Теми статей
Обрати теми

Інша дебіторська заборгованість

Редакція ПК
Стаття

ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ

ІНША ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ

 

Розрахунки за виданими авансами

 

Дебіторська заборгованість за виданими авансами виникає в момент перерахування продавцю грошових коштів або здійснення іншого виду компенсації активів, що придбаваються. При цьому дебіторська заборгованість за виданими авансами включає всю вартість товарів (робіт, послуг), що придбаваються, уключаючи ПДВ, акцизний податок та інші податки і збори.

 

Бухгалтерський облік. Бухгалтерський облік розрахунків за виданими авансами ведеться на субрахунку 371 «Розрахунки за виданими авансами».

За дебетом субрахунку 371 «Розрахунки за виданими авансами» відображаються суми попередніх оплат постачальникам і підрядникам під постачання продукції, виконання робіт, надання послуг з кредиту субрахунку 371 «Розрахунки за виданими авансами» відображається сума заліку за отримані від постачальників товарно-матеріальні цінності, повністю або частково виконані (надані) роботи (послуги), а також суми повернених постачальниками та підрядниками авансів.

На субрахунку 371 повинно бути тільки дебетове сальдо, що погашається шляхом заліку з кредиторською заборгованістю перед постачальниками і підрядниками за поставлені товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги, що значиться за кредитом рахунка 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками».

Аналітичний облік розрахунків за виданими авансами ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, строками її виникнення та погашення.

 

Податковий облік. Згідно з п.п. 14.1.27 ПК витрати — сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, що здійснюються для ведення господарської діяльності платника податку, у результаті яких відбувається зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, унаслідок чого відбувається зменшення власного капіталу (крім змін капіталу за рахунок його вилучення чи розподілу власником).

За вимогами п. 138.4 ПК витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Інші витрати згідно з нормами п. 138.5 ПК визнаються витратами того звітного періоду, в якому їх було здійснено, згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку, з урахуванням такого:

— датою здійснення витрат, нарахованих платником податку у вигляді сум податків і зборів, вважається останній день звітного податкового періоду, за який проводиться нарахування податкового зобов’язання з податку та збору;

— датою збільшення витрат платника податку від здійснення кредитово-депозитних операцій, у тому числі субординованого боргу, є дата визнання відсотків (комісійних і інших платежів, пов’язаних зі створенням чи придбанням кредитів, вкладів (депозитів)), визначена згідно з правилами бухгалтерського обліку;

— витрати, понесені платником податку, у вигляді благодійних чи інших внесків та вартості товарів (робіт, послуг) у неприбуткові організації, що згідно з нормами розд. III ПК ураховуються для визначення об’єкта оподаткування платника податку, уключаються до складу витрат за датою фактичного перерахування таких внесків і вартості товарів (робіт, послуг).

При формуванні витрат необхідно пам’ятати про обмеження, установлені ст. 139 і 140 ПК.

Податковий кредит формується із сум ПДВ, сплачених у складі авансу у зв’язку з придбанням товарів і послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. Уключаються до складу податкового кредиту суми ПДВ тільки за наявності податкових накладних (інших подібних документів згідно з п. 201.11 ПК).

 

Перерахування передоплати платнику податку на прибуток за основні засоби

Підприємство на умовах попередньої оплати придбало комп’ютер. Витрати підприємства на транспортування комп’ютера склали 60 грн. (у тому числі ПДВ — 10 грн.). Вартість комп’ютера — 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.).

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

1

Перераховано передоплату за комп’ютер

371

311

6000,00

2

Перераховано попередню оплату за транспортні послуги

371

311

60,00

3

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ (за наявності податкових накладних)

641

644

1010,00

4

Отримано комп’ютер від постачальника

152

631

5000,00

 

5

Відображено списання податкового кредиту з ПДВ

644

631

1000,00

6

Підписано акт наданих транспортних послуг і їх вартість уключено до первісної вартості комп’ютера

152

631

50,00

7

Відображено списання податкового кредиту з ПДВ

644

631

10,00

8

Відображено залік заборгованостей:
 — з постачальником комп’ютера
 — з транспортною організацією

631
631

371
371

6000,00
60,00

9

Комп’ютер уведено в експлуатацію

104

152

5050,00

—*

* У податковому обліку амортизація об’єкта основних засобів нараховується з місяця, наступного за місяцем уведення об’єкта основних засобів в експлуатацію (п. 146.2 ПК).

 

Перерахування передоплати «нестандартному» контрагенту за товар

Підприємство на умовах попередньої оплати придбало товар. Постачальником товару є платник єдиного податку за ставкою 3 % (платник ПДВ). Вартість товару — 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.). 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

1

Перераховано передоплату за товар

371

311

12000,00

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641

644

2000,00

3

Отримано товар від постачальника

281

631

10000,00

4

Відображено списання податкового кредиту з ПДВ

644

631

2000,00

5

Відображено залік заборгованостей

631

371

12000,00

 

Перерахування передоплати за товар платнику податку на прибуток на загальних підставах

Підприємство на умовах попередньої оплати придбало товар. Постачальник товару є платником податку на прибуток на загальних підставах (статус постачальника зазначено в договорі). Вартість товару — 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.).

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

1

Перераховано передоплату за товар

371

311

12000,00

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641

644

2000,00

3

Отримано товар від постачальника

281

631

10000,00

 

4

Відображено списання податкового кредиту з ПДВ

644

631

2000,00

5

Відображено залік заборгованостей

631

371

12000,00

 

Перерахування передоплати платнику податку на прибуток за ПММ неплатником ПДВ

Підприємство на умовах попередньої оплати придбало бензин для легкового автомобіля. Постачальник є платником податку на прибуток на загальних підставах (статус постачальника зазначено в договорі). Вартість бензину — 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.). Покупець не є платником ПДВ.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

1

Перераховано передоплату за товар

371

311

1200,00

2

Отримано бензин від постачальника

203

631

1200,00

3

Відображено залік заборгованостей

631

371

1200,00

 

Розрахунки за нарахованими доходами

 

Дебіторська заборгованість за нарахованими доходами є сумою нарахованих дивідендів, відсотків, роялті тощо, що підлягають надходженню.

 

Бухгалтерський облік. Для обліку розрахунків за нарахованими доходами Інструкцією № 291 передбачено субрахунок 373 «Розрахунки за нарахованими доходами». За дебетом цього субрахунку відображається виникнення дебіторської заборгованості за нарахованими відсотками, дивідендами, роялті тощо, що підлягають отриманню, а за кредитом — її погашення або списання. Сальдо за субрахунком 373 відображає дебіторську заборгованість перед підприємством за нарахованими на його користь відсотками, дивідендами, роялті тощо.

Аналітичний облік на субрахунку 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» ведеться за кожним дебітором, за видами нарахованих доходів, за строками їх отримання.

Визначення таких видів доходів, як дивіденди, відсотки та роялті, наведено в п. 4 П(С)БО 15.

Дивіденди — частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства. Таким чином, на субрахунку 373 відображається дебіторська заборгованість за дивідендами, що виникла в результаті фінансової діяльності підприємства та придбання ним акцій, інших боргових зобов’язань, а також часток у статутному капіталі інших підприємств.

Дебіторська заборгованість за нарахованими дивідендами визнається активом у періоді прийняття рішення про їх виплату.

Відсотки — плата за використання грошових коштів, їх еквівалентів чи сум заборгованості підприємству, тобто на субрахунку 373 відображається сума відсотків за облігаціями, казначейськими зобов’язаннями чи ощадними (депозитними) сертифікатами. Крім того, на цьому субрахунку враховується сума відсотків, що підлягають отриманню підприємством, від здійснення ним діяльності з продажу товарів (робіт, послуг) у кредит чи у розстрочку.

Дебіторська заборгованість за відсотками визнається в тому звітному періоді, до якого вони належать, виходячи з бази їх нарахування і строку користування відповідними активами.

Роялті — будь-який платіж, отриманий як винагорода за користування чи за надання права на користування будь-яким авторським або суміжним правом на літературні твори, витвори мистецтва чи науки, уключаючи комп’ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- або телевізійного мовлення, будь-яким патентом, зареєстрованим знаком на товари та послуги або торговою маркою, дизайном, секретним кресленням, моделлю, формулою, процесом, правом на інформацію про промисловий, комерційний або науковий досвід (ноу-хау).

Роялті визнаються за принципом нарахування відповідно до економічного змісту відповідного договору.

 

Податковий облік. У податковому обліку доходи, отримані у вигляді дивідендів (п.п. 14.1.49 ПК), роялті (п.п. 14.1.225 ПК), відсотків (п.п. 14.1.206 ПК) належать до так званих пасивних доходів.

Згідно з п.п. 153.3.6 ПК юридичні особи — резиденти, які отримують дивіденди, не включають їх суму до складу доходу (крім постійних представництв нерезидентів). Якщо дивіденди виходять платником податку — резидентом з джерелом їх виплати від нерезидента, то платник податку включає суму отриманих дивідендів (крім дивідендів, отриманих від юридичних осіб, які перебувають під його контролем відповідно до п.п. 14.1.159 ПК, і не є нерезидентами, які мають офшорний статус) до складу доходу за результатами податкового періоду, на який припадає отримання таких дивідендів.

Відсотки. Згідно з п. 137.8 ПК датою отримання доходів платника податку від проведення кредитно-депозитних операцій є дата визнання відсотків (комісійних та інших платежів, пов’язаних зі створенням або придбанням кредитів, вкладів (депозитів)), визначена згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Що ж до ПДВ у покупця, то право на податковий кредит у частині суми ПДВ, обчисленої виходячи з розміру відсотків за товарним кредитом, зумовлених договором, визначається за датою першої події.

Роялті. Відповідно до п.п. 135.5.1 ПК роялті включаються до складу інших доходів платника податку, який їх отримує. При цьому виплата роялті у грошовій формі або у вигляді цінних паперів, що здійснюються емітентом, не є об’єктом обкладення ПДВ (п.п. 196.1.6 ПК). Таким чином, якщо дотримуватися погляду, що виплачувані суми в податковому обліку є роялті, то податкові зобов’язання виникати не будуть.

 

Отримання дивідендів

Засновник — юридична особа за підсумками року отримав від підприємства-емітента (резидента) дивіденди в сумі 18000 грн.:

— на поточний рахунок;

— у негрошовій формі — товаром.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

На поточний рахунок

1

Нараховано суму дивідендів, що підлягають отриманню

373

731

18000,00

2

Отримано дивіденди на поточний рахунок підприємства

311

373

18000,00

3

Віднесено дохід на фінансовий результат

731

792

18000,00

У негрошовій формі — товаром

1

Нараховано суму дивідендів, що підлягають отриманню

373

731

18000,00

2

Віднесено дохід на фінансовий результат

731

792

18000,00

3

Отримано дивіденди товаром

281

631

15000,00

4

Відображено податковий кредит з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641

631

3000,00

5

Відображено залік заборгованостей

631

373

18000,00

 

Відсотки за депозитним договором

Підприємство уклало договір строкового банківського вкладу на суму 6000 грн. строком на 6 місяців з 1 січня по 30 червня. За договором нарахування відсотків здійснюється щокварталу — 28 числа останнього місяця кварталу. Виплата відсотків — після закінчення строку депозитного договору.

Сума відсотків, нарахованих за депозитним договором, становить:

28 березня — 237 грн.;

28 червня — 245 грн. 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Перераховано основну суму вкладу з поточного рахунка на депозитний рахунок

351

311

6000,00

—*

* Кошти, надані в депозит, не включаються до складу витрат платника податків (п.п. 153.4.2 ПК).

2

Нараховано відсотки за I квартал на суму депозиту

373

719

237,00

237,00*

03.2 додатка ІД

3

Відображено фінансовий результат

719

791

237,00

4

Нараховано відсотки за II квартал на суму депозиту

373

719

245,00

245,00*

03.2 додатка ІД

* Датою збільшення доходів від здійснення депозитних операцій є дата нарахування відсотків, визначена за правилами бухгалтерського обліку п. 137.8 ПК).

5

Відображено фінансовий результат

719

791

245,00

6

Зараховано суму відсотків на поточний рахунок підприємства після закінчення строку депозитного договору

311

373

482,00

7

Повернено основну суму вкладу на поточний рахунок підприємства

311

351

6000,00

—*

* Основна сума поверненого депозиту (вкладу) не включається до складу доходу (п.п. 153.4.1 ПК).

 

Відсотки за товарним кредитом

Підприємство уклало договір купівлі-продажу товару на умовах розстрочки платежу. Продажна вартість товару становить 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.), собівартість — 4300 грн. Згідно з угодою до отримання товару підприємство-покупець зобов’язано перерахувати первісний внесок у розмірі 20 % його вартості, тобто 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.). За розстрочку платежу щомісячно нараховуються відсотки в сумі 279 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 46,50 грн.).

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Отримано первісний внесок від покупця на оплату вартості товару, що підлягає постачанню

311

681

1200,00

2

Відображено суму податкових зобов’язань з ПДВ

643

641

200,00

3

Відвантажено партію товару покупцю та відображено дохід від реалізації

361

702

6000,00

5000,00

02 декларації

4

Відображено суму податкових зобов’язань з ПДВ

702

641

800,00

5

Списано суму податкових зобов’язань з ПДВ

702

643

200,00

6

Списано собівартість реалізованого товару

902

281

4300,00

4300,00

05.1 декларації

7

Сформовано фінансовий результат:

 — на фінансовий результат списано собівартість реалізованого товару

791

902

4300,00

 — на фінансовий результат списано дохід від реалізації товару

702

791

5000,00

8

Здійснено залік заборгованостей

681

361

1200,00

9

Відображено суму нарахованих та належних до отримання відсотків

373

732

279,00

232,50*

03.2 додатка ІД

* Відсотки відображаються в податковому обліку в застережений сторонами договору проміжок часу після того, як відбулося відвантаження товару.

10

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

732

641

46,50

11

Списано дохід від нарахованих відсотків на фінансовий результат

732

792

232,50

12

Отримано оплату від покупця:

 — у сумі непогашеної заборгованості за товар

311

361

4800,00

 — у сумі відсотків

311

373

279,00

 

Розрахунки за претензіями

 

Претензійний порядок досудового врегулювання спорів регламентовано ГПК. Строку висування претензій не встановлено, тобто така претензія може бути пред’явлена в будь-який момент у разі порушення прав (прострочення оплати чи надання іншого виду компенсації заборгованості). Претензія підлягає розгляду в місячний строк, що обчислюється з дня отримання претензії. За необґрунтоване списання в безперечному порядку претензійної суми винна сторона виплачує іншій стороні штраф у розмірі 10 % від списаної суми. Але треба мати на увазі, що в разі закінчення строку позовної давності суд має право відмовити у прийомі позовної заяви, і якщо претензію не буде визнано, примусово стягнути заборгованість буде неможливо.

 

Бухгалтерський облік. Облік розрахунків за претензіями, висунутими постачальникам, підрядникам, транспортним та іншим організаціям, ведеться на субрахунку 374 «Розрахунки за претензіями». До нарахування приймаються претензії, визнані платником або задоволені судом. При цьому суми висунутих постачальникам і підрядникам, а також іншим юридичним і фізичним особам претензій обліковуються на цьому субрахунку доти, доки не будуть погашені боржником або списані в установленому порядку.

На субрахунку 374 ведеться не тільки облік розрахунків за претензіями, висунутими покупцям, підрядникам, а також за пред’явленими та визнаними штрафами, пенею, неустойками.

 

Податковий облік. Порядок урегулювання сумнівної та безнадійної заборгованості визначено ст. 159 ПК. Дебіторська сумнівна або безнадійна заборгованість може виникнути як у продавця (робіт, послуг), так і у покупця.

У покупця-кредитора дебіторська заборгованість може виникнути, коли була перерахована передоплата, а строк постачання товарів (робіт, послуг) було порушено. Згідно з абз. «г» п.п. 138.10.6 ПК безнадійну дебіторську заборгованість можна віднести до складу витрат у складі витрат на створення резерву сумнівних боргів. Ті суми безнадійної дебіторської заборгованості, щодо яких не створено або не може бути створено резерв сумнівних боргів (наприклад, заборгованість з постачання товарів (робіт, послуг) у рахунок сплаченого авансу), уключаються до витрат на підставі п.п. 138.12.2 ПК.

У ПК немає прямої норми, що вимагає виключити суму ПДВ зі складу податкового кредиту за виданою передоплатою. Але зменшити податковий кредит необхідно на тій підставі, що товари (послуги) так і не було отримано покупцем, а, як відомо, право на податковий кредит виникає за сплаченою сумою податку у зв’язку з придбанням товарів (послуг, основних засобів). Зменшення податкового кредиту здійснюється на підставі виписаного продавцем розрахунку коригування до податкової накладної.

У продавця-кредитора дебіторська заборгованість може виникнути, коли продавець відвантажив товар (виконав роботи, надав послуги), а строки оплати покупцем було порушено.

Право на зменшення доходів з одночасним зменшенням витрат до визнання заборгованості безнадійною виникає, якщо продавець товарів, робіт, послуг ужив заходів щодо врегулювання заборгованості відповідно до п.п. 159.1.1 ПК:

звернувся до суду з позовом (заявою) про стягнення заборгованості з покупця або про порушення справи про його банкротство чи про стягнення заставленого ним майна;

або

— за поданням продавця нотаріус зробив виконавчий напис про стягнення заборгованості з покупця або про стягнення заставленого майна (крім податкового боргу).

При цьому сума доходу продавця зменшується на вартість відвантажених товарів, виконаних робіт, наданих послуг, а сума витрат — на суму собівартості таких реалізованих товарів, робіт, послуг. У декларації з податку на прибуток підприємства сума зменшення доходу відображається в рядку 03.11 додатка ІД із заповненням додатка СБ. Додаток СБ подається окремо за кожним договором, за яким урегулювалася сумнівна (безнадійна) заборгованість. А сума зменшення витрат відображається в рядку 06.4.24 додатка ІВ також зі знаком «-».

Якщо продавець не скористався правом зменшення доходу і витрат до закінчення строку позовної давності, то згідно з п.п. 138.10.6 ПК і п.п. 138.12.2 ПК до складу витрат буде включено суму безнадійної заборгованості. Це означає, що до складу витрат слід віднести й суму ПДВ, що входить до вартості відвантаженого товару і відповідно є частиною безнадійної заборгованості.

ПК не дає права продавцю коригувати податкові зобов’язання із сумнівної чи безнадійної заборгованості. Якщо продавець так і не отримає «живих» грошей або компенсації за товар, то податкові зобов’язання відкоригувати не можна. У покупця при цьому залишається право на податковий кредит, що не підлягає коригуванню.

Позов покупця задоволено повністю

Покупець товару в межах договору купівлі-продажу здійснює попередню оплату продавцю в сумі 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.) Продавець без узгодження з покупцем затримує постачання. Кредитор-покупець подав позов до суду про стягнення дебіторської заборгованості. Позов задоволено. Дебіторську заборгованість погашено продавцем повністю в сумі 12000 грн. перерахуванням грошових коштів на поточний рахунок покупця.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

 

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

1

Перераховано грошові кошти як передоплату за товар

371

311

12000,00

2

Відображено податковий кредит з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641

644

2000,00

3

Висунуто претензію постачальнику в порядку досудового врегулювання спору

374

371

12000,00

4

Отримано суму відшкодування за рішенням суду

311

374

12000,00

5

Відображено коригування податкового кредиту з ПДВ методом «червоне сторно» на підставі розрахунку коригування, виписаного продавцем

641

644

2000,00

 

 

Позов покупця задоволено повністю. Дебіторську заборгованість погашено товаром

Покупець товару в межах договору купівлі-продажу здійснює попередню оплату продавцю в сумі 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.). Продавець без узгодження з покупцем затримує постачання. Кредитор-покупець подав позов до суду про стягнення дебіторської заборгованості. Позов задоволено. Дебіторську заборгованість погашено — поставлено товар. 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

1

2

3

4

5

6

7

1

Перераховано грошові кошти як передоплату за товар

371

311

12000,00

2

Відображено податковий кредит з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641

644

2000,00

3

Висунуто претензію постачальнику (у порядку досудового врегулювання спору)

374

371

12000,00

4

Отримано товар (після винесення рішення судом)

281

631

10000,00

5

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

644

631

2000,00

6

Відображено залік заборгованостей

631

374

12000,00

 

Позов покупця не задоволено. Дебіторську заборгованість не погашено

Покупець товару в межах договору купівлі-продажу здійснює попередню оплату продавцю в сумі 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.). Продавець без узгодження з покупцем затримує постачання. Кредитор-покупець подав позов до суду про стягнення дебіторської заборгованості. Позов не задоволено. Дебіторську заборгованість не погашено.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Перераховано грошові кошти як передоплату за товар

371

311

12000,00

2

Відображено податковий кредит з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641

644

2000,00

3

Висунуто претензію постачальнику
(у порядку досудового врегулювання спорів)

374

371

12000,00

4

Списано дебіторську заборгованість, визнану безнадійною, на витрати

944

374

12000,00

12000,00

06.4.35 додатка ІВ

5

Витрати, пов’язані зі списанням дебіторської заборгованості, віднесено на фінансовий результат

791

944

12000,00

6

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

644

641

2000,00

7

Відображено суму списаної дебіторської заборгованості на позабалансовому рахунку

071

12000,00

8

Списано суму з позабалансового рахунка після закінчення трьох років з дати списання з балансу

071

12000,00

 

Позов покупця задоволено частково. Частину дебіторської заборгованості погашено постачанням матеріалів

Покупець матеріалів у межах договору купівлі-продажу здійснює попередню оплату продавцю в сумі 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.). Продавець без узгодження з покупцем затримує постачання. Кредитор-покупець подав позов до суду про стягнення дебіторської заборгованості. Позов задоволено частково. Частину дебіторської заборгованості погашено постачанням матеріалів.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Перераховано попередню оплату постачальнику за матеріали

371

311

12000,00

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі попередньої оплати за матеріали (за наявності податкової накладної)

641

644

2000,00

3

Висунуто претензію постачальнику
(у порядку досудового врегулювання спору)

374

371

12000,00

4

Відображено оприбутковування фактично отриманих матеріалів

201

631

9500,00

5

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ у складі вартості оприбуткованих матеріалів

644

631

1900,00

6

Відображено залік заборгованостей

631

374

11400,00

7

Списано визнану безнадійною непогашену дебіторську заборгованість на витрати

944

374

600,00

600,00

06.4.35
додатка ІВ

8

Витрати, пов’язані зі списанням дебіторської заборгованості, віднесено на фінансовий результат

791

944

600,00

9

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

644

641

100,00

10

Відображено суму списаної дебіторської заборгованості на позабалансовому рахунку

071

600,00

11

Списано суму з позабалансового рахунка після закінчення трьох років з дати списання з балансу

071

600,00

 

Покупець не вжив жодних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості

Покупець товару в межах договору купівлі-продажу здійснює попередню оплату продавцю в сумі 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.). Продавець без узгодження з покупцем затримує постачання. Кредитор-покупець не вжив жодних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості. Після закінчення строку позовної давності заборгованість не погашена і підлягає списанню. 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

Перераховано грошові кошти як передоплату за товар

371

311

12000,00

2

Відображено податковий кредит з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641

644

2000,00

3

Списано заборгованість після закінчення строку позовної давності

944

371

12000,00

12000,00

06.4.35 додатка ІВ

4

Витрати, пов’язані зі списанням дебіторської заборгованості, віднесено на фінансовий результат

791

944

12000,00

5

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

644

641

2000,00

 

Позов продавця не задоволений. Заборгованість не була погашена боржником

Продавець відвантажив товар у межах договору купівлі-продажу на суму 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.). Покупець без узгодження з продавцем затримує оплату. Кредитор-продавець подав позов до суду. Позов не задоволений. Заборгованість не була погашена боржником. Після закінчення строку позовної давності продавець приймає рішення про списання заборгованості.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

Продавець не скористався правом зменшення доходів (витрат)
до закінчення строку позовної давності

1

Відвантажено товари

361

702

12000,00

10000,00

02 декларації

2

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

702

641

2000,00

3

Списано дохід на фінансовий результат

702

791

10000,00

4

Відображено собівартість відвантаженого товару

902

281

9000,00

9000,00

05.1 декларації

5

Списано витрати на фінансовий результат

791

902

9000,00

6

Висунуто позов до суду про стягнення заборгованості з боржника

374

361

12000,00

7

Списано заборгованість на витрати при визнанні заборгованості безнадійною

944*

374

12000,00

12000,00

06.4.35
додатка ІВ

* Якщо дебіторська заборгованість списується в межах величини створеного резерву сумнівних боргів,
то використовують рахунок 38 «Резерв сумнівних боргів».

8

Витрати, пов’язані зі списанням дебіторської заборгованості, віднесено на фінансовий результат

791

944

12000,00

9

Відображено суму списаної дебіторської заборгованості на позабалансовому рахунку

071

12000,00

10

Списано суму з позабалансового рахунку після закінчення трьох років з дати списання з балансу

071

12000,00

Продавець скористався правом зменшення доходів (витрат)
до закінчення строку позовної давності в порядку, установленому ст. 159 ПК

1

Відвантажено товари

361

702

12000,00

10000,00

02 декларації

2

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

702

641

2000,00

3

Списано дохід на фінансовий результат

702

791

10000,00

4

Відображено собівартість відвантаженого товару

902

281

9000,00

9000,00

05.1 декларації

5

Списано витрати на фінансовий результат

791

902

9000,00

6

Пред’явлено позов до суду про стягнення заборгованості з боржника

374

361

12000,00

-10000,00*

-9000,00*

03.11
додатка СБ;
06.4.24
додатка СБ

*Зменшено дохід від реалізації на вартість відвантаженого товару і витрати на собівартість реалізованого товару згідно з п.п. 159.1.1 ПК.

7

Списано заборгованість на витрати у зв’язку з незадоволенням позову судом і визнанням заборгованості безнадійною

944*

374

12000,00

+10100,00**

+9000,00**
12000,00

03.11
додатка СБ;
06.4.24
додатка СБ

*Якщо дебіторська заборгованість списується в межах величини створеного резерву сумнівних боргів,
то використовують рахунок 38 «Резерв сумнівних боргів».
**Суму заборгованості відображено у складі доходів (витрат) під час врегулювання сумнівної заборгованості згідно з п.п. 159.1.2 ПК з урахуванням нарахованої пені.

8

Витрати, пов’язані зі списанням дебіторської заборгованості, віднесено на фінансовий результат

791

944

12000,00

9

Відображено суму списаної дебіторської заборгованості на позабалансовому рахунку

071

12000,00

10

Списано заборгованість після закінчення трьох років з дати списання з балансу

071

12000,00

 

Продавець не вжив жодних заходів щодо стягнення заборгованості

Продавець відвантажив товар у межах договору купівлі-продажу на суму 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.) Покупець без узгодження з продавцем затримує оплату.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

Відвантажено товари

361

702

12000,00

10000,00

02 декларації

2

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

702

641

2000,00

3

Списано дохід на фінансовий результат

702

791

10000,00

4

Відображено собівартість відвантаженого товару

902

281

9000,00

9000,00

05.1
декларації

5

Списано витрати на фінансовий результат

791

902

9000,00

6

Списано заборгованість після закінчення строку позовної давності

944*

361

12000,00

12000,00

06.4.35
додатка ІВ

* Якщо дебіторська заборгованість списується в межах величини створеного резерву сумнівних боргів,
то використовують рахунок 38 «Резерв сумнівних боргів».

7

Витрати, пов’язані зі списанням дебіторської заборгованості, списано на фінансовий результат

791

944

12000,00

 

Розрахунки з відшкодування заподіяного збитку

 

Відображення сум наднормативних недостач в обліку (бухгалтерському та податковому) у разі виявлення винної особи має свої особливості. Винну особу можна вважати виявленою тільки в тому випадку, якщо нею визнана своя провина або її провину встановлено за рішенням суду. Розмір збитків від розкрадання, недостачі, знищення (псування) матеріальних цінностей визначається шляхом проведення незалежної оцінки відповідно до національних стандартів оцінки. У разі визначення розміру збитків, що призвели до спричинення майнового збитку державі, територіальній громаді чи суб’єкту господарювання з державною (комунальною) часткою у статутному капіталі, розмір збитків визначається відповідно до методики оцінки майна, затвердженої Кабінетом Міністрів України (п. 2 Порядку № 116).

Із сум, стягнутих відповідно до Порядку № 116, здійснюється відшкодування збитків, нанесених підприємству, установі та організації з урахуванням фактичних витрат підприємства на відновлення пошкоджених або придбання нових матеріальних цінностей і вартості робіт з їх відновлення. Залишок коштів перераховується до державного бюджету.

 

Бухгалтерський облік. Для обліку розрахунків з відшкодування завданого підприємству збитку в результаті недостач і втрат від псування цінностей, недостач і розкрадання грошових коштів, якщо винуватець виявлений, призначено субрахунок 375 «Розрахунки з відшкодування завданих збитків».

За дебетом субрахунку 375 «Розрахунки з відшкодування завданих збитків» відображається сума збитку, завданого підприємству недостачею або розкраданням, визначена відповідно до чинного законодавства і віднесена на винних осіб.

Погашення винною особою завданих підприємству збитків або списання дебіторської заборгованості в разі неплатоспроможності винної особи відображається за кредитом субрахунку 375 «Розрахунки з відшкодування завданих збитків».

Слід зазначити, що на субрахунку 375 «Розрахунки з відшкодування завданих збитків» суми збитків підприємства відображаються тільки в разі виявлення винної в них особи. При цьому винна особа вважається виявленою тільки в тому випадку, якщо нею визнано свою провину або її провину встановлено за рішенням суду.

Аналітичний облік розрахунків з відшкодування матеріального збитку ведеться окремо за кожною винною особою.

 

Податковий облік. У разі виявлення недостачі понад норми природного убутку власник товару не списує суму такої недостачі до складу витрат.

Сума податкового кредиту, що припадає на втрати ТМЦ у межах норм природного убутку, також не коригується (не зменшується). А сума раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ у складі суми визначеного понад норми природного убутку коригується у зв’язку з «негосподарністю» ТМЦ (п. 198.3 ПК) через нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за вартістю не нижче ціни їх придбання (п. 189.1 ПК).

У разі встановлення винної особи та отримання від неї відшкодування за завдані збитки суму такого відшкодування не потрібно відображати у складі доходів підприємства на підставі п.п. 136.1.5 ПК. Згідно з цим підпунктом не включається до складу доходів сума компенсації прямих збитків підприємства, якщо такі втрати раніше не було включено підприємством до складу витрат.

 

Недостача матеріалів

У результаті інвентаризації на складі підприємства виявлено недостачу матеріалів на суму 540 грн. (без урахування ПДВ). Із суми виявленої недостачі: матеріали в сумі 40 грн. є втратами в межах норм природного убутку, а в сумі 500 грн. — понад норми природного убутку.

Матеріальна відповідальна особа визнала себе винною у спричиненні підприємству матеріального збитку і притягнена до матеріальної відповідальності. Сума наднормативної недостачі погашається матеріально відповідальною особою шляхом унесення суми, що підлягає відшкодуванню, до каси підприємства. Суму в межах норм природного убутку списано на витрати діяльності підприємства.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Відображено недостачу матеріалу:
 — понад норми природного убутку

947

201

500,00

— *

*Витрати понад норми природного убутку не належать до складу податкових витрат згідно з п. 140.3 ПК.

— у межах норм природного убутку

947

201

40,00

40,00

05.1 декларації

2

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ на суму наднормативних втрат (500 грн. х 20 % :
: 100 %)

947

641

100,00*

* Коригуємо (нараховуємо податкові зобов’язання) суму податкового кредиту з ПДВ, що припадає на недостачі ТМЦ понад норми природного убутку. Сума податкового кредиту, що припадає на убуток ТМЦ у межах норм природного убутку, не коригується.

3

Списано витрати на фінансовий результат

791

947

640,00

4

Відображено балансову вартість запасів, яких не вистачає, понад норми природного убутку на позабалансовому рахунку до встановлення винної особи

072

600,00

5

Відображено суму недостачі, що підлягає відшкодуванню винною особою

375

716

1270,00

6

Списано балансову вартість запасів, яких не вистачає, (одночасно зі списанням суми збитку на винну особу) з позабалансового рахунка

072

600,00

7

Відображено різницю між сумою відшкодування та балансовою вартістю запасів, яких не вистачає, що підлягає перерахуванню до бюджету
(1270 грн. - 600 грн.)

716

642

670,00

8

Віднесено дохід на фінансовий результат

716

791

600,00

9

Отримано до каси підприємства суму відшкодування від винної особи

301

375

1270,00

—*

* Сума отриманого відшкодування не включається до складу доходів на підставі п.п. 136.1.5 ПК.

10

Відображено перерахування до бюджету різниці між сумою відшкодування та балансовою вартістю матеріалу, якого не вистачає

642

311

670,00

 

Недостача об’єктів основних засобів

Під час проведення інвентаризації було виявлено недостачу телефонного апарату, залишкова вартість якого становить 120 грн. Сума нарахованого зносу — 400 грн. Винну в недостачі особу встановлено.

Сума податкового кредиту, що припадає на залишкову вартість телефонного апарата, — 24 грн. (120 грн. х 20 % : 100 %). Абзацом другим п. 189.9 ПК визначено випадки, коли нараховувати ПДВ при ліквідації основних засобів не потрібно. Так, ПДВ при ліквідації основних засобів не нараховується, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податків, у тому числі в разі розкрадання основних засобів.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Списано залишкову вартість телефонного апарата

976

104

120,00

120,00*

06.4.16
додатка ІВ

2

Списано суму нарахованого зносу

131

104

400,00

*Згідно з п. 146.16 ПК у разі ліквідації основних засобів за рішенням платника податку або в разі, якщо за незалежними від платника податку обставинами основні засоби (їх частини) зруйновані, викрадені або підлягають ліквідації, або платник податку змушений відмовитися від використання таких основних засобів у результаті загрози або неминучості їх заміни, руйнування чи ліквідації, платник податку у звітному періоді, в якому виникають такі обставини, збільшує витрати на суму вартості, що амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації окремого об’єкта основних засобів.

3

Суму витрат, пов’язану зі списанням об’єкта основних засобів, віднесено на фінансовий результат

793

976

120,00

4

Відображено суму недостачі на позабалансовому рахунку

072

120,00

5

Відображено заборгованість винної особи в сумі очікуваної компенсації

375

746

288,00

6

Віднесено суму доходу на фінансовий результат

746

793

288,00

7

Списано суму недостачі з позабалансового рахунка

072

120,00

8

Суму відшкодування утримано із заробітної плати винної особи

661

375

288,00*

288,00**

03.28 додатка ІД

* При утриманні суми відшкодування збитку із заробітної плати співробітника слід ураховувати обмеження, установлені ст. 128 КЗпП.
**Сума відшкодування включається до складу доходів, оскільки не виконується умова, передбачена п.п. 136.1.5 ПК, — вартість телефонного апарата включено до витрат.

 

Недостача товарів у роздрібній мережі

Під час інвентаризації на підприємстві роздрібної торгівлі виявлено недостачу товарів на суму 120 грн. Недостача понад норми природного убутку. Сума торговельної націнки, що припадає на товар, якого не вистачає, визначена розрахунковою дорогою і склала 30 грн. Винуватцем недостачі є матеріально відповідальна особа, яка відшкодувала заподіяний збиток шляхом унесення грошових коштів до каси підприємства. 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

1

2

3

4

5

6

7

1

Відображено суму недостачі товарів

947

282

90,00

2

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ на суму, що належить до товарів, яких бракує

947

641

18,00*

* Коригуємо (нараховуємо податкові зобов’язання) суму податкового кредиту з ПДВ, що припадає на товари, яких бракує.

3

Списано витрати на фінансовий результат

791

947

108,00

4

Зараховано на позабалансовий рахунок балансову вартість викраденого товару

072

108,00

5

Відображено списання суми торговельної націнки, що припадає на викрадений товар

285

282

30,00

6

Відображено заборгованість винної особи з відшкодування збитку

375

716

216,00

7

Нараховано суму відшкодування, що підлягає перерахуванню до бюджету

716

642

108,00

8

Відображено списання доходу на фінансовий результат

716

791

108,00

9

Списано з позабалансового рахунка балансову вартість товару, якого бракує

072

108,00

10

Відшкодовано суму збитку винною особою до каси підприємства

301

375

216,00

—*

* Сума отриманого відшкодування не включається до складу доходу згідно з п.п. 136.1.5 ПК.

11

Перераховано суму відшкодування до бюджету

642

311

108,00

 

Недостача товару, що перебуває на відповідальному зберіганні

У підприємства на складі перебуває товар на суму 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.), отриманий на відповідальне зберігання за договором від іншої юридичної особи. Під час інвентаризації виявлено недостачу цього товару на суму 138 грн. (48 грн. — у межах норм природного убутку; 90 грн. — понад норми природного убутку). Винних осіб не встановлено. Як компенсацію вартості товару понад норми природного убутку грошові кошти перераховано на поточний рахунок власника. 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

Рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

8

У зберігача

1

Отримано товар на відповідальне зберігання

023

1200,00

2

Виявлено недостачу товару (акт підписано власником товару)

— у межах норм природного убутку

023

48,00

— понад норми природного убутку

023

90,00

3

Відображено заборгованість перед власником у сумі наднормативної недостачі товару

947

685

90,00

4

Перераховано суму компенсації власнику товару

685

311

90,00

У власника

5

Списано товар у межах норм природного убутку (без урахування суми ПДВ)

947

281

40,00

40,00

05.1 декларації

6

Списано товар понад норми природного убутку (без урахування ПДВ)

947

281

75,00

7

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ на суму наднормативних втрат

947

641

15,00*

* Коригуємо (нараховуємо податкові зобов’язання) суму податкового кредиту з ПДВ, що припадає на товари, яких бракує, понад норми природного убутку. Сума податкового кредиту, що припадає на убуток товарів у межах норм природного убутку, не коригується.

8

Списано витрати на фінансовий результат

791

947

130,00

9

Відображено заборгованість зберігача

375

716

90,00

10

Віднесено дохід на фінансовий результат

716

791

90,00

11

Отримано відшкодування від зберігача

311

375

90,00

—*

* Сума отриманого відшкодування не включається до складу доходу згідно з п.п. 136.1.5 ПК.

 

Розрахунки з іншими дебіторами

 

Заборгованість дебіторів підприємства, яку не було включено до інших статей дебіторської заборгованості та яка відображається у складі оборотних активів підприємства, належить до іншої поточної дебіторської заборгованості.

Бухгалтерський облік. Облік розрахунків з іншими дебіторами ведеться на субрахунку 377 «Розрахунки з різними дебіторами».

На цьому субрахунку відображаються розрахунки за операціями, облік яких не відображається на інших субрахунках рахунка 37 «Розрахунки з різними дебіторами», а саме:

— розрахунки за операціями, пов’язаними зі здійсненням спільної діяльності (без створення юридичної особи);

— усі види розрахунків з працівниками (крім розрахунків з оплати праці та з підзвітними особами). До таких розрахунків, зокрема, належать: розрахунки з видачі та погашення позик; розрахунки за заборгованістю за утримання дітей у дитячих дошкільних установах, що перебувають на балансі підприємства; оплата телефонних переговорів працівників; витрати на оплату їх навчання тощо;

— зі сторонніми організаціями за різноманітні роботи, послуги, вартість яких зараховується до складу загальновиробничих, адміністративних витрат, витрат на збут тощо;

— розрахунки з квартиронаймачами;

— інші види розрахунків.

Аналітичний облік за субрахунком 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, строками її виникнення та погашення.

 

Податковий облік. У податковому обліку відображення операцій з розрахунків з іншими дебіторами залежить від виду господарської операції. Детальніше про це ми писали в розділі «Розрахунки за виданими авансами».

 

Позика працівникові підприємства

Згідно з угодою працівнику підприємства видано безвідсоткову позику, засобами, отриманими з поточного рахунка підприємства в банку, у сумі 1200 грн. Позика погашається протягом 12 місяців.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дебет

Кредит

Сума

Доходи

Витрати

1

Отримано грошові кошти з банку до каси підприємства для виплати позики працівнику

301

311

1200,00

2

Відображено видачу позики працівнику з каси підприємства

377

301

1200,00

3

Відображено погашення позики працівником (щомісячно)*

301

377

100,00

* Якщо позика утримується із заробітної плати працівника, то така операція відображається проводкою Дт 661 — Кт 377.

4

Відображено зарахування грошових коштів на поточний рахунок у банку (щомісячно)

311

301

100,00

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі