Теми статей
Обрати теми

Узагальнююча податкова консультація з питань формування витрат, понесених до 01.01.2012 за операціями з підприємцями — платниками єдиного податку

Редакція ПК
Наказ від 05.07.2012 р. № 580

Придбане минулого року у єдиноподатників може потрапити у витрати

Затверджена наказом Державної податкової служби України від 05.07.2012 р. № 580

Узагальнююча податкова консультація з питань формування витрат, понесених до 01.01.2012 за операціями з підприємцями — платниками єдиного податку

 

Відповідно до п. 5 ст. 1 розд. I Закону України від 4 листопада 2011 року № 4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» з 1 січня 2012 року з Податкового кодексу України (далі — Кодексу) виключено п.п. 139.1.12 п. 139.1 ст. 139, згідно з яким до складу витрат не відносились витрати, понесені у зв’язку із придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи — підприємця, що сплачує єдиний податок (крім витрат, понесених у зв’язку із придбанням робіт, послуг у фізичної особи — платника єдиного податку, яка здійснює діяльність у сфері інформатизації).

Тобто починаючи з 01.01.2012 р. платники податку на прибуток на загальних підставах можуть формувати витрати за операціями з підприємцями — платниками єдиного податку.

Дохід від реалізації товарів визнається за датою переходу покупцеві права власності на такий товар. Дохід від надання послуг та виконання робіт визнається за датою складення акта або іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг (п. 137.1 ст. 137 Кодексу).

За правилами податкового обліку витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг*, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг (п. 138.4 ст. 138 Кодексу).

* Крім нерозподілених постійних загальновиробничих витрат, які включаються до складу собівартості реалізованої продукції в періоді їх виникнення (згідно зі змінами, внесеними до ПК Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 24.05.2012 р. № 4834-VI, який набрав чинності з 01.07.2012 р.) – Прим. ред.

Витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, встановлених розділом II Кодексу (п. 138.2 ст. 138 Кодексу).

Відповідно до вимог п. 152.3 ст. 152 Кодексу платники податку на прибуток разом з відповідною податковою декларацією подають органу державної податкової служби перелік доходів та витрат платника податку в розрізі контрагентів — платників єдиного податку.

Зазначена інформація відображається у додатку ОК до податкової декларації, форму якого затверджено наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2011 р. № 1684, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.01.2012 р. за № 111/20424, який подається платником разом з податковою декларацією з податку на прибуток, починаючи з I кварталу 2012 року.

Запитання 1. Чи має право на витрати платник податку на прибуток, що придбав товари у фізичної особи — платника єдиного податку протягом II — IV кварталів 2011 року, при їх реалізації після 31.12.2011 р.?

Відповідь.  У разі продажу придбаних протягом II — IV кварталів 2011 року у платника єдиного податку — фізичної особи товарів, платник податку має право на включення витрат, що формують собівартість товарів, до складу витрат у звітному періоді, в якому визнано доходи від їх реалізації.

Запитання 2. Чи має право платник податку на прибуток, починаючи з I кварталу 2012 року, амортизувати придбані у платників єдиного податку — фізичних осіб основні засоби (нематеріальні активи) протягом II — IV кварталів 2011 року?

Відповідь.  У разі придбання протягом II — IV кварталів 2011 року у платника єдиного податку — фізичної особи основних засобів (нематеріальних активів), платник податку, починаючи з I кварталу 2012 року, має право включити до складу витрат, визначених за правилами податкового обліку, нараховану амортизацію таких засобів (активів).

Для цілей амортизації приймається первісна вартість придбаного об’єкта основного засобу (нематеріального активу) за вирахуванням сум накопиченої амортизації станом на 01.01.2012.

 

Заступник директора Департаменту оподаткування юридичних осіб
 — начальник Управління адміністрування податку
 на прибуток та податкових платежів
Н. В. Хоцянівська

 

Коментар редакції

Підпункт 139.1.12 ПК в минулому році був, мабуть, найвідомішим та найбільш обговорюваним серед норм ПК. Згідно з його вимогами до складу витрат платника податку на прибуток не відносились витрати, понесені у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи — підприємця, що сплачує єдиний податок (крім витрат, понесених у зв’язку із придбанням робіт, послуг у фізичної особи — платника єдиного податку, яка здійснює діяльність у сфері інформатизації).

Починаючи з 01.01.2012 р. цей підпункт із ПК вилучено, а заборона, відповідно, знята. Цілком природно виникло запитання: як бути із товарами, що придбані до цієї дати в єдиноподатника, а використані після? Керуючись приписами ПК, у яких з нового року вже нема жодних заборон стосовно витрат по операціях з єдиноподатниками, можна зробити висновок, що платник має право на відображення у податковому обліку витрат не залежно від дати придбання товарів. Проте ДПСУ могла б трактувати норми на свій лад, як часто буває у подібних випадках, тим більше, що у Перехідні положення ПК не було внесено жодних норм, які б роз’яснювали ситуацію, що склалась.

Проте консультація, що коментується, як і попередня відповідь з ЄБПЗ на цю тему, відкидає подібні припущення і доходить до цілком справедливого і логічного висновку: витрати щодо товарів, придбаних до 01.01.2012 р. у єдиноподатника, після цієї дати можуть бути відображені у податковому обліку з податку на прибуток.

Друге запитання консультації, що коментується, ще цікавіше, адже в ньому йдеться про основні засоби, придбані за часів дії п.п. 139.1.12 ПК. Їх платники податку, як зазначає ДПСУ, мають право амортизувати, починаючи з I кварталу 2012 р. Цілком згодні.

Непорозуміння може виникнути при визначенні вартості об’єктів основних засобів, що підлягають амортизації. Згідно з п.п. 145.1.9 ПК нарахування амортизації в цілях оподаткування здійснюється підприємством за методом, визначеним наказом про облікову політику з метою складання фінансової звітності.

У 2011 р. амортизація на основні засоби, придбані у єдиноподатників, у бухгалтерському обліку нараховувалась, адже для його цілей статус продавця не має значення. У консультації, що коментується, ДПСУ зазначає, що для цілей амортизації приймається первісна вартість придбаного об’єкта основного засобу (нематеріального активу) за вирахуванням сум накопиченої амортизації станом на 01.01.2012 р. Джерелом інформації для отримання цих сум слугуватиме бухгалтерський облік.

На думку редакції, у відповіді 2 ДПСУ говорить про первісну вартість, а не вартість, що амортизується, тому, що при нарахуванні амортизації за методом зменшення або прискореного зменшення залишкової вартості як вихідні дані використовується саме перша величина. У той же час при нарахуванні амортизації з використанням прямолінійного, кумулятивного та виробничого методів як вихідні дані повинна використовуватись вартість, що амортизується. Для її розрахунку від первісної вартості об’єкта, зменшеної на суму накопиченої у 2011 р. амортизації, потрібно відняти ще й ліквідаційну вартість об’єкта.

 

Василь Солодаренко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі