Теми статей
Обрати теми

Єдиний реєстр податкових накладних

Редакція ПК
Відповідь на запитання

Єдиний реєстр податкових накладних

Підприємством отримано податкову накладну, що підлягає реєстрації в ЄРПН. Чи повинне підприємство перевіряти факт реєстрації такої податкової накладної в ЄРПН та якими будуть наслідки для підприємства, якщо така податкова накладна виявиться незареєстрованою?

 

Перш за все зазначимо, що реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) підлягають:

— податкові накладні із сумою ПДВ більше 10 тис. грн.;

— податкові накладні, виписані на постачання імпортних або підакцизних товарів незалежно від зазначеної в них суми ПДВ.

Якщо податкова накладна підлягає реєстрації в ЄРПН, постачальник зобов’язаний надати її покупцеві після реєстрації в ЄРПН (абз. 2 п. 201.10 ПК). У верхній лівій частині оригіналу такої податкової накладної має бути проставлено помітку «Х» у полі «Включено до ЄРПН». На реєстрацію податкової накладної постачальнику відводиться 20 календарних днів, наступних за датою її виписки (абз. 7 п. 201.10 ПК). Якщо цей строк буде пропущено, зареєструвати податкову накладну в ЄРПН не можна.

Відсутність факту реєстрації податкової накладної в ЄРПН не дає права покупцеві на включення сум ПДВ до податкового кредиту (абз. 9 п. 201.10 ПК). Тому в інтересах покупця перевірити факт такої реєстрації. При цьому зазначимо, що така перевірка є правом покупця, а не обов’язком. Якщо покупець довіряє постачальнику, то він може й не перевіряти факт реєстрації податкової накладної в ЄРПН.

Для перевірки факту реєстрації податкової накладної покупець має право подати запит до ЄРПН та отримати з нього відповідний витяг (п. 13 Порядку № 1246). Для того, щоб отримати інформацію з ЄРПН, покупцю необхідно мати спеціальне програмне забезпечення, ЕЦП і договір з податковою про визнання електронних документів. Запит підлягає накладенню ЕЦП (перший підпис — бухгалтера/головного бухгалтера або керівника, другий — аналог відбитку печатки покупця) та шифруванню, після чого надсилається на електронну адресу Центру обробки електронних звітів ДПСУ. Не пізніше наступного операційного дня платнику мають надіслати підписаний ЕЦП і зашифрований витяг з ЄРПН, в якому зазначається витяг з відповідною інформацією, — на запит про податкову накладну.

Для підтвердження факту реєстрації податкової накладної в ЄРПН досить часто покупці просять від постачальника надати разом з податковими накладними копії квитанцій про їх реєстрацію. Проте зазначимо, що постачальник зовсім не зобов’язаний надавати такий документ покупцю.

Якщо податкова накладна не буде зареєстрована в ЄРПН, то єдиний спосіб зберегти податковий кредит для покупця — подати заяву зі скаргою на постачальника (додаток Д8 до декларації) (абз. 11 п. 201.10 ПК). Якщо таку скаргу на постачальника подано, то відсутність факту реєстрації податкової накладної в ЄРПН не є підставою для зменшення податкового кредиту (абз. 10 п. 201.10 ПК, лист Державної податкової служби України від 23.09.2011 р. № 1332/7/22-1417/462).

Проте тут варто звернути увагу на те, що подати таку заяву можна тільки разом з податковою декларацією за звітний податковий період (п. 201.10 ПК), тобто тільки з декларацією з ПДВ за період, в якому відбувся факт сплати податку постачальнику або факт отримання товарів/послуг, що підтверджується відповідними документами. Зробити це через період не можна (консультація в ЄБПЗ; розділ 130.25). Якщо покупець не подасть скаргу, право на податковий кредит буде втрачено.

До заяви слід додати копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів відповідно до Закону про бухоблік, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг. Документально підтверджувати факт нереєстрації податкової накладної в ЄРПН чинне законодавство не вимагає.

Наявність такої скарги може стати підставою для проведення позапланової виїзної перевірки постачальника з метою з’ясування достовірності та повноти нарахування ним податкових зобов’язань з ПДВ (абз. 11 п. 201.10 ПК).

 

Марина Казанова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі