Теми статей
Обрати теми

Узагальнююча податкова консультація щодо визначення суми пільги у зв’язку із звільненням прибутку від оподаткування

Редакція ПК
Наказ від 05.07.2012 р. № 584

Пільгу як розрахувати, ДПСУ хоче сказати

Затверджена наказом Державної податкової служби України від 05.07.2012 р. № 584

Узагальнююча податкова консультація щодо визначення суми пільги у зв’язку із звільненням прибутку від оподаткування

 

Відповідно до пункту 30.1 статті 30 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) податкова пільга — передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених пунктом 30.2 цієї статті.

Згідно з пунктом 30.5 статті 30 Кодексу податкові пільги, порядок та підстави їх надання встановлюються з урахуванням вимог законодавства України про захист економічної конкуренції виключно цим Кодексом, рішеннями Верховної Ради Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, прийнятими відповідно до цього Кодексу.

Суми податку та збору, не сплачені суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, обліковуються таким суб’єктом — платником податків. Облік зазначених коштів ведеться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (пункт 30.6 статті 30 Кодексу).

Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1233 (далі — Постанова КМУ № 1233), який є обов’язковим для виконання суб’єктами господарювання, які відповідно до Кодексу не сплачують податки та збори до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг.

Відповідно до Постанови КМУ № 1233 суб’єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та складає звіт про суми податкових пільг, який подається суб’єктом господарювання за місцем його реєстрації. У графах звіту зазначаються, зокрема, код та найменування податкової пільги за кожним видом податкових пільг відповідно до довідника пільг, форма та порядок ведення якого затверджуються Державною податковою службою, а також сума податкових пільг усього та до державного бюджету.

Звільнення від оподаткування прибутку визначено статтями 154, 158 розділу III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу, а також підрозділом 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу.

Відповідно до пункту 152.11 статті 152 Кодексу платники податку, дохід (прибуток) яких повністю та/або частково звільнено від оподаткування податком на прибуток, ведуть окремий облік доходу (прибутку), який звільняється від оподаткування згідно з нормами Кодексу, з урахуванням особливостей визнання витрат, визначених пунктом 152.11 цієї статті.

Розрахунок прибутку, що звільняється від оподаткування, здійснюється у додатку ПЗ до рядка 09 Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 28.09.2011 р. № 1213, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 20.10.2011 р. № 1215/19953, із змінами і доповненнями.

Запитання.  Яким чином здійснюється обчислення суми пільги у зв’язку зі звільненням прибутку від оподаткування?

Відповідь.  Сума пільги у зв’язку із звільненням прибутку від оподаткування розраховується за таким алгоритмом:

Сума пільги = (Доходи від діяльності, прибуток якої звільняється від оподаткування - Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг), яка відноситься до діяльності, прибуток якої звільняється від оподаткування - Інші витрати, які відносяться до діяльності, прибуток якої звільняється від оподаткування) х розмір ставки податку.

 

Заступник директора Департаменту оподаткування юридичних осіб
 — начальник Управління адміністрування податку
 на прибуток та податкових платежів
Н. В. Хоцянівська

 

Коментар редакції

Як відомо, надання податкової пільги потребує виконання певних умов і зобов’язує платника податку до ведення обліку сум, що вивільняються внаслідок цього (для платників податку на прибуток таке зобов’язання передбачене п. 152.11 ПК).

Консультацією, що коментується, ДПСУ роз’яснила порядок розрахунку податкової пільги з податку на прибуток, хоча він і так особливих труднощів викликати не мав би. Зокрема, виведено наступну формулу розрахунку суми такої пільги:

Σ п = (Д - Св - Ів) х Сп,

Σ п — сума пільги;

Д — доходи від діяльності, прибуток якої звільняється від оподаткування;

Св — собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг), яка відноситься до діяльності, прибуток якої звільняється від оподаткування;

Ів — інші витрати, які відносяться до діяльності, прибуток якої звільняється від оподаткування;

Сп — розмір ставки податку*.

* У 2012 р. ставка податку на прибуток становить 21 %.

Як бачите, розрахунок пільги здійснюється згідно із порядком визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток, наведеним у ст. 134 ПК. При цьому зазначимо, що:

— доходи визначаються згідно зі ст. 135 — 137 ПК;

— собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та інші витрати звітного податкового періоду визначаються згідно зі ст. 138 — 143 ПК.

При цьому до складу витрат платників податку, пов’язаних з отриманням доходу (прибутку), що не звільняється від оподаткування, не включаються витрати, пов’язані з отриманням такого звільненого доходу (прибутку).

Сума амортизаційних відрахувань, нарахованих на основні засоби, що використовуються для отримання звільненого доходу (прибутку), не враховується у витратах, пов’язаних з отриманням доходу (прибутку), що не звільняється від оподаткування.

У разі якщо основні засоби використовуються для отримання звільненого доходу (прибутку) та інших доходів (прибутків), які підлягають обкладенню податком на прибуток на загальних підставах, витрати платника податку підлягають збільшенню на частку загальної суми нарахованих амортизаційних відрахувань, яка так відноситься до загальної суми нарахованих амортизаційних відрахувань звітного періоду, як сума доходів (прибутків), що підлягають оподаткуванню на загальних підставах, відноситься до загальної суми доходів (прибутків) з урахуванням звільнених. Аналогічно відбувається розподіл витрат, що одночасно пов’язані як з діяльністю, дохід (прибуток) від провадження якої звільняється від оподаткування, так і з іншою діяльністю.

Розрахунок суми податкової пільги на підставі доходів, собівартості товарів (робіт, послуг), яка відноситься до діяльності, прибуток якої звільняється від оподаткування та інших витрат здійснюється у додатку ПЗ до рядка 09 податкової декларації з податку на прибуток.

Підстави для застосування пільг з податку на прибуток можуть бути різними (вони містяться у ст. 154, 158 і підрозд. 4 розд. XX ПК). Перелік таких підстав у алфавітному порядку наводиться у табл. 2 «Підстави для застосування пільги» додатка ПЗ до рядка 09 податкової декларації з податку на прибуток. При наявності кількох таких підстав облік доходів, собівартості товарів (робіт, послуг) та інших витрат, що отримані від ведення діяльності, що підлягає пільговому оподаткуванню, ведеться окремо і в табл. 1 «Розрахунок прибутку, що звільняється від оподаткування» додатка ПЗ до рядка 09 податкової декларації з податку на прибуток відображається розгорнуто.

 

Олександр Крук

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі