Теми статей
Обрати теми

Поточні зобов’язання

Редакція ПК
Стаття

ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

ПОТОЧНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

 

Зобов’язання, які буде погашено протягом операційного циклу підприємства або мають бути погашені протягом дванадцяти місяців, починаючи з дати балансу, є поточними (п. 4 П(С)БО 2).

 

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

Під час провадження господарської діяльності підприємство взаємодіє з іншими підприємствами, організаціями, які поставляють товарно-матеріальні цінності (необоротні активи, виробничі запаси тощо), надають послуги, виконують роботи. Для підприємства такі суб’єкти господарювання є постачальниками та підрядниками.

 

Бухгалтерський облік. Для узагальнення інформації про розрахунки за поточною заборгованістю з постачальниками та підрядниками підприємства використовують субрахунки 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» і 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками» рахунка 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками». За кредитом рахунка 63 відображається заборгованість за отримані від постачальників товарно-матеріальні цінності (виробничі запаси, малоцінні та швидкозношувані предмети, товари, основні засоби) і прийняті роботи (послуги) від підрядників, за дебетом — її погашення, списання тощо.

Кредитове сальдо за рахунком 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» характеризує наявність поточної кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги і відображається за рядком 530 Балансу.

При придбанні ТМЦ на умовах передоплати першою подією є перерахування авансу постачальнику.

Облік розрахунків за поточними авансами, виданими іншим підприємствам, організаціям, ведуть на субрахунку 371 «Розрахунки за виданими авансами».

За дебетом цього субрахунку відображають суми виданих авансів (попередньої оплати) за товари, роботи, послуги в кореспонденції з рахунками обліку грошових коштів (30 «Каса», 31 «Рахунки в банках» тощо). Таким чином, підприємство відображає виникнення поточної дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги.

Товарно-матеріальні цінності, отримані від постачальників, зараховуються до складу активів з відображенням за дебетом рахунків 15 «Капітальні інвестиції», 20 «Виробничі запаси», 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети», 28 «Товари» і кредитом відповідного субрахунку до рахунка 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками».

По кредиту субрахунку 371 показують суми, погашені заліками при розрахунках за поставлені активи, виконані роботи, надані послуги, в кореспонденції з рахунком 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками», а також суми, повернені постачальниками або підрядниками як невикористані, у кореспонденції з рахунками обліку грошових коштів. Інакше кажучи, після виконання постачальниками та підрядниками своїх зобов’язань за кредитом даного субрахунку відображають погашення заборгованості, а в разі невиконання зобов’язань — її списання у разі визнання такої заборгованості безнадійною тощо.

 

Податковий облік. У податковому обліку підприємства — платника податку на прибуток придбання товарів не зумовлює податкових наслідків. Згідно з п. 138.4 ПК моментом визнання витрат на величину собівартості придбаних товарів є дата визнання доходів від їх продажу (продажу виготовленої готової продукції, до складу якої входять придбані товари). Це ж стосується й витрат, що формують собівартість виконаних робіт (наданих послуг). А от інші витрати визнаються витратами того періоду, в якому їх здійснено. При цьому момент здійснення визначається згідно з нормами П(С)БО.

При цьому за нарахованими (сплаченими) при придбанні товарами та послугами сумам ПДВ підприємство — платник ПДВ за наявності податкової накладної (або іншого документа, що її замінює) має право на податковий кредит, якщо таке придбання здійснено в цілях їх (товарів та послуг) подальшого використання в оподатковуваних операціях у рамках господарської діяльності підприємства (ст. 198 ПК).

Розрахунки з постачальниками та підрядниками на умовах передоплати

Згідно з умовами договору купівлі-продажу підприємство перерахувало попередню оплату за товари в сумі 12000 грн. (зокрема ПДВ — 2000 грн.). Відповідно до умов договору постачальник відвантажив першу партію товару на суму 8400 грн. (зокрема ПДВ — 1400 грн.), другу партію — на суму 3600 грн. (зокрема ПДВ — 600 грн.).

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

1

Перерахована передоплата постачальнику

371

311

12000,00

2

Відображено податковий кредит з ПДВ
(за наявності податкової накладної)

641

644

2000,00

3

Отримано першу партію товару від постачальника

281

631

7000,00

4

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

644

631

1400,00

5

Проведено залік заборгованостей

631

371

8400,00

6

Отримано другу партію товару від постачальника

281

631

3000,00

7

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

644

631

600,00

8

Проведено залік заборгованостей

631

371

3600,00

 

Розрахунки з постачальниками та підрядниками на умовах наступної оплати

Підприємство відповідно до умов договору купівлі-продажу отримало від постачальника пально-мастильні матеріали на суму 4800 грн. (зокрема ПДВ — 800 грн.). Оплату за отримані товарно-матеріальні цінності перераховано в наступному місяці.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

1

Оприбутковано ПММ

203

631

4000,00

2

Відображено право на податковий кредит з ПДВ (податкову накладну не отримано)

644

631

800,00

3

Перераховано оплату за отримані ПММ

631

311

4800,00

4

Відображено податковий кредит з ПДВ при отриманні податкової накладної від постачальника

641

644

800,00

 

Розрахунки з бюджетом за податками та зборами

Визначення понять «податок» і «збір (плата, внесок)» міститься у ст. 6 ПК. Так, податком є обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до ПК.

Збором (платою, внеском) є обов’язковий платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників зборів, з умовою отримання ними спеціальної вигоди, зокрема в результаті здійснення на користь таких осіб державними органами, органами місцевого самоврядування, іншими уповноваженими органами та особами юридично значущих дій.

Сукупність загальнодержавних та місцевих податків і зборів, що справляються в установленому порядку ПК, становить податкову систему України. Для здійснення розрахунків з бюджетом за податками та зборами підприємству необхідно самостійно розрахувати суму, що підлягає сплаті до бюджету, і своєчасно її перерахувати.

 

Бухгалтерський облік. Для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за всіма видами платежів до бюджету використовується рахунок 64 «Розрахунки за податками та платежами», що має декілька субрахунків, найменування та характеристику яких представлено в таблиці.

Найменування субрахунку

Призначення субрахунку

641 «Розрахунки за податками»

На цьому субрахунку ведеться облік податків — зобов’язань платника податку перед бюджетом, що нараховуються та сплачуються відповідно до чинного законодавства (податок на прибуток, ПДВ, інші податки). За кредитом субрахунку проводиться нарахування податку, а за дебетом відображається його перерахування (сплата)

642 «Розрахунки за обов’язковими платежами»

На цьому субрахунку ведеться облік розрахунків за зборами (обов’язковими платежами), що справляються відповідно до чинного законодавства та облік яких не ведеться на рахунку 65 «Розрахунки за страхуванням»

643 «Податкові зобов’язання»

На цьому субрахунку ведеться облік суми ПДВ, визначеної виходячи із суми отриманих авансів (попередньої оплати) за готову продукцію, товари, інші матеріальні цінності та нематеріальні активи, роботи, послуги, що підлягають відвантаженню (виконанню)

644 «Податковий кредит»

На цьому субрахунку ведеться облік суми ПДВ, на яку підприємство придбало право зменшити податкові зобов’язання

 

Аналітичний облік за субрахунками 641 «Розрахунки за податками» і 642 «Розрахунки за обов’язковими платежами» ведеться за видами податків, зборів і обов’язкових платежів.

Згідно з п. 18 П(С)БО 16 податки, збори та інші передбачені законодавством обов’язкові платежі в загальному випадку належать до адміністративних витрат і відображаються на рахунку 92 «Адміністративні витрати». Податки, збори та обов’язкові платежі, що включаються до виробничої собівартості продукції, робіт, послуг, відображаються або на рахунку 23 «Виробництво», або на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати» залежно від того, можливе їх безпосереднє віднесення до об’єкта витрат чи ні. Для бухгалтерського обліку податку на додану вартість відповідно до Інструкції № 291 призначено такі субрахунки:

641 «Розрахунки за податками» (аналітичний рахунок «Розрахунки з податку на додану вартість»);

643 «Податкові зобов’язання»;

644 «Податковий кредит».

У бухгалтерському обліку сума податкових зобов’язань відображається за кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками» (аналітичний рахунок «Розрахунки за податком на додану вартість»), а сума податкового кредиту — за дебетом цього субрахунку. Додатна різниця між кредитовим і дебетовим оборотами — це сума податку, що підлягає сплаті до бюджету, а від’ємна — сума, що враховується у зменшення суми податкового боргу за цим податком, що виник за попередні податкові періоди, а в разі його відсутності зараховується до складу податкового кредиту наступного податкового періоду.

Суми переплати або недоплати з ПДВ відображаються в бухгалтерському обліку підприємства також на субрахунку 641 «Розрахунки за податками» (аналітичний рахунок «Розрахунки з податку на додану вартість») — це відповідно сальдо субрахунку 641 за дебетом або за кредитом. Для відображення суми бюджетного відшкодування з податку на додану вартість доцільно ввести окремий аналітичний рахунок до субрахунку 641 «Розрахунки з бюджетного відшкодуванню податку на додану вартість».

На субрахунку 643 «Податкові зобов’язання» ведеться облік податку на додану вартість, розрахованого виходячи із суми отриманих авансів (попередньої оплати) за готову продукцію, товари, інші матеріальні цінності та нематеріальні активи, роботи, послуги, що підлягають відвантаженню (виконанню).

На субрахунку 644 «Податковий кредит» ведеться облік суми податку на додану вартість, на яку підприємство придбало право зменшити податкові зобов’язання з цього податку.

Субрахунки 643 «Податкові зобов’язання» і 644 «Податковий кредит» є допоміжними. Суми, відображені на цих субрахунках, не беруть участі в обчисленні суми податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету у звітному періоді або віднесенню до складу податкового кредиту наступного періоду.

При відображенні суми ПДВ на рахунках бухгалтерського обліку потрібно керуватися Інструкцією з бухгалтерського обліку ПДВ.

 

Податковий облік. Згідно з п.п. 138.10.4 ПК до складу інших операційних витрат належать суми нарахованих податків і зборів, установлених ПК (крім тих, що не визначені в переліку податків та зборів, установлених ПК), а також інших обов’язкових платежів, установлених законодавчими актами, за винятком податків і зборів, передбачених пп. 139.1.6 і 139.1.10 ПК, і пені, штрафів, неустойки, передбачених п.п. 139.1.11 ПК.

Для платників податку, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, до складу витрат уключається плата за землю, що не використовується в сільськогосподарському виробничому обороті.

За дату здійснення витрат, нарахованих платником податків у вигляді сум податків і зборів, вважається останній день звітного податкового періоду, за який проводиться нарахування податкового зобов’язання з податку та збору (п.п. 138.5.1 ПК).

 

Нарахування податків і зборів (обов’язкових платежів)

У березні 20ХХ року підприємством проведено нарахування податків і зборів (обов’язкових платежів) за відповідний звітний період.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

Податок на прибуток

981

641

9800,00

2

Податок на доходи фізичних осіб

661

641

1500,00

3

Плата за землю

23, 91, 92, 93, 94

641

1500,00

1500,00*

06.4.13 додатка IВ

4

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу

152

642

480,00

5

Екологічний податок

23, 91, 92, 93, 94

641

300,00

300,00

06.4.13 додатка IВ

6

Збір за спеціальне використання води

23, 91, 92, 93, 94

642

150,00

150,00

06.4.13 додатка IВ

* Згідно з абз. «в» п.п. 138.10.4 ПК суми нарахованих податків і зборів, установлених ПК, уключаються до складу інших операційних витрат.

 

Інші поточні зобов’язання

Для обліку розрахунків з іншими кредиторами підприємства застосовують рахунок 68 «Розрахунки за іншими операціями». Відповідно до Інструкції № 291 рахунок 68 використовується підприємствами для обліку розрахунків за операціями, що не можуть бути відображені на рахунках 6367.

Рахунок 68 «Розрахунки за іншими операціями» має такі субрахунки:

680 «Розрахунки, пов’язані з необоротними активами та групами вибуття, що утримуються для продажу»;

681 «Розрахунки за авансами отриманими»;

682 «Внутрішні розрахунки»;

683 «Внутрішньогосподарські розрахунки»;

684 «Розрахунки за нарахованими відсотками»;

685 «Розрахунки з іншими кредиторами».

На субрахунку 680 «Розрахунки, пов’язані з необоротними активами та групами вибуття, що утримуються для продажу» ведеться облік визнаних відповідно до П(С)БО 27 зобов’язань, прямо пов’язаних з необоротними активами та групами вибуття, що утримуються для продажу.

На субрахунку 681 «Розрахунки за авансами отриманими» ведеться облік отриманих авансів під постачання матеріальних цінностей або під виконання робіт, а також суми попередньої оплати покупцями та замовниками рахунків постачальника за продукцію та виконані роботи.

На субрахунку 682 «Внутрішні розрахунки» ведеться облік усіх видів поточних розрахунків з дочірніми та асоційованими підприємствами.

На субрахунку 683 «Внутрішньогосподарські розрахунки» ведеться облік внутрішньогосподарських розрахунків з виробничими одиницями та господарствами, виділеними на окремий баланс, за взаємним відпуском матеріальних цінностей; реалізацією продукції, робіт, послуг; передачею витрат загальноуправлінської діяльності; виплатою заробітної плати працівникам цих господарств; за іншими видами розрахунків.

На субрахунку 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками» ведеться облік нарахованих відсотків за:

— використання грошових коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит;

— використання майна, отриманого в користування (орендні, лізингові операції тощо);

— іншими операціями.

Особливу увагу хотілося б звернути на субрахунок 685 «Розрахунки з іншими кредиторами». Як передбачено Інструкцією № 291, цей субрахунок застосовується для обліку розрахунків з різними організаціями за операціями некомерційного характеру (навчальними та науково-дослідними закладами тощо); за іншими операціями, не передбаченими для обліку на інших субрахунках рахунка 68 «Розрахунки за іншими операціями».

Зокрема, субрахунок 685 застосовують орендарі для відображення орендної плати. Підставою для відображення орендарем орендної плати у складі витрат є акт виконаних робіт. У бухгалтерському обліку суму нарахованої орендної плати орендар відображає за кредитом субрахунку 685 і за дебетом відповідного рахунка обліку витрат (23, 91, 92, 93, 941, 949) залежно від призначення і цілей використання майна, що орендується.

Аналітичний облік розрахунків з іншими кредиторами ведеться окремо за підприємствами, організаціями, установами та фізичними особами, з якими здійснюються розрахунки.

 

Розрахунки за іншими операціями

Підприємство орендує приміщення під офіс. Сума щомісячної орендної плати становить 1200 грн. (зокрема ПДВ — 200 грн.).

Вартість приміщення, отриманого в оренду згідно з актом приймання-передачі, 60000 грн.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

Отримано приміщення в оренду

01

60000,00

2

Нараховано суму орендної плати

92

685

1000,00

1000,00

06.1 декларації

3

Суму ПДВ уключено до складу податкового кредиту на підставі податкової накладної

641

685

200,00

4

Перераховано суму орендної плати орендодавцю

685

311

1200,00

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі