Теми статей
Обрати теми

Мін’юст інформує про можливість уключення до статуту підприємства форми організації бухобліку

Редакція ПК
Лист від 28.05.2013 р. № 4290-0-4-13/6.1

МІН’ЮСТ ІНФОРМУЄ ПРО МОЖЛИВІСТЬ УКЛЮЧЕННЯ ДО СТАТУТУ ПІДПРИЄМСТВА ФОРМИ ОРГАНІЗАЦІЇ БУХОБЛІКУ

Лист Міністерства юстиції України від 28.05.2013 р. № 4290-0-4-13/6.1

(витяг)

 

У зв’язку з листом Міністра Кабінету Міністрів України <…> у Міністерстві юстиції України розглянуто Ваше звернення <…> і повідомляється.

1. Щодо включення до статуту підприємства умови щодо форми організації бухгалтерського обліку та застереження обов’язку керівника підприємства погоджувати прийом і звільнення головного бухгалтера із загальними зборами учасників підприємства

Відповідно до частини третьої статті 62 Господарського кодексу України підприємство, якщо законом не встановлено інше, діє на підставі статуту.

Згідно з частиною третьою статті 8 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» установчі документи (установчий акт, статут або установчий договір, положення) юридичної особи повинні містити відомості, передбачені законом. Відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Отже, відповідаючи на запитання про те, чи можливо до статуту підприємства включити умову щодо форми організації бухгалтерського обліку та застереження обов’язку керівника підприємства погоджувати прийняття та звільнення головного бухгалтера із загальними зборами учасників підприємства, слід виходити з того, що статут є локальним нормативним актом і не повинен суперечити законодавству України за  своєю формою та змістом.

<…>

3. Щодо права засновників підприємства включити до статуту умову про те, в якій формі буде організовано бухгалтерський облік на підприємстві

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форму його організації з переліку, визначеного статтею 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон).

Відповідно до Закону питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належить до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадових осіб) відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксації фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, зберігання оброблених документів, регістрів і звітності протягом установленого строку, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), що здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства й установчих документів.

Власник реалізує права в порядку, визначеному законодавством.

Питання призначення та звільнення працівників підприємства, уключаючи головного бухгалтера, визначається виключно законодавством.

Вимоги до змісту установчих документів визначено статтею 88 Цивільного кодексу України.

 

Заступник Міністра —
керівник апарату
А. Сєдов

 

Коментар редакції

У витягу з листа, що коментується, Мін’юст зосередив свою увагу на двох основних запитаннях:

1) чи може умова про форму організації бухгалтерського обліку включатися до статуту підприємства;

2) чи зобов’язаний керівник підприємства погоджувати прийняття та звільнення головного бухгалтера із загальними зборами учасників підприємства.

Що стосується відповіді на перше запитання, то за великим рахунком, щоб знайти його у витягу з листа, що коментується, треба неабияк попрацювати. Замість того щоб дати конкретну відповідь на поставлене ним же запитання, Мін’юст обмежується тільки зауваженням про те, що статут «не повинен суперечити законодавству України за своїми формою та змістом». Тобто, керівнику суб’єкта господарювання, щоб отримати вичерпну відповідь щодо можливості зазначення умови про форму організації бухгалтерського обліку у статуті підприємства, необхідно звернутися до відповідних законодавчих норм. При цьому Мін’юст відправляє за пошуком переліку вимог до змісту установчих документів до ст. 88 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦК). Серед зазначених у цій статті вимог немає таких, які б говорили про те, що в установчих документах підприємства, у тому числі у статуті, має бути зазначена форма організації бухгалтерського обліку, як, утім, немає й обмежень щодо включення до них такої інформації.

У витягу з листа, що коментується, про це не йдеться, але вимоги щодо даних, які повинні вноситися до установчих документів господарських товариств, що діють на підставі статуту, крім наведених у ст. 88 ЦК, містяться також у ст. 4, 37, 51 і 65 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-ХІІ (далі — Закон про госптовариства). Але й у них про зазначення форми організації бухгалтерського обліку — жодного слова.

Проте, що у ст. 88 ЦК, що у ст. 4, 37, 51 і 65 Закону про госптовариства наведено тільки ту інформацію, яка в обов’язковому порядку має бути відображена у статуті і без якої господарське товариство не може бути зареєстроване в законодавчо встановленому порядку. Водночас, у ч. 5 ст. 4 Закону про госптовариства йдеться про можливість уключення до установчих документів інших умов, що не суперечать законодавству України. На сьогодні українське законодавство не забороняє включати до установчих документів підприємства умову щодо форми організації бухгалтерського обліку, а можна сказати, навіть навпаки — спонукає до таких дій. Зокрема, про те, що питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів, зазначається в ч. 2 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (про це також згадується у витягу з листа, що коментується).

Таким чином, перешкод з боку законодавства України для включення умови про форму організації бухгалтерського обліку до статуту підприємства ми не бачимо. Проте вважаємо, що доцільніше включати подібну інформацію до наказу про організацію бухгалтерського обліку на підприємстві. Так, якщо підприємство вирішить змінити форму організації бухгалтерського обліку, простіше це буде зробити, видавши новий наказ про організацію бухгалтерського обліку (з унесеними до нього необхідними змінами), ніж унести зміни до статуту підприємства, оскільки згідно зі ст29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV внесення змін до установчих документів юридичної особи пов’язане з поданням державному реєстратору цілої низки документів.

Насамкінець зауважимо, що згідно з ч. 6 ст. 4 Закону про госптовариства господарське товариство може створюватися і діяти на підставі модельного статуту в установленому законом порядку. На сьогодні КМУ модельний статут затверджено тільки для товариств з обмеженою відповідальністю (постанова КМУ «Про затвердження модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю» від 16.11.2011 р. № 1182). Так-от, у п. 62 такого модельного статуту йдеться тільки про те, що «товариство веде бухгалтерський облік результатів своєї господарської діяльності відповідно до законодавства». Інформація про конкретну форму організації бухгалтерського обліку в ньому не зазначається.

На відміну від першого, на друге із цих запитань Мін’юст відповідає чітко та лаконічно: «питання призначення та звільнення працівників підприємства, уключаючи головного бухгалтера, визначається виключно законодавством». Таким чином, для прийняття на роботу на посаду головного бухгалтера фізична особа нарівні з усіма іншими громадянами пише заяву про прийняття на роботу, на підставі якої роботодавець видає наказ про прийняття на роботу. Звільнення головного бухгалтера здійснюється за наявності однієї з підстав, наведених у ст. 36 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. Отже, погоджувати прийом та звільнення головного бухгалтера із загальними зборами учасників підприємства його керівник не  повинен.

 

Наталія Чернишова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі