Теми статей
Обрати теми

Доходи майбутніх періодів

Редакція ПК
Стаття

ДОХОДИ МАЙБУТНІХ ПЕРІОДІВ

 

Згідно з принципом нарахування та відповідності доходів і витрат для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти доходи звітного періоду з витратами, здійсненими для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності у момент їх виникнення незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів. Разом з тим у  господарській діяльності підприємств бувають випадки, коли підприємство отримує доходи у вигляді отриманих авансових платежів за надання товарів або послуг у майбутньому.

 

Бухгалтерський облік. Кошти, отримані підприємством наперед, до виконання договірних умов не відповідають жодному з критеріїв визнання доходу, наведених у п. 8 П(С)БО 15, тобто:

— покупцю ще не передано ризики та вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

— підприємство продовжує здійснювати подальше управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

— сума доходу (виручка) не може бути достовірно визначена;

— немає впевненості, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов’язані з цією операцією, не можуть бути достовірно визначені.

Інакше кажучи, отримані підприємством у поточному звітному періоді аванси є відстроченими доходами, вони сформують фінансовий результат майбутнього звітного періоду.

Разом з тим отримані наперед платежі зумовлюють виникнення в підприємства реальної заборгованості та необхідність відображення її в бухгалтерському обліку у складі зобов’язань.

Отримані протягом поточного або попередніх звітних періодів доходи, які належать до подальших звітних періодів, уключаються до складу доходів майбутніх періодів.

До таких доходів, зокрема, належать кошти у вигляді отриманих авансових платежів за здані в оренду основні засоби та інші необоротні активи (авансові орендні платежі), передплата на газети, журнали, періодичні та довідкові видання, виручка від продажу квитків транспортних і театрально-видовищних підприємств, абонентська плата за користування засобами зв’язку, плата за навчання, унесена авансом тощо.

Для узагальнення інформації про отримані доходи у звітному періоді, що підлягають уключенню до доходів майбутніх звітних періодів, призначено рахунок 69 «Доходи майбутніх періодів».

Сума отриманих доходів майбутніх періодів відображається за кредитом рахунка 69 «Доходи майбутніх періодів», за дебетом — їх списання на відповідні рахунки обліку доходів та включення до складу доходів звітного періоду.

Слід зазначити, що для обліку авансів, отриманих під постачання матеріальних цінностей або під виконання робіт (надання послуг), а також попередньої оплати покупцями та замовниками рахунків постачальників за продукцію та виконані роботи Інструкцією № 291 передбачено субрахунок 681 «Розрахунки за авансами отриманими».

Аналітичний облік доходів майбутніх періодів ведеться за їх видами, датами їх виникнення та визнання доходами звітного періоду.

 

Податковий облік. Для сум, віднесених у бухгалтерському обліку до складу доходів майбутніх періодів, ніяких особливих правил оподаткування чинним законодавством не передбачено, тобто збільшення доходу з податку на прибуток відбувається за фактом передачі права власності на товар і датою складання акта чи іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, що підтверджує виконання робіт або надання послуг.

Податкові ж зобов’язання з ПДВ виникають за правилом першої події.

 

Доходи майбутніх періодів

У травні 20ХХ року на поточний рахунок підприємства від орендаря надійшов авансовий платіж за оренду офісного приміщення у період з травня по грудень 20ХХ року в сумі 3600 грн. (у т. ч. ПДВ — 600 грн.).

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

Травень 20ХХ року

1

Надійшов орендний платіж на поточний рахунок підприємства

311

685

3600,00

2

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

643

641

600,00

3

Визнано дохід поточного звітного періоду
(3600 грн. : 8 міс. = 450 грн.)

685

713

450,00

375,00

03.7 додатка IД

4

Списано податкові зобов’язання з ПДВ

713

643

75,00

5

Відображено доходи майбутніх звітних періодів (червня — грудня) без ПДВ [(3600 грн. - 450 грн.) -
- (600 грн. - 75 грн.) = 2625 грн.]

685

69

2625,00

6

Списано податкові зобов’язання з ПДВ (600 грн. - 75 грн. = 525 грн.)

685

643

525,00

Червень 20ХХ року

1

Визнано дохід поточного звітного періоду
(2625 грн. : 7 міс. = 375 грн.)

69

713

375,00

375,00

03.7 додатка IД

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі