Теми статей
Обрати теми

Помилки в ЄРПН

Редакція ПК
Відповідь на запитання

Помилки в ЄРПН

Як виправити помилку, що полягає в невідповідності даних податкової накладної, зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних, і тієї самої податкової накладної в паперовому вигляді?

 

У першу чергу ще раз нагадаємо, що «витягувати» з ЄРПН неправильно оформлену податкову накладну неможливо. На це звертали увагу податківці в Узагальнюючій консультації № 127 від 16.02.2012 р.

У подібній ситуації раніше ми рекомендували «обнулити» неправильні показники податкової накладної за допомогою розрахунку коригування (див. « Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2012, № 11, с. 56). Проте нещодавно в ЄБПЗ з’явилося роз’яснення (див. нижче), в якому податківці зазначають, що «помилкову» податкову накладну потрібно залишити як є, без жодних коригувань. Платник просто реєструє «нову» правильно оформлену податкову накладну (з новим порядковим номером), дані якої потім і переноситимуться до декларації. При цьому «нова» податкова накладна має бути зареєстрована в ЄРПН не пізніше за закінчення строків для реєстрації податкових накладних (15 календарних днів, наступних за датою складання). А «помилкову» податкову накладну податківці в будь-якому разі виявлять за результатами камеральної перевірки, після чого платнику буде надіслано письмовий запит про подання інформації згідно з п.п. 1 п. 73.3 ПК. Якщо постачальник не надасть пояснення про суть таких розбіжностей та їх документальні підтвердження протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту, то в податківців з’являться підстави для проведення документальної позапланової перевірки. Наведемо витяг з консультації (розділ 130.22 ЄБПЗ):

«Як платник податку в Єдиному реєстрі податкових накладних може зареєструвати вірно заповнену податкову накладну, якщо в ньому зареєстрована з таким же номером податкова накладна, що містить помилкові показники, та чи відображається в реєстрі виданих та отриманих податкових накладних така помилкова податкова накладна?

<...> оскільки податкова накладна, що містить помилкові показники, не вважається податковим документом, то до неї не може бути виписаний розрахунок коригування, але вона не підлягає виключенню з реєстру виданих податкових накладних продавця та не може бути включена до реєстру отриманих податкових накладних покупця.

Наявність в Єдиному реєстрі податкової накладної з помилками спричиняє розбіжності між даними Єдиного реєстру та сумою податкових зобов’язань платника податку — продавця. Ці розбіжності є податковою інформацією, що свідчить про можливі порушення платником податків податкового законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи податкової служби. Ненадання пояснення щодо суті таких розбіжностей та документального підтвердження своїх пояснень на обов’язковий письмовий запит органу державної податкової служби протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту, є однією з обставин, за наявності якої здійснюється документальна позапланова перевірка платника податку (п.п. 78.1.1 п. 78.1 ст 78 ПКУ)».

При цьому вважаємо, що не буде помилкою, якщо платник податків «обнулить» помилкову податкову накладну за допомогою розрахунку коригування до неї.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі