Теми статей
Обрати теми

Визначаємо об'єкт оподаткування та ставку податку

Редакція ПК
Стаття

 

ВИЗНАЧАЄМО ОБ’ЄКТ ОПОДАТКУВАННЯ ТА СТАВКУ ПОДАТКУ

 

«Об’єкт оподаткування від усіх видів діяльності (рядок 01 - рядок 04) (+, -)» (Код рядка 07)

Об’єктом обкладення податком на прибуток згідно зі ст. 134 ПК є:

прибуток з джерелом походження з України та за її межами, що обчислюється шляхом зменшення суми доходів звітного періоду, визначених згідно зі ст. 135 — 137 ПК, на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг і суму інших витрат звітного податкового періоду, визначених згідно зі ст. 138 — 143 ПК, з урахуванням правил, установлених ст. 152 ПК;

дохід (прибуток) нерезидента, що підлягає оподаткуванню згідно зі ст. 160 ПК, з джерелом походження з України.

Цей показник може бути як додатним, так і від’ємним. При від’ємному значенні в рядку 07 відповідна сума зазначається зі знаком «-».

Якщо об’єкт оподаткування за підсумками II — IV кварталів 2011 р. виявився від’ємним, то з I півріччя 2012 року (оскільки прибуткові зміни, унесені Законом № 4834 до ПК, запрацювали з 01.07.2012 р.) збитки (тобто від’ємне значення об’єкта оподаткування), що виникли станом на 01.01.2012 р., належить переносити на майбутні періоди за особливими правилами. Так, у платників податків, з доходом за 2011 рік 1 млн грн. і більше, збитки, що виникли станом на 01.01.2012 р., погашаються впродовж 4 років рівномірно по 25 % від суми від’ємного значення, що виникло. А отже, до рядка 06.5 декларації з податку на прибуток за 2012 рік у таких платників податків має потрапити 1/4 (25 %) від суми, показаної в рядку 07 декларації за II — IV квартали 2011 року, а в підприємства, що провело уточнення збитків, — від суми, показаної в рядку 07 уточнюючої декларації за період II — IV квартали 2011 року.

У платників податків з доходом менше 1 млн грн. до рядка 06.5 декларації з податку на прибуток за 2012 рік переноситься вся сума, показана в рядку 07 декларації за II — IV квартали 2011 року, а в тих, що уточнювали збитки, — сума, показана в рядку 07 уточнюючої декларації за період II — IV квартали 2011 року.

Майте на увазі: ті платники, які разом з діяльністю, що обкладається податком на прибуток, ведуть діяльність, прибуток від якої звільнений від оподаткування (ст. 154, 156, 157, 158, підрозд. 4 розд. XX ПК), згідно з п. 152.11 ПК не враховують у складі витрат, пов’язаних з отриманням доходу (прибутку), що не звільняється від оподаткування:

— витрати, пов’язані з отриманням такого звільненого доходу (прибутку);

— суму амортизаційних відрахувань, нарахованих на основні засоби, що використовуються для отримання такого звільненого доходу (прибутку).

Якщо основні засоби використовуються для отримання звільненого доходу (прибутку) та інших доходів (прибутків), що підлягають оподаткуванню на загальних підставах, витрати платника податку підлягають збільшенню на частку загальної суми нарахованих амортизаційних відрахувань, яка так відноситься до загальної суми нарахованих амортизаційних відрахувань звітного періоду, як сума доходів (прибутків), що підлягають оподаткуванню на загальних підставах, відноситься до загальної суми доходів (прибутків) з урахуванням звільнених. Аналогічно відбувається розподіл витрат, які одночасно пов’язані як з діяльністю, дохід (прибуток) від здійснення якої звільняється від оподаткування, так і з іншою діяльністю.

Якщо платник податків здійснює декілька видів діяльності, звільнених від оподаткування, то облік доходів і витрат ведеться за кожним пільгованим видом діяльності окремо.

Проте описаний вище порядок ведення податкового обліку пільгованої діяльності в декларації з податку на прибуток не відображено.

Її форма передбачає, що звільнені доходи та пов’язані з ними витрати, у тому числі амортизація, уключаються до рядків 01 і 04 декларації, змішуючись із загальними доходами та витратами. Тобто в рядку 07 зазначається загальний об’єкт оподаткування з урахуванням прибутку, звільненого від оподаткування, або збитку від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування. Виключення такого прибутку (збитку) із загального об’єкта оподаткування відбувається за рядком 09 декларації. При цьому розрахунок прибутку, звільненого від оподаткування, наводиться в таблиці 1 додатка ПЗ до декларації.

Крім того, до складу рядка 07 входить і об’єкт оподаткування від усіх видів діяльності, що підлягають патентуванню, — його розрахунок здійснюється в додатку ТП до декларації.

 

«Об’єкт оподаткування від діяльності, що підлягає патентуванню (+, -)» (Код рядка 08 ТП)

Платники податку, які здійснюють діяльність, що підлягає патентуванню, зобов’язані окремо визначати податок від кожного виду такої діяльності та окремо визначати податок від іншої діяльності. З цією метою ведеться окремий облік доходів, отриманих від діяльності, що підлягає патентуванню, і витрат, пов’язаних із веденням цієї діяльності, з урахуванням від’ємного значення як результату розрахунку об’єкта оподаткування попереднього звітного (податкового) періоду.

При цьому у зменшення податкових зобов’язань платника за всіма видами діяльності, що підлягають патентуванню, ураховується вартість придбаних торгових патентів у сумі, що не перевищує суму податку на прибуток, обчислений окремо за діяльністю, для здійснення якої придбано такі патенти. Порядок ведення окремого обліку доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає патентуванню, передбачено в п. 152.11 ПК.

У декларації з податку на прибуток доходи і витрати, отримані від здійснення діяльності, що підлягає патентуванню (уключаючи суму амортизаційних відрахувань, нарахованих на основні засоби (нематеріальні активи), що використовуються для здійснення діяльності, що підлягає патентуванню), а також об’єкт оподаткування від такої діяльності відображаються в рядках 01 — 07 декларації у складі загальних показників доходів, витрат, об’єкта оподаткування від усіх видів діяльності, а також при складанні необхідних додатків до зазначених рядків декларації.

Об’єкт оподаткування від усіх видів діяльності, що підлягають патентуванню, зазначається в рядку 08 декларації, а податок на прибуток від цієї діяльності, зменшений на вартість торгових патентів, — у рядку 12 декларації. Ці показники визначаються на підставі додатка ТП до рядків 08 і 12 декларації. У ньому якраз і відображаються результати окремого обліку доходів, отриманих від діяльності, що підлягає патентуванню, і витрат, пов’язаних із веденням такої діяльності, з урахуванням від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного (податкового) періоду, у розрізі кожного виду такої діяльності. Цей додаток можна назвати своєрідною міні-декларацією.

Звертаємо увагу на декілька важливих моментів.

Порядок обліку від’ємного значення об’єкта оподаткування. Відповідно до вимог п. 150.1 ПК від’ємне значення як результат розрахунку об’єкта оподаткування, отриманий від ведення діяльності, що підлягає патентуванню, не враховується для цілей розрахунку об’єкта оподаткування платника податку та відшкодовується за рахунок доходів, отриманих у майбутніх податкових періодах від такої діяльності. Виходить: якщо за підсумками звітного (податкового) періоду в цілому по підприємству буде визначено від’ємне значення об’єкта оподаткування і водночас від патентованої діяльності отримано прибуток, то підприємству необхідно буде сплатити до бюджету податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, у повному обсязі. У протилежній ситуації, коли в поточному звітному (податковому) періоді від патентованої діяльності отримано збиток, а загалом по підприємству діяльність прибуткова, то такий від’ємний об’єкт оподаткування не враховується при обчисленні податку на прибуток від іншої (непатентованої) діяльності, у зв’язку з чим податок на прибуток від тієї, що не підлягає патентуванню, діяльності має бути сплачений до бюджету в повному обсязі.

У формі декларації з податку на прибуток для відображення податку на прибуток передбачено два рядки:

11 «Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 — рядок 08 — рядок 09 (при додатному значенні) х рядок 10 / 100)»;

12 «Податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшений на вартість торгових патентів».

 

Додаток ТП (Розрахунок податку на прибуток, отриманий від діяльності, що підлягає патентуванню)

Форма додатка ТП складається з чотирьох блоків (А, Б, В і Г), у кожному з яких здійснюється розрахунок об’єкта оподаткування стосовно певного виду діяльності, що патентується, і обчислюється податок на прибуток від кожної такої діяльності, зменшений на вартість торгових патентів. Якщо жодним патентованим видом (видами) діяльності підприємство не займається, у рядках додатка ТП, передбачених для неї (них), ставиться прокреслення.

Як і декларація з податку на прибуток, рядки додатка ТП заповнюються наростаючим підсумком за даними за I квартал, півріччя, три квартали і рік (у разі подання таких декларацій).

До відповідних рядків додатка ТП переносяться з окремого обліку відомості про доходи від здійснення конкретного виду діяльності, що патентується (А1, Б1, В1, Г1), собівартість придбаних (виготовлених) і реалізованих товарів (робіт, послуг) (А2, Б2, В2, Г2), інші витрати, понесені у зв’язку з отриманням зазначених доходів (А3, Б3, В3, Г3). На їх підставі розраховується величина об’єкта оподаткування за кожним видом діяльності, що патентується (показники рядків А4, Б4, В4, Г4), як різниця між сумою доходів і собівартістю придбаних (виготовлених), реалізованих товарів (робіт, послуг), а також інших витрат. У разі отримання від’ємного результату він усе одно записується до відповідного рядка (А4, Б4, В4, Г4) додатка ТП зі знаком мінус («-»).

У рядку 08 додатка ТП відображається і як наслідок до рядка 08 самої декларації з податку на прибуток переноситься згорнутий результат від усіх здійснюваних підприємством видів діяльності, що патентується (прибуток або збиток), отриманий шляхом підсумовування даних, зазначених у рядках А4, Б4, В4, Г4 додатка ТП. Значення показника рядка 08 може бути як додатним, так і від’ємним.

Зверніть увагу: у рядках А3.1, Б3.1, В3.1, Г3.1 додатка ТП наводяться довідково (у тому числі) суми від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного (податкового) періоду.

У рядках А5, Б5, В5, Г5 додатка ТП наводиться вартість торгових патентів, придбаних для здійснення кожного конкретного виду діяльності, що патентується. Причому в цьому рядку враховується вартість тільки тих торгових патентів, дія яких поширюється на відповідний звітний (податковий) період складання декларації з податку на прибуток.

Податок на прибуток, отриманий від здійснення діяльності, що патентується, зменшений на вартість торгових патентів, зазначається в рядках А, Б, В і Г додатка ТП. Для його розрахунку потрібно до додатного значення показників рядків А4, Б4, В4, Г4 застосувати ставку податку на прибуток, що діє у звітному (податковому) періоді (з 1 січня по 31 грудня 2013 року включно вона становить 19 %) і від отриманого результату відняти значення показників рядків відповідно А5, Б5, В5, Г5.

При цьому показники рядків А, Б, В, Г додатка ТП можуть мати тільки додатне значення, тобто вартість торгових патентів, придбаних на право здійснення відповідного виду патентованої діяльності, дія яких припадає на звітний (податковий) період, може бути врахована у зменшення суми податку на прибуток від кожного виду такої діяльності поточного звітного періоду виключно в її межах. Тим часом, завдяки принципу наростаючого підсумку складання декларації з податку на прибуток, та частина вартості торгових патентів, яка не була зарахована у звітному (податковому) періоді у зменшення податку на прибуток, може бути врахована в наступному звітному періоді протягом такого звітного року. А от після закінчення звітного року не використана у зменшення податку на прибуток вартість торгових патентів «пропадає».

 

«Прибуток, звільнений від оподаткування, або збиток від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування (+, -)» (Код рядка 09 ПЗ)

Цей рядок призначено для того, щоб «витягнути» прибуток (збиток), звільнений від оподаткування, із загальної суми прибутку (збитку), зазначеного в рядку 07 декларації. Розрахунок прибутку, звільненого від оподаткування, наводиться в таблиці 1 додатка ПЗ до декларації. Значення цього рядка може бути як додатним, так і від’ємним.

При цьому зауважте, що при використанні звільнення від податку на прибуток на підставах, перелічених у пп. 15 — 19 підрозд. 4 розд. ХХ ПК, платник податків повинен також ураховувати порядок цільового використання вивільнених від оподаткування засобів. Такий порядок затверджено постановою КМУ від 28.02.2011 р. № 299.

Згідно з п. 1 цього Порядку № 299 він повинен застосовуватися тільки платниками податків, які користуються звільненням від оподаткування згідно з п. 15 і пп. 17 — 19 підрозд. 4 розд. ХХ ПК. Відповідно до його п. 4 такі платники за результатами кожного звітного (податкового) періоду повинні:

1) складати звіт про використання вивільнених засобів за формою, затвердженою наказом № 1685;

2) подавати цей звіт відповідному органу ДПС разом із декларацією з податку на прибуток підприємств. Зазначений наказ № 1685 набув чинності 30.12.2011 р., тому почав подаватися, починаючи з податкової звітності за I квартал 2012 р.

 

Додаток ПЗ (Прибуток, звільнений від оподаткування)

У додатку ПЗ здійснюється розрахунок суми прибутку від видів діяльності, звільнених від оподаткування на підставі ст. 154, 156, 157, 158 і пп. 15 — 19 підрозд. 4 розд. XX ПК.

Для визначення суми прибутку, звільненого від оподаткування, слід керуватися нормами п. 152.11 ПК. Відповідно до них платники податку, які здійснюють пільговані види діяльності, ведуть окремий облік:

1) доходів, звільнених від оподаткування;

2) витрат, понесених у зв’язку з отриманням таких звільнених доходів;

3) сум амортизаційних відрахувань, нарахованих на відповідні об’єкти основних засобів, що використовуються для отримання таких звільнених доходів.

Якщо платник податків здійснює декілька видів діяльності, звільнених від оподаткування, облік перелічених елементів ведеться за кожним пільгованим видом діяльності окремо.

Водночас, повторимо, описаний вище порядок ведення податкового обліку пільгованої діяльності в декларації з податку на прибуток не відображено. Її форма передбачає, що звільнені доходи та пов’язані з ними витрати, у тому числі амортизація, уключаються до рядків 01 і 04 декларації, змішуючись із загальними доходами та витратами. Тобто в рядку 07 зазначається загальний об’єкт оподаткування з урахуванням прибутку, звільненого від оподаткування, або збитку від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування. Вилучення такого прибутку (збитку) із загального об’єкта оподаткування відбувається за рядком 09 декларації. Заповнюється цей рядок на підставі даних додатка ПЗ, що включає дві таблиці:

1) таблицю 1 «Розрахунок прибутку, що звільняється від оподаткування», в якій відображається інформація «окремого» обліку, необхідна для визначення суми прибутку в розрізі пільгованих видів діяльності;

2) таблицю 2 «Підстави для застосування пільги», в якій зазначаються підстави для застосування пільги, установленої ПК.

Порядок заповнення таблиці 1 додатка ПЗ до декларації з податку на прибуток

Код рядка

Назва рядка

Пункт/стаття ПК

1

2

3

09

«Прибуток, звільнений від оподаткування, або збиток від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування, в тому числі:»

П. 152.11, ст. 154, 156, 157, 158, підрозд. 4 розд. XX

У цьому рядку наводиться загальна сума прибутку, отриманого від усіх видів пільгованої діяльності. Вона визначається підсумовуванням рядків 09.1, 09.2, 09.3 тощо. Значення цього рядка з таблиці 1 додатка ПЗ переноситься до рядка 09 декларації з податку на прибуток.
Зверніть увагу: рядок 09 додатка ПЗ може мати і від’ємне значення. Це відбувається в ситуації, якщо результатом декількох видів пільгованої діяльності є збиток. Отримане значення також зі знаком «мінус» переноситься з рядка 09 додатка ПЗ до рядка 09 декларації. А те, що рядок 09 декларацій може мати як додатне, так і від’ємне значення, передбачено самою формою декларації. Урахуйте: збитки від пільгованої діяльності не можуть згортатися з оподатковуваним прибутком. Запропонований у декларації з податку на прибуток механізм дає можливість виключити вплив збитку від пільгованої діяльності на прибуток від непільгованої діяльності, що підлягає оподаткуванню (рядок 11 декларації)

09.1

«на підставі «А» (рядок А1 - рядок А2 - рядок А3)»

У рядку 09.1 (09.2, 09.3 тощо) Додатка ПЗ відображається сума прибутку від пільгованої діяльності. Показник цього рядка визначається розрахунковим шляхом — з показника рядка 1 (з відповідною літерою, наприклад, А1, Б1, В1 тощо) віднімаються дані рядка 2 (з відповідною літерою, наприклад, А2, Б2, В2 тощо) і 3 (з відповідною літерою, наприклад, А3, Б3, В3 тощо).
Суб’єкти господарювання, які одночасно з іншими видами діяльності здійснюють пільговану діяльність, можуть зіткнутися зі складнощами, пов’язаними з перенесенням збитків наступного року. У ситуації, коли прибуток від діяльності оподаткування за абсолютною величиною перевищує збиток від пільгованої, «згорнутий» показник рядка 07 вийде додатним. Виникає проблема з відображенням у декларації наступного року збитків від пільгованої діяльності, адже рядок 06.5 декларації для цього не підходить (у ній відображається від’ємне значення рядка 07 декларації попереднього року). Думаємо, тут логічно вчинити за аналогією з порядком, запропонованим ДПСУ ще в період дії Закону про податок на прибуток, а саме: уключити від’ємне значення рядка 09.1 (09.2, 09.3 тощо) додатка ПЗ до декларації за звітний рік до рядка А3 (Б3, В3 тощо) додатка ПЗ до декларації за наступний рік

А1

«Доходи, які не оподатковуються на підставі «А»

У рядку 1 (з відповідною літерою, наприклад, А1, Б1, В1 тощо) додатка ПЗ зазначається сума неоподатковуваних доходів, отриманих від певної пільгованої діяльності

А2

«Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг), яка відноситься до діяльності «А»

У рядку 2 (з відповідною літерою, наприклад, А2, Б2, В2 тощо) додатка ПЗ відображається собівартість придбаних (виготовлених) і реалізованих товарів (робіт, послуг), що належать до конкретної пільгованої діяльності

А3

«Iнші витрати, які відносяться до діяльності «А»

 

У рядку 3 (з відповідною літерою, наприклад, А3, Б3, В3 тощо) додатка ПЗ наводиться сума інших витрат, що відносяться до конкретної пільгованої діяльності, зокрема адміністративних витрат, витрат на збут тощо

 

«Ставка податку на прибуток у відсотках» (Код рядка 10)

Ставка податку до рядка 10 декларації вписується платником податків самостійно.

Нагадаємо, що основна ставка податку на прибуток становить:

1) з 01.04.2011 р. по 31.12.2011 р. включно — 23 %;

2) з 01.01.2012 р. по 31.12.2012 р. включно — 21 %;

3) з 01.01.2013 р. по 31.12.2013 р. включно — 19 %;

4) з 01.01.2014 р. — 16 %.

Пільгову ставку податку на прибуток — 0 % установлено п. 154.6 ПК тимчасово на період з 01.04.2011 р. по 01.01.2016 р. (тобто строком майже на 5 років). Цей виняток передбачено для платників податку на прибуток, в яких розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує 3 млн грн. і нарахованої за кожен місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, не менше двох мінімальних заробітних плат, розмір яких установлено законом. При цьому такі платники податків подають спрощену декларацію з податку на прибуток підприємств, форму якого затверджено постановою КМУ від 15.02.2012 р. № 98.

 

«Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню» (Код рядка 11)

«Витягнувши» із загального об’єкта оподаткування показники, що відносяться до патентованої (рядок 08) і до пільгової діяльності (рядок 09), отримуємо прибуток (збиток) від діяльності, що не патентується, який підлягає оподаткуванню. Множимо його (прибуток) на ставку податку (рядок 10) і отримуємо суму податку на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню. Формула для розрахунку показника рядка 11 така:

(рядок 07 - рядок 08 - рядок 09 (при додатному значенні) х рядок 10 / 100)

Зверніть увагу: значення рядка 11 може бути тільки додатним. Якщо різниця рядків 07, 08 і 09 менше нуля, то в рядку 11 проставляється прокреслення. При цьому зовсім не обов’язково, що за таких обставин у рядках 14 і 16 декларації також будуть прокреслення. Якщо, наприклад, підприємством від діяльності, що не патентується, було отримано збиток, а від патентованої — прибуток, то в рядку 14 декларації фігуруватиме сума податку на прибуток від діяльності, що патентується, зменшена на значення рядка 13, а в рядку 16 відповідно — значення рядка 14, зменшене на значення рядка 15.

 

«Податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшений на вартість торгових патентів» (Код рядка 12 ТП)

Податок, отриманий від діяльності, що підлягає патентуванню, підлягає сплаті до бюджету в сумі, визначеній відповідно до розд. III ПК і зменшеній на вартість придбаних торгових патентів на право здійснення такого виду діяльності (п. 152.1 ПК).

При цьому вартість придбаних торгових патентів зменшує податок на прибуток не всією сумою, а тільки в сумі, що не перевищує суму податку на прибуток, обчислений окремо за діяльністю, для провадження якої придбано такі патенти, тобто за певними правилами, установленими пп. 152.2, 152.11 ПК. Для розрахунку показника рядка 12 передбачено додаток ТП. Сума рядків А, Б, В, Г цього додатка формує показник рядка 12.

Значення рядка 12 може бути тільки додатним. Якщо сума податку на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, менше вартості торгових патентів, то в рядку 12 проставляється прокреслення. Тобто податок на прибуток від кожного виду патентованої діяльності можна зменшити тільки на вартість патентів, що відносяться до відповідного виду діяльності, у сумі, що не перевищує саму суму податку від такого виду діяльності. Та частина вартості патентів, яка не зіграла у звітному (податковому) періоді у зменшення податку на прибуток, завдяки дії наростаючого підсумку може бути зарахована у зменшення в наступному періоді протягом звітного року. Проте після закінчення року не використана у зменшення податку вартість патентів «пропадає».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі