Теми статей
Обрати теми

Співпраця з єдиноподатниками: які документи вимагати?

Редакція ПК
Відповідь на запитання

СПІВПРАЦЯ З ЄДИНОПОДАТНИКАМИ: ЯКІ ДОКУМЕНТИ ВИМАГАТИ?

Наше підприємство (платник податку на прибуток на загальних підставах) планує в майбутньому співпрацювати з єдиноподатником — фізичною особою (придбання товарів та отримання послуг). Які документи необхідно отримати для підтвердження його статусу платника єдиного податку для неутримання ПДФО та ненарахування ЄСВ?

 

Оскільки в запитанні не вказано, про співпрацю з єдиноподатником якої саме групи йдеться, одразу зазначимо: платник податку на прибуток має право без перешкод для нього придбавати товари (роботи, послуги) у будь-яких фізичних осіб — платників єдиного податку, причому він має беззаперечне право на віднесення подібних витрат до складу податкових (при наявності необхідних підтвердних документів та за умови, що такі витрати пов’язані з господарською діяльністю платника).

У той же час, перешкоди для такої співпраці передбачені законодавством для єдиноподатників (віднесених до першої та другої груп). Так, єдиноподатники першої групи мають право здійснювати виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадити господарську діяльність з надання побутових послуг населенню, тобто їх співпраця з платниками податку на прибуток заборонена.

Єдиноподатники другої групи , в свою чергу, не мають права надавати послуги нікому, крім платників єдиного податку та/або населення, адже ризикують тим, що їх свідоцтво платника єдиного податку може бути анульовано, а дохід, отриманий від такого виду діяльності, обкладено за ставкою єдиного податку у розмірі 15 % (те саме, до речі, стосується і єдиноподатників першої групи, які наважаться на співпрацю з платником податку на прибуток). У той же час, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства платники єдиного податку другої групи можуть здійснювати без обмеження кола контрагентів.

Таким чином, для безпроблемного для обох сторін взаємовідносин придбання товару платником податку на прибуток у фізичної особи — платника єдиного податку необхідно, щоб останній відносився до другої або третьої групи єдиноподатників, а от надавати послуги на користь платника податку на прибуток можуть лише платники єдиного податку, віднесені до третьої групи.

Тепер перейдемо безпосередньо до головного запитання. Відповіді на подібні запитання містяться в ЄБПЗ (на офіційному веб — сайті ДПСУ www.sts.gov.ua), проте у всіх їх наразі сплив термін чинності. Проаналізуємо норми, на які спирались податківці.

Відповідно до п. 177.8 ПК під час нарахування (виплати) фізичній особі — підприємцю доходу від операцій, здійснюваних в межах обраних ним видів діяльності, суб’єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує ПДФО у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності. Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до пп. 14.1.195 та 14.1.222 ПК.

Як дізнатись, які саме види діяльності обрані єдиноподатником?

Пунктом 5.2 розд. 5 Положення про порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців, затвердженого наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20.10.2005 р. № 97 , визначено, що основні види діяльності зазначаються у витягу для фізичної особи — підприємця. Таким чином, перелік видів діяльності, що можуть здійснюватись фізичною особою — підприємцем у межах підприємницької діяльності, може бути визначений на підставі копії витягу з Єдиного державного реєстру, але у ньому не зазначається система оподаткування, на якій перебуває така фізична особа — підприємець.

Підтвердженням про обрану систему оподаткування для фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку є Свідоцтво про сплату єдиного податку, в якому також відображаються обрані види діяльності.

Таким чином, радимо платникам податку на прибуток, які «товаришують» з фізособами — єдиноподатниками, крім копії документа, який підтверджує, що така фізична особа — платник єдиного податку зареєстрований суб’єктом підприємницької діяльності (виписка або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних або фізичних осіб — підприємців), отримувати від неї копію Свідоцтва про сплату єдиного податку, що свідчить про обрану систему оподаткування та обрані види діяльності.

Стосовно ЄСВ зазначимо, що фізичні особи — підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, є платниками ЄСВ на підставі п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI. При цьому вони є застрахованими особами відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а внесення ЄСВ за них іншими особами (податковими агентами) передбачено лише в тих випадках, коли їх працю використовують юридичні та фізичні особи — підприємці згідно з укладеними цивільно-правовими договорами, якщо виконувані роботи (надавані послуги) не відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Доходи за цивільно-правовими договорами, які не передбачають виконання робіт чи надання послуг (договори купівлі-продажу, оренди тощо), не включаються в базу нарахування ЄСВ. Таким чином, суб’єктам господарювання для необкладення ЄСВ доходу за такими договорами жодні додаткові документи від підприємців-єдиноподатників отримувати не потрібно.

 

Юрій Товстоп’ят

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі