Теми статей
Обрати теми

Розрахунки з підзвітними особами

Редакція ПК
Стаття

ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ

РОЗРАХУНКИ З ПІДЗВІТНИМИ ОСОБАМИ

 

Працівник підприємства може отримувати від роботодавця суми коштів на відрядження або під звіт. Під звіт видаються кошти на виконання окремої цивільно-правової дії з доручення та за рахунок особи, яка надала кошти (підприємства). Кошти, видані на відрядження, забезпечують поїздку працівника для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи.

Підприємство, яке направляє працівника у відрядження, зобов’язане забезпечити його грошовими коштами (авансом) у розмірах, установлених нормативно-правовими актами про службові відрядження. Аванс може бути виданий готівкою або перерахований у безготівковій формі на відповідний рахунок для використання із застосуванням платіжних карток. Не видавати працівнику аванс на відрядження не можна. Інакше посадові особи підприємства можуть бути притягнені до відповідальності за порушення вимог законодавства про працю за ст. 41 КпАП (розмір штрафу становить від 510 до 1700 грн.).

Слід зазначити, що аванс на відрядження можна видавати тільки тим працівникам, які повністю відзвітували за попередній аванс.

Строк відрядження визначає керівник, ураховуючи при цьому, що в межах України він не може перевищувати 30 календарних днів, а в разі відряджень за кордон — 60 календарних днів.

Добові витрати. Граничний розмір добових при відрядженнях установлено п.п. 140.1.7 ПК.

 

Норми добових витрат

Умови застосування норм

Граничний розмір

Сума у 2012 році, грн.

В Україні

0,2 МЗП на 1 січня

214,60

За кордон

0,75 МЗП на 1 січня

804,75

 

Строки подання звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт), зазначено в пп. 170.9.2 і 170.9.3 ПК і залежать від форми видачі грошових коштів на відрядження: готівка або в безготівковій формі. Наведемо їх у таблиці.

 

Строки подання Звіту

Мета видачі авансу

Форма видачі авансу

У готівковій формі

У безготівковій формі для використання із застосуванням платіжних карток*

Розрахунки здійснювалися готівковими, знятими з платіжних карток

Розрахунки здійснювалися в безготівковій формі

Строк подання Звіту

Для покриття витрат на відрядження

До закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем, в якому працівник завершує відрядження
(п.п. 170.9.2 ПК)

До закінчення 3-го банківського дня після закінчення відрядження (п.п. «а» п.п. 170.9.3 ПК)

Не пізніше 10 днів після закінчення відрядження (до 20 банківських днів** за наявності поважних причин)
(п.п. «б» п.п. 170.9.3 ПК)

Для вирішення виробничих (господарських) потреб у відрядженні

До закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем, в якому працівник завершує відрядження
(п.п. 170.9.2 ПК)

До закінчення 3-го банківського дня після закінчення відрядження (п.п. «а» п.п. 170.9.3 ПК)

Не пізніше 10 днів після закінчення відрядження (до 20 банківських днів** за наявності поважних причин)
(п.п. «б» п.п. 170.9.3 ПК)

* Під платіжними картками слід розуміти корпоративні платіжні картки, дорожні, банківські або іменні чеки, інші платіжні документи.
** Строк подання Звіту подовжується роботодавцем для з’ясування питань щодо виявлених розбіжностей між відповідними звітними документами.

 

Надмірно витрачені грошові кошти, видані на відрядження (залишок грошових коштів понад суму, витрачену згідно зі Звітом), мають бути повернені до каси або перераховані працівником на банківський рахунок роботодавця, який видав грошові кошти, до або під час подання Звіту (абзац четвертий п.п. 170.9.2 ПК).

Таким чином, граничні строки повернення надмірно витрачених грошових коштів, отриманих працівником на відрядження, збігаються зі строками подання Звіту.

У разі порушення працівником строків повернення невитрачених грошових коштів, виданих на відрядження, податковим агентом платника податку є особа, яка видала таку суму, а саме суму, що перевищує суму витрат платника податку на таке відрядження, розраховану згідно з розд. ІІІ ПК. Для цілей цього пункту до суми перевищення не включаються та не оподатковуються документально підтверджені витрати, здійснені за рахунок готівки або безготівкових коштів, наданих платнику податку під звіт роботодавцем на організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання і розповсюдження подарунків, у межах
граничного розміру таких витрат, передбаченого в розд. ІІІ ПК, здійснені таким платником та іншими особами в рекламних цілях.

Сума податку, нарахована на суму такого перевищення, утримується особою, яка видала такі кошти, за рахунок будь-якого доходу (після його оподаткування) оподаткування платника податку за відповідний місяць, а в разі недостатності суми доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних звітних місяців до повної сплати суми такого податку.

 

Розрахунки з підзвітними особами в національній валюті

 

Бухгалтерський облік. У бухгалтерському обліку заборгованість підзвітної особи за виданими коштами в національній валюті під звіт або на відрядження відображається у складі активів підприємства, належить до іншої поточної дебіторської заборгованості, а заборгованість підприємства підзвітній особі — у складі інших поточних зобов’язань.

Ведеться облік розрахунків з підзвітними особами на субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами». Сальдо субрахунку може бути як дебетовим, так і кредитовим. Дебетове сальдо цього субрахунку відображається у складі оборотних активів підприємства, а кредитове — у складі зобов’язань Балансу підприємства.

У Балансі (форма № 1) підприємства дебетове сальдо відображається за рядком 210 «Інша поточна дебіторська заборгованість», а кредитове сальдо — за рядком 610 «Інші поточні зобов’язання».

Для ведення обліку розрахунків з підзвітними особами в національній валюті доцільно до субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами» відкрити рахунок третього порядку, наприклад субрахунок 3721 «Розрахунки з підзвітними особами в національній валюті».

 

Податковий облік. Згідно з п. 138.5 ПК інші витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому їх було здійснено, згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку.

Склад витрат на відрядження, порядок їх віднесення до складу витрат регламентовано п.п. 140.1.7 ПК. Так, згідно з цим підпунктом зазначені витрати можуть бути віднесені до податкових витрат тільки за наявності документів, що підтверджують зв’язок такого відрядження з діяльністю платника податків, зокрема (але не виключно) таких:

— запрошень сторони, яка приймає та діяльність якої збігається з діяльністю платника податків;

— укладеного договору чи контракту;

— інших документів, що встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини;

— документів, які засвідчують участь особи, яка відряджається, у переговорах, конференціях чи симпозіумах, інших заходах, що проводяться з тематики, яка співпадає з господарською діяльністю платника податків.

До складу витрат належать також витрати, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням1.

Що стосується ПДВ, то в загальному випадку (п. 198.6 ПК) можливість уключення сум ПДВ до складу податкового кредиту опосередкована податковою накладною: якщо її немає — немає і податкового кредиту. Проте п. 201.11 ПК містить із цього приводу й низку винятків, що торкаються, зокрема, і деяких витрат на відрядження.

Так, підставою для нарахування податкового кредиту без отримання податкової накладної також є:

— транспортний квиток, готельний рахунок чи рахунок, що виставляється платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, крім тих, форму яких установлено міжнародними стандартами;

— касові чеки, що містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера та податкового номера постачальника). При цьому в цілях такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 гривень за день (без урахування податку).

 

Підзвітною особою своєчасно повернено невикористану суму авансу до каси підприємства

Працівнику підприємства, направленому у відрядження, видали з каси аванс у сумі 800 грн. Мета відрядження придбання та доставка на підприємство товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ). Строк відрядження один день. Наказом по підприємству розмір добових при відрядженнях в межах України встановлено в розмірі 100 грн.

Звіт подано та затверджено в установлені строки в сумі 748 грн. У день подання Звіту невикористану суму (52 грн.) повернено до каси підприємства.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

1

Видано аванс на витрати на відрядження та господарські потреби з каси підприємства

3721

301

800,00

Затверджено Звіт

2

Оприбутковано ТМЦ

20, 22

3721

500,00

3

Відображено податковий кредит з ПДВ у складі придбаних ТМЦ (за наявності податкової накладної)

641

3721

100,00

4

Оприбутковано ПММ на легковий автомобіль

203

3721

40,00

5

Відображено податковий кредит з ПДВ у складі ПММ на підставі касового чеку

641

3721

8,00

6

Віднесено вартість використаного ПММ до складу первісної вартості запасів, на підставі наданих подорожніх листів

20, 22

203

23,00

7

Уключено витрати (добові) на відрядження до складу первісної вартості запасів

20,22

3721

100,00

8

Повернено до каси підприємства невикористані грошові кошти (800 грн. - 600 грн. - 48 грн. - 100 грн.)

301

3721

52,00

 

Підзвітною особою порушено строки здавання невикористаної суми авансу до каси підприємства

Працівнику відділу збуту підприємства, направленому у відрядження, видали аванс із каси в сумі 1200 грн. Звіт подано та затверджено в установлені строки в сумі 925 грн. Але в день подання Звіту невикористану суму авансу (275 грн.) не було повернено до каси підприємства. Повернення невикористаної суми здійснено в наступному місяці після затвердження Звіту. 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Видано аванс на витрати на відрядження з каси підприємства

3721

301

1200,00

Затверджено Звіт

2

Списано витрати на відрядження (добові, проїзд, проживання тощо)

93

3721

830,00

830,00

06.2 декларації

3

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ (на підставі доданих до Звіту документів, що підтверджують понесені витрати, в яких виділено окремим рядком ПДВ)

641

3721

95,00

4

Нараховано заробітну плату працівнику за місяць, в якому працівник був у відрядженні

93

661

2000,00

2000,00

06.2 декларації

5

Утримано із заробітної плати:
 — ЄСВ (3,6 %)

661

651

72,00

— податок на доходи фізичних осіб (ПДФО)
(2000 - 72) х 15 %

661

641

289,20

6

Утримано податок на доходи у зв’язку з неповерненням залишку невикористаних у відрядженні грошових коштів ((275 грн. х 1,176471) х 15 %: 100 %)

661

641

48,53

7

Видано працівнику заробітну плату з каси підприємства
(2000 грн. - 72 грн. - 289,20 грн. - 48,53 грн.)

661

301

1590,27

8

На початку наступного місяця невикористану суму повернено підзвітною особою до каси підприємства

301

3721

275,00

 

Закупівля товарів на ринку

Працівнику видано в підзвіт грошові кошти в сумі 450 грн. для закупівлі овочів на ринку (які продаватимуться через роздрібну торговельну мережу). Товари куплені у фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності (неплатника ПДВ) та оприбутковані на підставі акта закупівлі. Вартість закупівлі — 300 грн. Працівник склав Звіт. Звіт затверджено. Невикористану суму грошових коштів (150 грн.) повернено до каси підприємства. 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

1

Відображено видачу з каси підприємства грошових коштів працівнику в підзвіт на господарські потреби

3721

301

450,00

2

Відображено оприбуткування куплених товарів (зі складанням акта закупівлі)

281

631

300,00

3

Відображено залік заборгованостей

631

3721

300,00

4

Відображено повернення працівником невикористаної суми грошових коштів до каси підприємства

301

3721

150,00

 

Використання особистої платіжної картки працівника

Для укладення договору у відрядження направлено співробітника підприємства. На особисту платіжну картку працівника перераховано аванс у сумі 1200 грн. Звіт подано та затверджено в сумі 1100 грн. Залишок невикористаного авансу (100 грн.) працівник уніс до каси в день подання Звіту. 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

Перераховано аванс на картрахунок працівника

3721

311

1200,00

2

Затверджено авансовий звіт

92

3721

1100,00

1100,00

06.1 декларації

3

Повернено працівником до каси залишок невитрачених коштів

301

3721

100,00

 

Використання корпоративної платіжної картки

Працівнику підприємства, направленому у відрядження на 4 дні, видано корпоративну платіжну картку із сумою, доступною для використання, 1800 грн. Наказом по підприємству розмір добових при відрядженнях у межах України встановлено в розмірі 100 грн.

Після повернення з відрядження працівник подав Звіт і такі первинні документи:

— залізничні квитки на суму 126 грн. (у тому числі ПДВ — 21 грн.);

— рахунок готелю та квитанцію платіжного терміналу про безготівкову оплату готельних послуг за допомогою корпоративної платіжної картки на суму 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.);

— чек банкомату про отримання готівки в сумі 150 грн.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

1

Перераховано грошові кошти на картрахунок

313

311

1800,00

2

Видано працівнику корпоративну платіжну картку

У журналі видачі та повернення КПК робиться запис про видачу картки працівнику, а також про суму коштів, доступну для використання із застосуванням цієї картки.

3

На підставі Звіту включено до складу адміністративних витрат:

— вартість квитків (105,00)

92

3721

105,00

105,00*

06.1 декларації

— вартість проживання (1000,00)

92

3721

1000,00

1000,00*

06.1 декларації

— добові (100 грн./дн. х
х 4 дні)

92

3721

400,00

400,00*

06.1 декларації

— списано витрати на фінансовий результат

791

92

1505,00

* Згідно з п.п. 140.1.7 ПК витрати на відрядження може бути включено до складу витрат тільки за наявності документів, що підтверджують зв’язок такого відрядження з діяльністю платника податку. Сума добових визначається в разі відрядження в межах України та країн, в’їзд громадян України на територію яких не вимагає наявності візи (дозволу на в’їзд), згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами.

4

Відображено податковий кредит з ПДВ (на підставі залізничних квитків та рахунків на послуги готелю)

641

3721

221,00

5

Працівник повернув корпоративну платіжну картку

У журналі видачі та повернення КПК робиться запис про повернення картки працівником, а також про суму коштів, доступну для використання за цією карткою.

6

Відображено на підставі виписки банку операції за картрахунком:

— списано суму, отриману працівником через банкомат

3721

313

150,00

— списано суму на оплату готельних послуг

3721

313

1200,00

7

Видано з каси підприємства грошові кошти в рахунок остаточного розрахунку з працівником [(126 грн. + 1200 грн. + 400 грн.) - (150 грн. + 1200 грн.)]

3721

301

376,00

 

Розрахунки з підзвітними особами в іноземній валюті

 

Бухгалтерський облік. Щодо бухгалтерського обліку закордонних відряджень інтерес становить порядок відображення заборгованості підзвітної особи за виданим в іноземній валюті авансом.

Операції в іноземній валюті при первинному визнанні відображаються у гривнях шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням курсу НБУ на дату здійснення операції (п. 5 П(С)БО 21).

Порядок відображення в обліку заборгованості, вираженої в іноземній валюті, залежить від того, якою є ця заборгованість: монетарною (її погашення передбачається грошовими коштами) чи немонетарною (погашення не пов’язане з надходженням грошових коштів). Від монетарності заборгованості залежить і формування витрат.

Таким чином, потрібно визначити, якою є заборгованість направленого у відрядження працівника за авансом, виданим в іноземній валюті (Дт 372).

На наш погляд, таку заборгованість потрібно вважати немонетарною, адже спочатку передбачається, що працівник витратить усю суму авансу, тобто погашення його заборгованості не буде пов’язано з надходженням грошових коштів. Наслідком цього є те, що:

— на кінець звітного періоду така заборгованість не перераховується;

— витрати на відрядження в межах суми виданого авансу відображаються за курсом, що діяв на дату видачі авансу.

Якщо ж працівник використовував не весь аванс, то частина такої заборгованості трансформується в монетарну і тому на дату розрахунку доведеться визначати курсову різницю за залишком авансу.

У зворотній ситуації, коли працівнику недостатньо виданого авансу для покриття всіх витрат, на дату затвердження звіту витрати формують у такому порядку:

— частина витрат у межах виданого авансу перераховується за курсом, що діяв на дату видачі авансу;

— частина витрат понад виданий аванс перераховується за курсом, що діяв на дату затвердження Звіту.

Отже, у бухгалтерському обліку дебіторська заборгованість (заборгованість працівника перед підприємством) відображається за курсом НБУ на день видачі та враховується як немонетарна стаття (тобто не перераховується на дату балансу та на дату її погашення).

Для обліку розрахунків з підзвітними особами в іноземній валюті до субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами» доцільне введення субрахунків нижчого рівня в розрізі для кожного виду використовуваних валют, наприклад:

3722 «Розрахунки з підзвітними особами в доларах США»;

3723 «Розрахунки з підзвітними особами в євро»;

3724 «Розрахунки з підзвітними особами в рублях РФ» тощо

 

Податковий облік. Для віднесення витрат на службове відрядження за кордон до складу витрат необхідно керуватися положеннями п.п. 140.1.7 ПК. Саме він встановлює перелік витрат, які можна віднести до складу податкових витрат.

Так, до складу витрат уключаються витрати на відрядження фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку або є членами керівних органів платника податку, у межах фактичних витрат особи, яка відряджається, на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті), оплату вартості проживання в готелях (мотелях), а також уключених до таких рахунків витрат на харчування або побутові послуги (прання, чищення, ремонт та прасування одягу, взуття чи білизни), на наймання інших житлових приміщень, оплату телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в’їзд (віз), обов’язкове страхування, інші документально оформлені витрати, пов’язані з правилами в’їзду та перебування в місці відрядження, у тому числі будь-які збори та податки, що підлягають сплаті у зв’язку зі здійсненням таких витрат.

Не дозволяється включати до складу витрат на харчування вартість алкогольних напоїв і тютюнових виробів, суми «чайових», за винятком випадків, коли суми таких «чайових» уключаються до рахунка відповідно до законів країни перебування, а також плату за видовищні заходи.

Крім того, до складу витрат належать добові витрати в межах граничних норм, установлених п.п. 140.1.7 ПК у розрахунку за кожен календарний день відрядження.

Нагадаємо, що будь-які витрати на відрядження можуть бути включені до складу витрат платника податку за наявності документів, що підтверджують зв’язок такого відрядження з діяльністю такого платника податку, зокрема (але не виключно) таких: запрошень приймаючої сторони, діяльність якої збігається з діяльністю платника податку; укладеного договору або контракту; інших документів, що встановлюють чи засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини; документів, що засвідчують участь особи, яка відряджається, у переговорах, конференціях чи симпозіумах, інших заходах, що проводяться з тематики, яка збігається з господарською діяльністю платника податку.

Витрати за закордонними відрядженнями відображаються підприємством у складі податкових витрат за датою затвердження авансового звіту. При визначенні самої суми витрат виникає запитання: як її розрахувати?

Річ у тім, що окремих норм, які б регулювали порядок відображення в податковому обліку витрат на відрядження в іноземній валюті, немає, а п.п. 140.1.7 ПК містить тільки склад витрат, які можна включити до витрат.

У зв’язку з цим звернемося до загальних правил, застережених у п.п. 153.1.2 ПК, якими передбачено, що витрати, здійснені (нараховані) платником податку в іноземній валюті у зв’язку з придбанням у звітному податковому періоді товарів, робіт, послуг, в установленому порядку включаються до витрат такого звітного податкового періоду шляхом перерахунку в національну валюту тієї частини їх вартості, що не була раніше сплачена, за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, що діяв на дату здійснення операції з такого придбання, а в частині раніше проведеної оплати — за курсом, що діяв на дату здійснення оплати. Можливість використання цієї норми в податковому обліку витрат на відрядження пояснюється тим, що, фізична особа, будучи в цьому випадку повіреною, від імені підприємства та за його рахунок придбаває різні послуги (транспортні, готельні тощо), необхідні для успішного виконання нею відрядного завдання. Таким чином, витрати за закордонними відрядженнями буде сформовано на дату затвердження звіту в сумі, визначеній згідно з п.п. 153.1.2 ПК.

 

Аванс видано тільки в інвалюті, а витрати здійснено в інвалюті та гривнях

Підприємство направляє працівника у відрядження за кордон. Для цих цілей йому видають аванс 1000. Згідно з кошторисом витрати на відрядження включають:

— добові з розрахунку 280 грн./на добу за 5 днів:

280 грн. х 5: 9,19 грн./ (курс гривні до євро, установлений НБУ1 на день видачі авансу) = 152,34 ≈ €153

витрати на проживання — 400;

витрати на проїзд — 350;

інші витрати — 97.

Разом — 1000.

Після повернення з відрядження подано та затверджено Звіт:

добові за час перебування за кордоном — 152,34 (5 днів);

інші витрати (проїзд, проживання) в іноземній валюті — 650;

інші витрати в національній валюті — 368 грн.

Разом витрати у валюті — 802,34.

Разом витрати у гривнях — 368 грн.

Курс НБУ гривні до євро на дату затвердження Звіту — 9,17 грн./.

Працівник розрахувався з підприємством у день подання Звіту.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Видано аванс працівнику на відрядження за кордон
(курс НБУ — 9,19 грн./€)
(€1000 х 9,19 грн./€)

3723*

302

€1000

9190,00

* До субрахунку 372 доцільне введення субрахунків для відображення операцій з відповідним видом валют

Затверджено Звіт:

2

— в іноземній валюті (€802,34 х 9,19 грн./€)

92

3723

€802,34

7373,50*

7373,50

06.1 декларації

* У бухгалтерському та податковому обліку ця операція відображається за курсом НБУ, що діяв на момент видачі авансу (згідно з П(С)БО 21 і п.п. 153.1.2 ПК).

3

— у гривнях

92

3721

368,00

368,00*

06.1 декларації

* Усю суму (368 грн.) уключаємо до витрат.

4

Повернено до каси підприємства невикористану суму валюти (€197,66 х
х 9,17 грн./€)

302

3723

€197,66

1812,54*

* За курсом НБУ, що діяв на дату повернення грошових коштів.

5

Відображено курсову різницю на дату погашення заборгованості ((9,17 грн./€ -
-
9,19 грн./€) х 197,66 €)

945*

3723

3,96

3,96

06.4.12
додатка ІВ

* Якщо курсова різниця додатна, роблять проводку Дт 3723 — Кт 714.

6

Відшкодовано працівнику витрати у гривнях із каси підприємства

3721

301

368,00

7

Списано витрати на фінансовий результат

791
791

92
945

7741,50
3,96

 

Аванс видано у гривнях та інвалюті

Підприємство направляє працівника у відрядження за кордон. Для цих цілей йому видають аванс у євро та гривні з розрахунку:

добові 280 грн./на добу за 5 днів;

280 х 5 : 9,19 грн./. (курс гривні до євро, установлений НБУ на день видачі авансу) = 152,34 153 ();

інші витрати (проїзд, проживання) у валюті — 681;

добові у гривнях за два дні — 60 грн. (30 грн. х 2 дні);

витрати на проїзд по території України — 300 грн.

Разом — 834 і 360 грн.

Після повернення з відрядження подано та затверджено Звіт:

добові за час перебування за кордоном — 152,34 (5 днів);

добові за час проїзду по території України — 60 грн. (два дні);

інші витрати (проїзд, проживання) в іноземній валюті — 700;

інші витрати (проїзд, проживання) у національній валюті — 86 грн. (без ПДВ).

Разом витрати у валюті — 852,34.

Разом витрати у гривнях — 146 грн.

Курс НБУ гривні до євро на дату затвердження Звіту — 9,17 грн./.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Видано аванс працівнику в іноземній валюті (курс НБУ — 9,19 грн./€)
(€834 х 9,19 грн./€)

3723*

302

€834

7664,46

* До субрахунку 372 доцільне введення субрахунків для відображення операцій з відповідним видом валют.

2

Видано аванс працівнику у гривнях

3721

301

360,00

Затверджено Звіт

3

— у валюті в межах виданого авансу (€834 х 9,19 грн./€)

92

3723

€834

7664,46

7664,46

06.1 декларації

4

— у валюті понад виданий аванс
(€18,34 х 9,17 грн./€)

92

3723

€18,34

168,18

168,18

06.1 декларації

5

— у гривнях

92

3721

146,00

146,00*

06.1 декларації

* Усю суму (146 грн.) уключаємо до витрат.

6

Зараховано заборгованість підприємства перед працівником за валютними витратами в рахунок частини заборгованості працівника перед підприємством за гривенними витратами (€18,34 х 9,17 грн./€)

3723

3721

€18,34

168,18

7

Повернено до каси підприємства невикористану суму гривень (360 грн. - 146 грн. - 168,18 грн.)

301

3721

45,82

8

Списано витрати на фінансовий результат

791

92

7978,64

 

Коштів в інвалюті недостатньо для покриття витрат

Підприємство направляє працівника у відрядження за кордон. Для цих цілей йому видають аванс — 950. Згідно з кошторисом витрати на відрядження включають

— добові з розрахунку 280 грн./на добу за 5 днів:

280 грн. х 5 : 9,29 грн./ (курс НБУ гривні до євро на день видачі авансу) = 150,70 ≈ €151

витрати на проживання — 400;

витрати на проїзд — 300;

інші витрати — 99.

Разом — 950.

Після повернення з відрядження подано та затверджено Звіт:

добові за час перебування за кордоном — 150,70 (5 днів);

інші витрати (проїзд, проживання) в іноземній валюті — 900.

Разом витрати у валюті — 1050,70.

Курс НБУ гривні до євро на дату затвердження звіту — 9,25 грн./. Підприємство розраховується з працівником у день подання звіту.

За даними прикладу підприємство повинне відшкодувати працівнику витрати в іноземній валюті в сумі 100,7. Виплата зазначених коштів здійснюється підприємством у національній валюті України (гривні) за курсом НБУ на день погашення заборгованості, до закінчення 3 банківського дня після затвердження керівником Звіту.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

Видано аванс працівнику (курс НБУ — 9,29 грн./€)
(€950 х 9,29 грн./€)

3723*

302

€950

8825,50

* До субрахунку 372 доцільне введення субрахунків для відображення операцій з відповідним видом валют.

Затверджено Звіт

2

— у межах виданого авансу
(€950 х 9,29 грн./€)

92

3723

€950

8825,50

8825,50

06.1 декларації

3

— понад виданий аванс (€100,7 х 9,25 грн./€))

92

3723

€100,7

931,48

931,48

06.1 декларації

4

Відшкодовано працівнику витрати в національній валюті (€100,7 х 9,25 грн./€))

3721

301

931,48

5

Здійснено залік заборгованостей

3723

3721

€100,7

931,48

6

Списано витрати на фінансовий результат

791

92

9756,98

 

Підприємство розрахувалося з працівником через два дні після затвердження Звіту

За даними попереднього прикладу припустимо, що підприємство розрахувалося з працівником через два дні після затвердження Звіту. Офіційний курс НБУ гривні до євро на цю дату склав 9,11 грн./€.

У цій ситуації підприємство повинне розрахуватися з працівником гривнями за курсом НБУ, що діяв на день розрахунку. 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Видано аванс працівнику (курс НБУ — 9,29 грн./€) (€950 х 9,29 грн./€)

3723*

302

€950

8825,50

* До субрахунку 372 доцільне введення субрахунків для відображення операцій з відповідним видом валют.

Затверджено Звіт

2

— у межах виданого авансу
(€950 х 9,29 грн./€)

92

3723

€950

8825,50

8825,50

06.1 декларації

3

— понад виданий аванс (€100,7 х [ 9,25 грн./€)

92

3723

€100,7

931,48

931,48

06.1 декларації

4

Списано витрати на фінансовий результат

791

92

9756,98

5

Відшкодовано працівнику витрати в національній валюті (€100,7 х 9,11 грн./€)

3721

301

917,38

6

Здійснено залік заборгованостей

3723

3721

€100,7

917,38

7

Відображено курсову різницю
((9,11 грн./€ - 9,25 грн./€) х €100,7)

3723

714

14,10

14,10

03.19
додатка ІД

8

Списано дохід на фінансовий результат

714

791

14,10

 

Підтверджуючі документи в різних валютах

Підприємство направляє працівника у відрядження за кордон. Для цих цілей йому видають аванс 950. При цьому згідно з кошторисом витрати на відрядження включають

— добові з розрахунку 280 грн./на добу за 5 днів:

280 грн. х 5 : 9,29 грн./ (курс НБУ гривні до євро на день видачі авансу) = 150,70 ≈ €151;

витрати на проживання — 400;

витрати на проїзд — 300;

інші витрати — 99.

Разом — 950.

Після повернення з відрядження подано та затверджено Звіт:

добові за час перебування за кордоном 150,70 (5 днів);

інші витрати в євро — 600;

інші витрати в російських рублях — 5000 рос. руб.;

інші витрати в національній валюті — 386 грн.

Разом витрати:

— у євро — 750,7;

— у російських рублях — 5000 рос. руб.;

— у гривнях — 386 грн.

Квитанцію про обмін євро на російські рублі не надано. Курс НБУ гривні на дату затвердження Звіту: до євро — 9,24 грн./€, до російського рубля — 0,26 грн./рос. руб. Відповідно 5000 рос. руб. еквівалентно 140,69 (5000 рос. руб. х  0,26 грн./ рос. руб. : 9,24 грн./€).

Працівник розрахувався з підприємством у день подання Звіту.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

Видано аванс працівнику
(€950 х 9,29 грн./€)

3723*

302

€950

8825,50

* До субрахунку 372 доцільне введення субрахунків для відображення операцій з відповідним видом валют.

Затверджено Звіт

2

— у валюті (€891,39 х 9,29 грн./€)

92

3723

€891,39

8281,01

8281,01

06.1 декларації

3

— у гривнях

92

3721

386,00

386,00

06.1 декларацій

4

Повернено до каси підприємства невикористану суму валюти (€58,61 х 9,24 грн./€)

302

3723

€58,61

541,56

5

Відображено курсову різницю ((9,24 - 9,29) х 58,61 €)*

945

3723

2,93

2,93

06.4.12 додатка ІВ

*Якщо курсова різниця додатна, роблять проводку Дт 3723 — Кт 714.

6

Відшкодовано працівнику витрати у гривнях

3721

301

386,00

7

Списано витрати на фінансовий результат

791
791

92
945

8667,01
2,93

 

Використання корпоративної платіжної картки в іноземній валюті при відрядженнях за кордон

Підприємство направляє працівника (персонал відділу збуту) у відрядження за кордон строком на 6 днів. Для цих цілей на поточний рахунок, операції за яким здійснюються із застосуванням корпоративної платіжної картки, зараховано 1000.

Наказом керівника підприємства встановлено виплату добових при відряджанні за кордон у розмірі 280 грн. з розрахунку на кожен календарний день перебування працівника за кордоном, за час проїзду по території України — 30 грн.

Після повернення з відрядження працівник подав такі підтверджуючі документи:

— чек банкомату про зняття 380;

— рахунок з готелю та квитанцію платіжного терміналу про безготівкову оплату готельних послуг за допомогою корпоративної платіжної картки на 350;

— рахунок з готелю — 210 грн. (у тому числі ПДВ — 35 грн.);

— залізничні квитки на суму 150 грн. (у тому числі ПДВ — 20 грн.);

— авіаквитки на суму 250.

— затверджений Звіт:

добові за час перебування за кордоном 130 і 206,60 грн. (п’ять днів; розрахунок див. нижче);

добові за час проїзду по території України — 30 грн. (один день);

витрати на проживання у валюті — 350;

витрати на проживання у гривнях — 210 грн. (у тому числі ПДВ — 35 грн.);

витрати на проїзд у валюті — 250;

витрати на проїзд у гривнях — 150 грн.
(у тому числі ПДВ — 20 грн.).

Разом витрати у валюті: 730,00.

Разом витрати у гривнях: 596,60 грн.

Курс НБУ гривні до євро:

на дату зарахування коштів на картрахунок — 9,19 грн./;

на дату зняття готівки з картрахунку  — 9,18 грн./;

на дату оплати послуг готелю за кордоном  — 9,05 грн./;

на дату затвердження звіту — 9,21 грн./.

Підприємство розрахувалося з працівником у день подання Звіту.

За затвердженими витратами певні запитання може викликати розрахунок суми добових за кордоном. Розглянемо цю статтю витрат детальніше. Отже, працівник надав чек банкомату про зняття 380, з яких 250 пішло на оплату авіаквитків. Суму (130), що залишилася, можна розглядати як зняття готівкою суми добових. З урахуванням того, що сума добових при відрядженні за кордон, установлена на підприємстві, становить 280 грн./добу, а курс НБУ гривні до євро на дату зняття готівки — 9,18 грн./, працівник зняв для фінансування добових:

130 х 9,18 грн./= 1193,40 грн.

Таким чином, у гривнях підприємству необхідно відшкодувати працівнику добові в розмірі:

(280 грн. х 5 днів) - 1193,40 грн. = 206,60 грн.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Перераховано грошові кошти в іноземній валюті на картрахунок
(€1000 х 9,19 грн./€)

314*

312 *

€1000

9190,00

* До субрахунків 312 і 314 необхідне введення субрахунків для відображення операцій з відповідним видом валют.

2

Видано працівнику корпоративну платіжну картку*

* У журналі видачі та повернення КБПК робиться запис про видачу картки працівнику, а також про суму коштів, доступну для використання за цією карткою.

3

На підставі Звіту включено до складу витрат на збут добові:

— у валюті
(€130 х 9,18 грн./€)

93

3723

€130

1193,40

1193,40

06.2 декларації

— у гривні
(30 грн. + 206,60 грн.)

93

3721

236,60

236,60

06.2 декларації

4

На підставі Звіту включено до складу витрат на збут інші витрати, понесені в євро:

— вартість квитків
(€250 х 9,18 грн./€)

93

3723

€250

2295,00

2295,00

06.2 декларації

— вартість проживання (€350 х 9,05 грн./€)

93

3723

€350

3167,50

3167,50

06.2 декларації

5

На підставі Звіту включено до складу витрат на збут інші витрати, понесені у гривнях:

— вартість квитків (150 грн. - 20 грн.)

93

3721

130,00

130,00

06.2 декларації

— вартість проживання (210 грн. - 35 грн.)

93

3721

175,00

175,00

06.2 декларації

6

Відображено податковий кредит з ПДВ у складі вартості квитка та рахунка на послуги готелю

641

3721

55,00

7

Працівник повернув корпоративну платіжну картку*

* У журналі видачі та повернення КБПК робиться запис про повернення картки працівником, а також про суму коштів, доступну для використання за цією карткою.

8

На підставі виписки банка з картрахунку відображено операції за картрахунком:

— списано суму, отриману працівником через банкомат
(€380 х 9,18 грн./€)

3723

314

€380

3488,40

— відображено курсову різницю на дату операції (9,18 грн./€ - 9,19 грн./€) х €1000

945

314

10,00

10,00

06.4.12
додатка ІВ

— списано суму на оплату готельних послуг (€350 х 9,05 грн./€)

3723

314

€350

3167,50

— відображено курсову різницю на дату операції [(9,05 грн./€ -
- 9,18 грн./€) х €620]

945

314

80,60

80,60

06.4.12
додатка ІВ

9

Видано грошові кошти з каси підприємства в рахунок остаточного розрахунку з працівником

3721

301

596,60

10

Списано витрати на фінансовий результат

791
791

93
945

7197,50
90,60

 

Використання корпоративної картки у гривнях при відрядженнях за кордон

Підприємство направляє працівника (відділ реклами) у відрядження за кордон строком на 6 днів. Для цих цілей на корпоративну картку зараховано 6000 грн.

Наказом керівника підприємства встановлено виплату добових при відряджанні за кордон у розмірі 280 грн. з розрахунку на кожен календарний день перебування працівника за кордоном, за час проїзду по території України — 30 грн.

Після повернення з відрядження працівник надав такі підтверджуючі документи:

— чек банкомату про зняття — 380;

рахунок з готелю та квитанцію платіжного терміналу про безготівкову оплату готельних послуг за допомогою корпоративної платіжної картки на350;

— рахунок з готелю на 210 грн. (у тому числі ПДВ — 35 грн.);

— залізничні квитки на суму 150 грн. (у тому числі ПДВ — 20 грн.);

авіаквитки на суму 250.

Затверджено звіт:

— добові за час перебування за кордоном 130 і 206,60 грн. (п’ять днів; розрахунок див. далі);

— добові за час проїзду по території України 30 грн. (один день);

— витрати на проживання у валюті 350;

— витрати на проживання у гривнях 210 грн.
(у тому числі ПДВ — 35 грн.);

— витрати на проїзд у валюті 250;

— витрати на проїзд у гривнях 150 грн. (у тому числі ПДВ — 20 грн.).

Разом витрати у валюті — 730.

у гривнях: 596,60 грн.

курс НБУ гривні до євро:

— на дату зняття готівки з картрахунку 9,18 грн./;

— на дату оплати послуг готелю за кордоном  — 9,05 грн./;

— на дату затвердження звіту — 9,21 грн./.

Банк списує валюту з картрахунку за курсом 9,24 грн./ на дату зняття готівки з картрахунку і за курсом 9,15 грн./ — на дату оплати послуг готелю за кордоном.

Підприємство розрахувалося з працівником в день подання звіту.

Із затверджених витрат певні запитання може викликати розрахунок суми добових за кордоном. Розглянемо цю статтю витрат детальніше. Отже, працівник надав чек банкомату про зняття 380, з яких 250 пішло на оплату авіаквитків. Суму (130), що залишилася, можна розглядати як зняття готівкою суми добових. З урахуванням того, що сума добових за кордоном, установлена на підприємстві, становить 280 грн./добу, а курс НБУ гривні до євро на дату зняття готівки — 9,18 грн./, працівник зняв гривень для фінансування добових:

130 х 9,18 грн./ = 1193,40 грн.

Таким чином, у гривнях підприємству необхідно відшкодувати працівнику добові в розмірі:

(280 грн. х 5 днів) - 1193,40 грн. = 206,60 грн.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Перераховано грошові кошти на картрахунок

3131*

311

6000,00

* При використанні такої схеми доцільно до субрахунку 313 відкрити субрахунки другого порядку:
 — 3131 «Картрахунок у гривнях»;
 — 3132 «Розрахунки у валюті за картрахунком у гривнях».

2

Працівнику видано корпоративну платіжну картку*

* У журналі видачі та повернення КБПК робиться запис про видачу картки працівнику, а також про суму коштів, доступну для використання за цією карткою.

3

На підставі Звіту включено до складу витрат на збут добові:

— у валюті
(€130 х 9,18 грн./€)

93

3723

€130

1193,40

1193,40

06.2 декларації

— у гривнях
(30 грн. + 206,60 грн.)

93

3721

236,60

236,60

06.2 декларації

4

На підставі звіту включено до складу витрат на збут інші витрати, понесені в євро:

— вартість квитків
(€250 х 9,18 грн./€)

93

3723

€250

2295,00

2295,00

06.2 декларації

— вартість проживання (€350 х 9,05 грн./€)

93

3723

€350

3167,50

3167,50

06.2 декларації

5

На підставі Звіту включено до складу витрат на збут інші витрати, понесені у гривнях:

— вартість квитків (150 грн. - 20 грн.)

93

3721

130,00

130,00

06.2 декларації

— вартість проживання (210 грн. - 35 грн.)

93

3721

175,00

175,00

06.2 декларації

6

Відображено податковий кредит з ПДВ у складі вартості квитка та рахунка на послуги готелю

641

3721

55,00

7

Працівник поверну
в корпоративну платіжну картку*

* У журналі видачі та повернення КБПК робиться запис про повернення картки працівником, а також про суму коштів, доступну для використання за цією карткою.

8

На підставі виписки банку з картрахунку відображено операції за картрахунком:

— списано суму, отриману працівником через банкомат
(€380 х 9,18 грн./€)

3132

3131

€380

3488,40

3723

3132

€380

3488,40

— відображено різницю між курсом, за яким банк продає валюту підприємству, і курсом НБУ (9,24 грн./€ - 9,18 грн./€) х €380

942

3131

22,80

22,80

06.4.39
додатка ІВ

— списано суму на оплату готельних послуг (€350 х 9,05 грн./€)

3132

3131

€350

3167,50

3723

3132

€350

3167,50

— відображено різницю між курсом, за яким банк продає валюту підприємству, і курсом НБУ [(9,15 грн./€ - 9,05 грн./€) х €350]

942

3131

35,00

35,00

06.4.39
додатка ІВ

9

Видано грошові кошти з каси підприємства в рахунок остаточного розрахунку з працівником

3721

301

596,60

10

Списано витрати на фінансовий результат

791
791

93
942

7197,50
57,80

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі