Теми статей
Обрати теми

Дебіторська заборгованість. Загальні положення

Редакція ПК
Стаття

ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ

 

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Принципи формування в бухгалтерському обліку інформації про дебіторську заборгованість та її розкриття у фінансовій звітності встановлено П(С)БО 10.

Податковий облік безнадійної та сумнівної заборгованості регламентовано ст. 159 ПК.

 

Бухгалтерський облік. Відповідно до П(С)БО 10 під дебіторською заборгованістю розуміють суму заборгованості дебіторів підприємству на визначену дату. При цьому дебітори — це юридичні та фізичні особи, які в результаті минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів чи інших активів.

Дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод і може бути достовірно визначено її суму.

Для цілей бухгалтерського обліку дебіторська заборгованість класифікується за такими видами:

довгострокова дебіторська заборгованість;

поточна дебіторська заборгованість, яка, у свою чергу, може бути сумнівною та безнадійною заборгованістю.

Під довгостроковою дебіторською заборгованістю розуміють суму дебіторської заборгованості, що не виникає під час нормального операційного циклу і буде погашена після 12 місяців з дати балансу.

Поточна дебіторська заборгованість — сума дебіторської заборгованості, що виникає під час нормального операційного циклу і буде погашена протягом 12 місяців з дати балансу.

Сумнівний борг (сумнівна заборгованість) — поточна дебіторська заборгованість, за якою існує невпевненість в її погашенні боржником.

Безнадійна дебіторська заборгованість — поточна дебіторська заборгованість, за якою існує впевненість в її неповерненні боржником або за якою минув строк позовної давності.

Слід зазначити, що дебіторська заборгованість є активом підприємства. А, як відомо, активи відображаються в балансі, якщо існує ймовірність отримання підприємством у майбутньому економічних вигод, пов’язаних з їх використанням, і їх оцінка може бути достовірно визначена. З метою складання форми № 1 «Баланс» згідно з П(С)БО 2 дебіторську заборгованість розподіляють за такими статтями:

— довгострокова дебіторська заборгованість (рядок 050);

векселі отримані (рядок 150);

— дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги (рядки 160 — 162);

— дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом (рядок 170);

— дебіторська заборгованість за виданими авансами (рядок 180);

— дебіторська заборгованість за нарахованими доходами (рядок 190);

— дебіторська заборгованість за внутрішніми розрахунками (рядок 200);

— інша поточна дебіторська заборгованість (рядок 210).

 

Податковий облік. У податковому обліку терміна «дебіторська заборгованість» немає. Використовують просто термін «заборгованість». Причому класифікують таку заборгованість за такими видами:

— безнадійна заборгованість;

— сумнівна заборгованість.

Визначення терміна «безнадійна заборгованість» наведено в п.п. 14.1.11 ПК.

Безнадійна заборгованість — заборгованість, що відповідає одній з таких ознак:

а) заборгованість за зобов’язаннями, щодо яких минув строк позовної давності;

б) прострочена заборгованість, не погашена в результаті недостатності майна фізичної особи, за умови, що дії кредитора, спрямовані на примусове стягнення майна боржника, не привели до повного погашення заборгованості;

в) заборгованість суб’єктів господарювання, визнаних банкрутами у встановленому законом порядку або припинених як юридичні особи у зв’язку з їх ліквідацією;

г) заборгованість, що виявилася непогашеною в результаті недостатності коштів, отриманих після звернення кредитором стягнення на заставлене майно відповідно до закону і договору, за умови, що інші дії кредитора з примусового стягнення іншого майна позичальника, визначені нормативно-правовими актами, не привели до повного покриття заборгованості;

г) заборгованість, стягнення якої стало неможливим у зв’язку з дією обставин непереборної сили, стихійного лиха (форс-мажорних обставин), підтверджених у порядку, передбаченому законодавством;

д) прострочена заборгованість померлих фізичних осіб, а також осіб, які в судовому порядку визнані безвісно відсутніми, недієздатними або оголошені померлими, а також прострочена заборгованість фізичних осіб, засуджених до позбавлення волі.

Згідно з п.п. «г» п. п.138.10.6 ПК у податковому обліку відображаються витрати на створення резерву сумнівної заборгованості в сумі безнадійної дебіторської заборгованості з урахуванням п.п. 14.1.11 ПК.

Урегулювання сумнівної та безнадійної заборгованості здійснюється відповідно до правил, визначених у ст. 159 ПК.

Розглянемо бухгалтерський і податковий облік дебіторської заборгованості в розрізі її видів.

При цьому детальніше зупинимося на обліку заборгованості, за якою найчастіше виникають запитання. І почнемо ми зі створення резерву сумнівних боргів за дебіторською заборгованістю за товари, роботи, послуги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі