Теми статей
Обрати теми

Визначення поняття нематеріального активу

Редакція ПК
Стаття

НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ

 

ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ НЕМАТЕРІАЛЬНОГО АКТИВУ

 

У бухгалтерському обліку визначення поняття нематеріального активу (НМА), порядок визнання та оцінки НМА, нарахування амортизації, списання з балансу та розкриття інформації про них у фінансовій звітності установлено
П(С)БО 8.

Податковий облік НМА регламентовано ст. 144 — 146 ПК.

 

Бухгалтерський облік. Згідно з п. 4 П(С)БО 8
НМА — це немонетарний актив, який не має матеріальної форми і може бути ідентифікований.

Згідно з п. 6 П(С)БО 8 придбаний або отриманий НМА відображається в балансі, якщо існує ймовірність отримання майбутніх економічних вигод, пов’язаних з його використанням, і його вартість може бути достовірно визначена.

Крім того, не буде зайвим нагадати про необхідність відповідного оформлення первинних документів щодо надходження та введення в господарський обіг НМА, а також певних вимог стосовно оформлення первинних документів для визнання НМА.

Нижче в таблиці наведено умови визнання НМА та надано пояснення за кожним критерієм.

Умови

Пояснення

Немонетарність

Немонетарні активи — усі активи, крім грошових коштів, їх еквівалентів і дебіторської заборгованості у фіксованій (або визначеній) сумі грошей (п. 4 П(С)БО 19)

Відсутність матеріальної форми

Актив не має матеріальної форми або матеріальний актив є тільки засобом втілення НМА, причому матеріальний носій має вартість у багато разів меншу, ніж вартість самого НМА

Можливість ідентифікації

Ідентифіковані активи та зобов’язання — придбані активи і зобов’язання, які на дату придбання відповідають критеріям визнання статей балансу, установленим П(С)БО 2 (п. 4 П(С)БО 19)

Імовірність отримання вигод

Потенційна можливість отримання підприємством грошових коштів від використання активів (ст. 1 Закону про бухоблік)

Вартість може бути достовірно визначено

Проведення оцінки НМА самим підприємством відповідно до пп. 10 — 18 П(С)БО 8 або за допомогою професійного фахівця — оцінювача у випадках, зазначених у Законі № 2658

Первинні документи

Прийняття до обліку об’єкта НМА має бути оформлено первинним документом, що містить правові умови введення об’єкта НМА в господарський обіг, його опис, порядок використання, первісну вартість, строк корисного використання, підпис відповідальної особи, яка прийняла об’єкт НМА.
Первинні документи про витрати на НМА, отримані в результаті розробки, повинні, зокрема, містити інформацію про характер витрат (виконання робіт зі створення НМА, витрачання матеріальних цінностей на створення активу), кількісні та вартісні показники таких витрат, підписи уповноважених посадових осіб.
Типові форми первинного обліку об’єктів права інтелектуальної власності у складі НМА та порядок їх застосування затверджено наказом № 732

 

Звертаємо увагу, що не визнаються НМА, а підлягають відображенню у складі витрат того звітного періоду, в якому їх було здійснено, згідно з п. 9 П(С)БО 8:

— витрати на дослідження;

— витрати на підготовку та перепідготовку кадрів;

— витрати на рекламу та просування продукції на ринку;

— витрати на створення, реорганізацію та переміщення підприємства або його частини;

— витрати на підвищення ділової репутації підприємства, вартість видань та витрати на створення торгових марок (товарних знаків).

З наведеного переліку витрат, що не можуть бути визнані НМА, дещо виділяються витрати на створення знаків для товарів та послуг. Проте, на наш погляд, у цьому випадку йдеться не про юридичний процес реєстрації знака та супутні операції, а про маркетингові заходи щодо просування знака на ринок та його закріплення у відповідному сегменті.

Для обліку та узагальнення інформації про наявність і рух НМА Планом рахунків передбачено синтетичний рахунок 12 «Нематеріальні активи», що має за нормами Інструкції № 291 відповідні субрахунки, інформацію про які наведено нижче в таблиці.

Накопичена амортизація НМА відображається на однойменному субрахунку 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів», для обліку витрат на придбання або створення власними силами НМА служить субрахунок 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів».

Субрахунок

Примітки

121 «Права користування природними ресурсами»

Ведеться облік наявності об’єктів права користування ресурсами природного середовища. До них належать права користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище

122 «Права користування майном»

Ведеться облік наявності прав користування майном (право користування земельною ділянкою, право користування будівлею, право на оренду приміщень тощо)

123 «Права на комерційні позначення»

Ведеться облік наявності прав на комерційні позначення (права на торгові марки (знаки для товарів та послуг), комерційні (фірмові) найменування тощо)

124 «Права на об’єкти промислової власності»

Ведеться облік наявності прав на об’єкти промислової власності (право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин, компонування (топографії) інтегральних мікросхем, комерційні таємниці, у тому числі ноу-хау тощо)

125 «Авторське право та суміжні з ним права»

Ведеться облік наявності авторського права і суміжних з ним прав (право на літературні, художні, музичні твори, комп’ютерні програми, компіляції даних (бази даних), виконання, фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тощо)

127 «Інші нематеріальні активи»

Ведеться облік інших НМА, якими володіє підприємство (права на здійснення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо)

133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів»

Узагальнюється інформація про суму накопиченої амортизації НМА. Аналітичний облік накопиченої амортизації ведеться відповідно за видами НМА

154 «Придбання (створення) нематеріальних активів»

Відображаються витрати підприємства на придбання або створення власними силами НМА, облік яких ведеться на рахунку 12 «Нематеріальні активи». Аналітичний облік ведеться відповідно за видами НМА

 

За дебетом рахунка 12 «Нематеріальні активи» відображається придбання або отримання в результаті розробки НМА, що обліковуються за первісною вартістю, а також сума дооцінки таких активів. За кредитом рахунка 12 відображається вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або неможливості подальшого отримання підприємством вигід від використання активу, а також уцінки НМА.

За дебетом субрахунку 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів» відображається списання суми накопиченої амортизації при вибутті НМА, а також сума уцінки амортизації. За кредитом субрахунку 133 відображається нарахована амортизація НМА, а також сума дооцінки амортизації.

За дебетом субрахунку 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів» обліковується збільшення понесених витрат на придбання або створення нематеріальних необоротних активів, за кредитом — їх зменшення (введення в господарський обіг придбаних або створених НМА).

Облік НМА ведеться в розрізі кожного об’єкта за відповідними групами.

 

Податковий облік. Згідно з п.п. 14.1.120 ПК НМА — право власності на результати інтелектуальної діяльності, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані об’єктом права власності (інтелектуальної власності), право користування майном і майновими правами платника податку в установленому законодавством порядку, у тому числі набуті в установленому законодавством порядку права користування природними ресурсами, майном і майновими правами. Звертаємо вашу увагу на різницю у визначеннях НМА для цілей бухгалтерського та податкового обліку.

П(С)БО 8

ПК

Немонетарний актив, що не має матеріальної форми, може бути ідентифікований

Право власності на результати інтелектуальної діяльності, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані об’єктом права власності (інтелектуальної власності), право користування майном та майновими правами платника податку в установленому законодавством порядку, у тому числі набуті в установленому законодавством порядку права користування природними ресурсами, майном і майновими правами

 

Як бачимо, у податковому визначенні НМА обов’язковою є наявність права власності на об’єкт або наявність інших аналогічних прав чи права користування майном і майновими правами. Водночас бухгалтерське визначення НМА не оперує категорією права власності (користування), — ключовою є його нематеріальна форма і можливість ідентифікації.

Під терміном податкова «амортизація» НМА слід розуміти систематичний розподіл вартості НМА, що амортизується, протягом строку їх корисного використання (експлуатації) (п.п. 14.1.3 ПК).

Амортизації підлягають витрати на придбання НМА, а також на самостійне виготовлення (створення) НМА для використання в господарській діяльності (п. 144.1 ПК).

Згідно з п.п. 145.1.1 ПК нарахування амортизації НМА здійснюється із застосуванням методів, визначених у п.п. 145.1.5 ПК, протягом строків зазначених у таблиці.

Групи

Строк дії права користування

група 1 — права користування природними ресурсами (право користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище)

відповідно до правовстановлюючого документа

група 2 — права користування майном (право користування земельною ділянкою, крім права постійного користування земельною ділянкою, відповідно до закону, право користування будівлею, право на оренду приміщень тощо)

відповідно до правовстановлюючого документа

група 3 — права на комерційні позначення (права на торговельні марки (знаки для товарів і послуг), комерційні (фірмові) найменування тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті

відповідно до правовстановлюючого документа

група 4 — права на об’єкти промислової власності (право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин, компонування (топографії) інтегральних мікросхем, комерційні таємниці, у тому числі ноу-хау, захист від недобросовісної конкуренції тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті

відповідно до правовстановлюючого документа, але не менше 5 років

група 5 — авторське право та суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп’ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (бази даних), фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті

відповідно до правовстановлюючого документа, але не менше 2 років

група 6 — інші нематеріальні активи (право на ведення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо)

відповідно до правовстановлюючого документа

 

Облік вартості НМА, що амортизується, ведеться за кожним з об’єктів, що входить до складу окремої групи. Якщо відповідно до правовстановлюючого документа строк дії права користування НМА не встановлено, такий строк становить 10 років безперервної експлуатації.

Податковий облік ПДВ не містить в собі жодних виняткових норм щодо особливого обліку НМА, тому надалі особливості податкового обліку розглядатимуться тільки з точки зору податкового обліку з податку на прибуток.

Резюмуючи зазначене вище, зауважимо:

1. У податковому визначенні НМА обов’язковим є наявність права власності на об’єкт або інших аналогічних прав або ж права користування майном та майновими правами. Водночас бухгалтерське визначення НМА не оперує категорією права власності (користування) — ключовою є його нематеріальна форма та можливість ідентифікації.

2. НМА в податковому обліку підлягають амортизації за тими самими методами, що й основні засоби.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі