Теми статей
Обрати теми

Інструкцію про службові відрядження приведено у відповідність...(Коментар до наказу Мінфіну від 07.07.2012 р. № 807)

Редакція ПК
Стаття

Інструкцію про службові відрядження приведено у відповідність...

(Коментар до наказу Мінфіну від 07.07.2012 р. № 807)

 

Наказом Мінфіну від 07.07.2012 р. № 807 було внесено зміни до Інструкції про відрядження. Зазначимо, що хоча норми Інструкції на сьогодні є обов’язковими тільки для підприємства бюджетної сфери, для «звичайних» небюджетних роботодавців вона служить хорошим орієнтиром для вирішення питань щодо відряджень. Зміни, передбачені наказом № 807, здебільшого пов’язані з приведенням Інструкції про відрядження у відповідність до норм ст. 121 КЗпП та Постанови про суми і про склад витрат на відрядження.

Марина Казанова, економіст-аналітик

 

Дата на транспортному квитку повинна збігатися з датою відправлення працівника у відрядження (повернення з відрядження) згідно з наказом про відрядження

 

Інструкцією про відрядження тепер закріплено таку вимогу (абз. 2 п. 8 розд. 1):

«Дата на транспортному квитку (вибуття транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою вибуття працівника у відрядження згідно з наказом про відрядження. Дата на транспортному квитку (прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження».

Отже, дати на транспортному квитку повинні збігатися з датами направлення працівника у відрядження (повернення з відрядження), зазначеними в наказі про відрядження.

У цілому ця вимога виходить з абз. 1 п. 8 розд. I Інструкції про відрядження, яким передбачено, що:

днем вибуття у відрядження вважається «день відправлення поїзда, літака, автобуса чи іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника»;

днем прибуття з відрядження — «день прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника».

При відправленні транспортного засобу до 24:00 включно днем вибуття у відрядження вважається поточна доба, а з 00:00 і пізніше — наступна доба.

Як бачимо, в який саме час працівник відбув у відрядження або прибув з нього (зрання чи близько опівночі), жодного значення не має.

Якими ж можуть бути наслідки, якщо дати, зазначені у транспортних квитках та наказі про відрядження, не збігатимуться?

В одному зі своїх листів, зокрема, у листі від 19.12.2005 р. № 31-18030-07-13/27437, Мінфін із цього приводу роз’яснив таке: якщо дати на транспортному квитку і в наказі про відрядження не збігатимуться, то працівнику не відшкодовуються добові, а також витрати на наймання житлового приміщення та інші витрати за дні відрядження понад установлені керівником строки відрядження. Крім того, у цьому листі зазначено, що в цьому випадку відсутні й підстави для відшкодування витрат на проїзд до місця постійної роботи.

З останнім положенням ми категорично не згодні. Адже, по-перше, витрати на проїзд роботодавець зобов’язаний відшкодувати незалежно від строку прибуття працівника до місця відрядження і назад. Цю вимогу закріплено у ст. 121 КЗпП і п. 6 розд. ІІ Інструкції про відрядження. По-друге, від того, що працівник вибув у відрядження на день раніше (або повернувся на день пізніше) загальна сума витрат на проїзд не збільшується (як приклад це відбувається з витратами на проживання). І ці витрати підприємство все одно б понесло. По-третє, ПК не містить жодних додаткових обмежень щодо можливості відшкодування транспортних витрат. Головне, щоб транспортні витрати було документально підтверджено, а власне відрядження було пов’язане з господарською діяльністю підприємства (п.п. 140.1.7 ПК).

Слід також зазначити, що в разі затримки працівника у відрядженні за об’єктивними обставинами, йому слід надати підтверджуючі документи та скласти пояснювальну записку про причини затримки. У цьому випадку керівником може бути видано наказ про продовження строку відрядження.

 

Оплата праці працівника, який перебуває у відрядженні

 

Увесь період перебування у відрядженні є робочим часом. Оплата періоду перебування у відрядженні здійснюється за всі робочі дні за графіком, установленим за місцем постійної роботи, уключаючи дні перебування в дорозі до місця відрядження та назад. Законом № 3231 у травні 2011 року до ст. 121 КЗпП було внесено зміни, відповідно до яких оплата праці в періоді відрядження здійснюється згідно з умовами, визначеними трудовим чи колективним договором, але не нижче середнього заробітку. Тепер цю норму закріплено і в Інструкції про відрядження. Донині Інструкція містила положення, що передбачають порядок оплати періоду відрядження за середнім заробітком, що суперечило нормам КЗпП.

Порядок оплати періоду відрядження працівника було роз’яснено в листах Мінсоцполітики від 25.01.2012 р. № 90/13/84-12 і від 05.03.2012 р. № 204/13/184-12. Бухгалтеру необхідно:

1) розрахувати середньоденний заробіток працівника, який відряджається, відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати від 08.02.95 р. № 100. Середній заробіток обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата. У розрахунку беруть участь основна зарплата, доплати та надбавки, індексація, премії, що мають постійний характер з урахуванням особливостей, передбачених п. 3 Порядку № 100. Не включаються до розрахунку виплати, зазначені в п. 4 Порядку № 100, зокрема виплати за період збереження за працівником середнього заробітку (відпускні, оплата періоду відрядження, розрахована виходячи із середнього заробітку, тощо) та лікарняні;

2) розрахувати денний заробіток працівника відповідно до умов трудового договору. До денного заробітку працівника включаються всі елементи заробітної плати, які працівник отримає згідно з умовами трудового, колективного договору в місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, індексація тощо.

Більша із зазначених сум підлягає виплаті працівнику за кожен робочий день перебування у відрядженні.

 

Строк відрядження

 

Викладено в новій редакції п. 1 розділу II та п. 1 розділу III Інструкції про відрядження, що визначають строки відрядження. Строк відрядження, як і раніше, не може перевищувати 30 календарних днів (при відрядженнях по Україні) і 60 календарних днів (при відрядженнях за кордон). При цьому перелік випадків, за яких службове відрядження може перевищувати цей період, тепер визначено тільки Постановою про суми та склад витрат на відрядження. У зв’язку з цим абз. 3 — 5 п.1 розд. II і абз. 2 — 8 п. 1 розд. III Інструкції про відрядження було вилучено. При цьому зазначимо, що госпрозрахункові (небюджетні) підприємства можуть урегулювати питання про граничні строки службових поїздок своїх працівників внутрішніми документами, погодженими з трудовим колективом (лист Мінфіну від 22.11.2011 р. № 31-07230-16-10/28802). Тобто жодних законодавчих обмежень щодо строків відрядження для звичайних небюджетних підприємств немає.

 

Безоплатне харчування у відрядженні та виплата добових

 

Інструкцією також унесено зміни до п. 5 розд. II Інструкції про відрядження, який тепер доповнено новим абзацом, що передбачає таке. Якщо працівник, який відряджається для участі в переговорах, конференціях, симпозіумах з питань, що стосуються основної діяльності підприємства, за умовами запрошення безоплатно забезпечується харчуванням або якщо вартість харчування включається до рахунків на наймання житлового приміщення, проїзні документи без визначення конкретної суми, добові витрати відшкодовуються в розмірах, що визначаються у відсотках до сум добових витрат для України згідно з додатком 1 до Постанови про суми та склад витрат на відрядження, зокрема 80 % — у разі одноразового, 55 % — дворазового, 35 % — триразового харчування.

Проте підкреслимо: ця вимога стосується тільки бюджетних підприємств. Решта підприємств мають право не зменшувати розмір добових на вартість харчування (на це зокрема зверталася увага в листі ДПСУ від 31.03.2012 р. № 5742/6/15-1415, а також у розділі 110.07.14 ЄБПЗ). При цьому, зазначимо, що роботодавець має право диференціювати розмір добових залежно від того, буде включено харчування до готельного рахунку чи ні, зробивши про це спеціальне застереження у внутрішніх документах підприємства та ознайомивши з нею співробітників.

 

Наказ набув чинності 31.08.2012 р.

 

ВИКОРИСТАНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

 

ПК — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Постанова про суми і склад витрат на відрядження — постанова КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98.

Інструкція про відрядження — Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі