Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо вступну частину

Редакція ПК
Стаття

ЗАПОВНЮЄМО ВСТУПНУ ЧАСТИНУ

 

Тепер по черзі почнемо детальніший розгляд порядку заповнення рядків вступної частини декларації.

Вступна частина декларації складається з дев’яти полів і містить, зокрема, відомості про платника податків і тип декларації, що подається. Розглянемо ці поля по черзі.

 

Поле 1

1

ПОДАТКОВА ДЕКЛАРАЦIЯ з податку на прибуток підприємства

 

Звітна

 

Звітна нова

 

Консолідована

 

Уточнююча

 

Це службове поле призначене для проставляння відміток про тип декларації. Так, декларація з податку на прибуток та її додатки можуть мати статус:

1) «Звітна»;

2) «Звітна нова» (у разі подання декларації та додатків з виправленими показниками до закінчення граничного строку її подання згідно з нормами п. 50.1 ПК);

3) «Консолідована» (при поданні платниками податків, які мають у своєму складі відокремлені підрозділи, розташовані на території іншій, ніж такий платник податку, територіальної громади, та які прийняли рішення про сплату консолідованого податку згідно з п. 152.4 ПК);

4) «Уточнююча» (при виправленні самостійно виявлених помилок минулих звітних періодів шляхом подання декларації як уточнюючого розрахунку відповідно до приписів п. 50.1 ПК).

У правій частині цього поля у комірці відповідного рядка робиться відмітка «Х». Так, у разі подання поточної декларації з податку на прибуток за звітний період відмітка «Х» проставляється в полі «Звітна».

Якщо ж після подання декларації за звітний період, проте до закінчення граничного строку її подання за цей самий період, платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками (без сплати при цьому «самоштрафу», як передбачено п. 50.1 ПК), то відмітка «Х» проставляється в полі «Звітна нова».

Відповідно якщо платник податку, який має у своєму складі відокремлені підрозділи, розташовані на території іншій, ніж такий платник податку, територіальної громади, прийняв рішення про сплату консолідованого податку на прибуток, то відмітка «Х» проставляється в полі «Консолідована».

У полі «Уточнююча» відмітка «Х» проставляється в разі, якщо платник податків самостійно виправляє помилки, допущені в раніше поданій декларації, шляхом подання декларації як уточнюючого розрахунку згідно з п. 50.1 ПК. При цьому в разі виправлення помилок попередніх періодів (до 2012 р.) необхідно використовувати форму звітності, затверджену наказом № 1213. Такий висновок базується на нормах п. 50.1 ПК, з якого випливає, що в разі самостійного виявлення помилки платник податків зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до «помилкової» податкової декларації за формою уточнюючого розрахунку, чинною на момент подання.

 

Поле 2. В цьому службовому полі зазначається, за який звітний (податковий) період звітного року подається декларація або уточнюється (для уточнюючої декларації)

2

Звітний (податковий) період року 20__, за який подається Податкова декларація або уточнюється (для уточнюючої Податкової декларації)

 

I квартал

 

Півріччя

 

Три квартали

 

Рік

 

 

II квартал*

 

II — III квартали*

 

II — IV квартали*

 

Нагадуємо: якщо особа стає на облік органом державної податкової служби як платник податку не з першого числа податкового періоду, то першим звітним (податковим) періодом для неї буде період, що починається з дати взяття на облік та закінчується останнім календарним днем наступного податкового періоду (п.п. 152.9.2 ПК). У такому разі відмітка проставляється навпроти такого наступного звітного періоду. Це правило діє і при переході в середині звітного періоду з єдиного податку на загальну систему оподаткування (див. ЄБПЗ, розділ 110.30.03).

Якщо підприємство подає уточнюючу декларацію, то в цьому полі зазначається звітний (податковий) період, за який платником податку проводиться уточнення, тобто період, за який виправляється помилка. При цьому зауважте, що Мінфін наказом № 1684 ввів до форми декларації рядки зі звітними періодами, що діяли у 2011 році. Зроблено це, вочевидь, з метою ліквідації проблеми із зазначенням особливих звітних (податкових) періодів, що діяли того року, при поданні уточнюючої декларації за податкові періоди 2011 року.

 

Поле 3. У цьому службовому полі зазначається повне найменування платника податку на прибуток (повне найменування постійного представництва нерезидента) відповідно до реєстраційних документів (тобто скорочення типу «ТОВ», «ПП» тощо непридатні).

Нагадаємо: згідно зі ст. 90 ЦК юридична особа повинна мати своє найменування, що містить інформацію про її організаційно-правову форму. Найменування юридичної особи зазначається в установчих документах і вноситься до ЄДР. Крім повного найменування, юрособа може мати і скорочене найменування.

Згідно з Вимогами до назви (з 23.03.2012 р. відповідно до наказу Мін’юсту від 05.03.2012 р. № 368/5) найменування підприємства має бути українською мовою.

3

Повне найменування платника податку на прибуток (повне найменування постійного представництва нерезидента) згідно з реєстраційними документами; для платника податку на прибуток за угодою про розподіл продукції — назва, дата та номер угоди; для платника податку на прибуток за договором управління майном — назва, дата та номер договору

ТОВАРИСТВО
З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ
«ЕТАЛОН»

 

Платник податку на прибуток за угодою про розподіл продукції наводить у полі 3 назву, дату та номер угоди. Платник податку на прибуток за договором управління майном вписує сюди назву, дату та номер договору.

У полях 4 — 6 безпосередньо зазначаються реквізити платника податку на прибуток.

 

Поле 4. Це рядок для особливих платників. Тут зазначається податковий номер, присвоєний угоді про розподіл продукції при взятті її на облік / податковий номер управителя майна.

4

Податковий номер, наданий угоді про розподіл продукції при взятті її на облік / податковий номер управителя майна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поле 5. У цьому полі наводяться відповідні коди підприємства (ЄДРПОУ і КВЕД). При цьому ще раз зазначимо, що наразі діє тільки КВЕД-2010. Також варто зазначити, що зазначається той КВЕД, який є основним.

5

Код платника податку за ЄДРПОУ

1

2

3

4

5

6

7

8

Код виду економічної діяльності (КВЕД)

2

8

.

2

2

 

Поле 6. У цьому службовому полі зазначається місцезнаходження платника податку (постійного представництва нерезидента).

Зверніть увагу: зазначається та адреса підприємства, що занесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців (ст. 45 ПК). Також за бажанням платник податків може зазначити поштовий індекс, телефон, мобільний телефон, факс, e-mail підприємства.

6

Місцезнаходження платника податку на прибуток (постійного представництва нерезидента):

м. Харків, проспект Перемоги, 98

Поштовий індекс2

6

1

0

5

7

Телефон2

7

1

7

2

0

7

4

 

 

 

Моб. тел.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Факс2

7

1

7

2

0

7

3

 

 

 

E-mail2

etal@com.ua

 

Поле 7. Спеціальне поле, в якому відображаються дані про нерезидента. Його заповнюють постійні представництва нерезидентів, які сплачують податок на прибуток на загальних підставах. Тут наводяться окремими рядками:

1) повне найменування нерезидента;

2) місцезнаходження нерезидента;

3) назва країни резиденції нерезидента (відповідно до Класифікації країн світу, затвердженої наказом Державної служби статистики України від 05.09.2012 р. № 373, українською мовою);

4) код країни резиденції (відповідно до зазначеної Класифікації).

72

Повне найменування нерезидента

 

 

Місцезнаходження нерезидента

 

Назва країни резиденції нерезидента

(за Класифікатором держав світу, українською мовою)

Код країни резиденції (за Класифікатором держав світу)

 

 

 

 

Поле 8. У полі 8 зазначається найменування органу податкової служби, до якого подається декларація.

8

До Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова

(найменування органу державної податкової служби, до якого подається Податкова декларація)

 

Поле 9. Це службове поле призначено для проставляння відмітки «Х» особливими платниками податків, які належать до однієї з категорій:

1) платники податку на прибуток, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції;

2) суб’єкти космічної діяльності;

3) суб’єкти космічної діяльності, які здійснюють інші види діяльності, ніж космічна;

4) платники податку на прибуток, які здійснюють діяльність за угодами про розподіл продукції;

5) платники податку на прибуток, які здійснюють діяльність за договорами управління майном;

6) постійні представництва нерезидента. Відмітка «Х» проставляється постійним представництвом нерезидента, якщо воно визначає прибуток оподаткування в загальновстановленому порядку.

9

Особливі відмітки

 

Податкова декларація платника податку на прибуток, основною діяльністю якого є виробництво сільськогосподарської продукції

 

Податкова декларація платника податку на прибуток — суб’єкта космічної діяльності

 

Податкова декларація платника податку на прибуток — суб’єкта космічної діяльності, що здійснює види діяльності інші, ніж космічна

 

Податкова декларація платника податку на прибуток за угодою про розподіл продукції

 

Податкова декларація платника податку на прибуток за договором управління майном

 

Податкова декларація постійного представництва нерезидента2

 

Далі розпочнемо розгляд доходів і витрат підприємства — ключових показників, довкола яких, власне, й будується весь механізм визначення об’єкта оподаткування, і, відповідно, заповнення декларації з податку на прибуток.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі