Теми статей
Обрати теми

Перехід на єдиний податок зі сплатою ПДВ новоствореним суб'єктом господарювання

Редакція ПК
Відповідь на запитання

Перехід на єдиний податок зі сплатою ПДВ новоствореним суб’єктом господарювання

Чи може новостворений підприємець одразу стати платником єдиного податку на ставці 3 % (7 %) зі сплатою ПДВ?

 

Ні, не може.

Тепер пояснимо, чому. Можливість новоствореної фізичної особи — підприємця одразу перейти на сплату єдиного податку передбачено п.п. 298.1.2 ПК. Стосовно суб’єктів господарювання, які обрали ставки єдиного податку, передбачені для 3 — 6 груп, у ньому зазначено таке:

«Зареєстровані у встановленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої — шостої груп, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації».

Водночас сплата єдиного податку за ставкою 3 % (або 7 %) зі сплатою ПДВ можлива тільки в тому випадку, якщо суб’єкт господарювання зареєстрований платником ПДВ (п.п. 4 п. 293.8 ПК), тобто вже з першого дня свого перебування на єдиному податку він має бути платником ПДВ. Оскільки новостворені суб’єкти підприємницької діяльності, які бажають працювати у 3 — 6 групах, вважаються платниками єдиного податку з дня їх держреєстрації (за умови своєчасного подання заяви), то теоретично для того, щоб мати можливість сплачувати єдиний податок за ставкою 3 % або 7 %, суб’єкт господарювання має бути і платником ПДВ з дня держреєстрації, що неможливо. Адже як мінімум ще потрібно дотриматися строку для подання заяви на реєстрацію платником ПДВ, плюс ще 5 робочих днів (з дати надходження реєстраційної заяви) відводиться на видачу Свідоцтва платника ПДВ. Крім цього, для того, щоб зареєструватися платником ПДВ на добровільних засадах, потрібно здійснити хоча б одну оподатковувану операцію.

Таким чином, одразу новостворений підприємець перейти на єдиний податок зі сплатою ПДВ не може. Як мінімум до кінця кварталу, в якому відбулася держреєстрація, йому доведеться доопрацювати на ставці 5 % (10 %), а потім уже подати заяву (за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу) про перехід на сплату єдиного податку за ставкою 3 % (або 7 %) зі сплатою ПДВ.

Тут також потрібно враховувати ще такий нюанс. Якщо підприємець реєструється як суб’єкт господарювання після 15 числа останнього календарного місяця кварталу, то він не встигне подати заяву і на наступний квартал. Таким чином, він повинен буде відпрацювати на ставці єдиного податку 5 % (10 %) квартал реєстрації та наступний квартал і тільки потім перейти на ставку 3 % (7 %) зі сплатою ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі