Теми статей
Обрати теми

Розрахунок суми податку до сплати

Редакція ПК
Стаття

 

РОЗРАХУНОК СУМИ ПОДАТКУ ДО СПЛАТИ

 

«Зменшення нарахованої суми податку» (Код рядка 13 ЗП)

Рядок 13 покликаний зменшити суму нарахованого податку на прибуток на суми:

1) податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел, сплаченого суб’єктами господарювання за кордоном, що зараховуються під час сплати ними податку в Україні в розмірі, що не перевищує суми податку, що підлягає сплаті таким платником протягом такого звітного (податкового) періоду;

2) податку, нарахованого платником (при консолідованій сплаті) за місцезнаходженням його відокремлених підрозділів;

3) сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) у звітному (податковому) періоді;

4) податку на землю, що використовується в сільськогосподарському виробничому обороті виробників сільськогосподарської продукції.

 

Додаток ЗП (Зменшення нарахованої суми податку)

Для розшифровки показника рядка 13 декларації призначено додаток ЗП, що містить усього дві таблиці:

1) таблиця 1 «Зменшення нарахованої суми податку». У ній розкриваються суми, на які можна зменшити суму нарахованого податку;

2) таблиця 2 «Розрахунок податку, що сплачується за місцезнаходженням відокремленого підрозділу», передбачена для розрахунку податку, що сплачується за місцезнаходженням філій.

Розглянемо детальніше порядок заповнення кожної таблиці.

Почнемо з таблиці 1. Для зручності необхідну інформацію про правила її заповнення наведемо в таблиці.

Порядок заповнення таблиці 1 додатка ЗП до декларації з податку на прибуток

Код рядка

Назва рядка

Пункт/стаття ПК

1

2

3

13

«Зменшення нарахованої суми податку (рядок 13.1 + рядок 13.2 + рядок 13.5.1 + рядок 13.6)»

ст. 155, пп. 152.4, 153.3, 161.4

Показник цього рядка розраховується за наведеною в ній формулою

13.1

«Сума податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел, що сплачений суб’єктами господарювання за кордоном, яка зараховується під час сплати ними податку в Україні в розмірі, який не перевищує суми податку, що підлягає сплаті таким платником протягом такого звітного (податкового) періоду»

ст. 161

Розмір зарахованих сум податку з іноземних джерел протягом податкового періоду не може перевищувати суму податку, що підлягає сплаті в Україні таким платником податку протягом такого періоду. Не підлягають заліку у зменшення податкових зобов’язань такі податки, сплачені в інших країнах (див. п. 161.6 ПК):
— податок на капітал/майно та приріст капіталу;
— поштові податки;
— податки на реалізацію (продаж);
— інші непрямі податки незалежно від того, підпадають вони під категорію прибуткових податків чи обкладаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав.
Залік сплачених за межами України сум податку здійснюється за умови надання письмового підтвердження податкового органу іншої держави факту сплати такого податку та за наявності чинного міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування доходів. Згідно з п. 13.5 ПК для отримання права на залік податків і зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримано такий дохід (прибуток), уповноваженого стягувати такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України. Нагадаємо, що перелік країн, з якими станом на 01.01.2012 р. укладено міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування, наведений у листі ДПСУ від 12.01.2012 р. № 811/7/12-1017

13.2

«Сума податку, нарахованого платником податку на прибуток (при консолідованій сплаті) за місцезнаходженням його відокремлених підрозділів»

п. 152.4

До цього рядка переноситься значення з графи 5 рядка 13.2 таблиці 2 додатка ЗП

13.3

«Cума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) в звітному (податковому) періоді»

п. 153.3

У цьому рядку зазначається сума авансових внесків при виплаті дивідендів, сплачених (перерахованих до бюджету) у звітному (податковому) періоді, у тому числі й за місцезнаходженням відокремлених підрозділів. Цей показник відображається наростаючим підсумком з початку звітного року. Зверніть увагу: у загальному випадку показник цього рядка має дорівнювати показнику рядка 5 додатка АВ до декларації з податку на прибуток

13.4

«Cума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) в минулих періодах, не врахована в зменшення податку (рядок 13.5.2 додатка ЗП до рядка 13 Податкової декларації попереднього звітного (податкового) періоду)»

п. 153.3

У рядку 13.4 відображається сума авансових внесків при виплаті дивідендів, не врахована в рахунок зменшення податку на прибуток у попередньому звітному році. Згідно з п.п. 153.3.4 ПК сума сплачених авансових внесків, що не зіграла у зменшення зобов’язань з податку на прибуток, не «пропадає», а може бути зарахована у зменшення податкових зобов’язань у наступних податкових періодах до повного погашення. Тобто якщо у звітному періоді податку на прибуток не вистачило, щоб перекрити суму авансових внесків при виплаті дивідендів, то неперекрита її частина переноситься не тільки на наступний звітний період у межах року, а й наступного року. Проте в межах року ця сума не відображається в рядку 13.4, а враховується наростаючим підсумком у складі рядка 13.5 декларації. І тільки за підсумками року залишок, що не зіграв, переходить до рядка 13.4 декларації звітного періоду наступного року.

13.5

«Cума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) (рядок 13.3 + рядок 13.4), у тому числі:»

п. 153.3

Показник цього рядка розраховується за наведеною в ній формулою

13.5.1

«сума, що відноситься на зменшення нарахованої суми податку в поточному звітному (податковому) періоді»

п. 153.3

У рядках 13.5.1 і 13.5.2 фіксується, яка частина авансового внеску (як сплаченого у звітному періоді, так і не врахованого в минулих звітних періодах) зменшує поточне зобов’язання з податку на прибуток, а яка переноситься в рахунок зменшення податку наступних звітних періодів. Якщо протягом звітного періоду суми податку на прибуток було достатньо, щоб перекрити всі перелічені в таблиці 1 додатка ЗП суми, то особливих проблем немає. Різниця між сумою рядків 11, 12 і рядком 13 декларації відображається в рядку 14 і формує податкове зобов’язання звітного періоду. Якщо ж суми податку на прибуток не вистачило, то виникає запитання: на яку із сум зменшувати нарахований податок на прибуток у першу чергу, а на яку — у другу? На жаль, послідовність платежів, що враховуються у зменшення суми нарахованого податку, у ПК не визначено. На наш погляд, спочатку суму нарахованого податку потрібно зменшувати на суму платежів, які в разі невідшкодування у звітному році «пропадають» (податок, сплачений за кордоном; податок на землю, сплачений сільгоспвиробниками). І тільки в останню чергу податок на прибуток зменшується на суму авансового внеску при виплаті дивідендів. Пов’язано це з тим, що авансові внески не «пропадуть», неперекриту їх суму можна буде врахувати і в наступних періодах

13.5.2

«сума, що відноситься на зменшення нарахованої суми податку в наступних звітних (податкових) періодах (рядок 13.5 - рядок 13.5.1, переноситися до рядка 13.4 додатка ЗП до рядка 13 Податкової декларації за наступний звітний (податковий) період)»

п. 153.3

У цьому рядку наводиться залишок авансового внеску при виплаті дивідендів, не перекритого податковими зобов’язаннями звітного періоду. Тобто значення рядка 13.5.2 дорівнює різниці рядків 13.5 і 13.5.1 цього додатка

13.6

«Податок на землю, що використовується в сільськогосподарському виробничому обороті виробників сільськогосподарської продукції»

ст. 155

Згідно зі ст. 155 ПК підприємства, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, сплачують податок у порядку та розмірах, передбачених розд. III ПК, за підсумками звітного податкового року. При цьому сума нарахованого податку зменшується на суму податку на землю, що використовується в сільськогосподарському виробничому обороті.
На наш погляд, підприємство має право зарахувати у зменшення нарахованого податку на прибуток суму земельного податку, фактично сплачену ним у звітному періоді. Проте оскільки ПК не містить дозвільних норм для перенесення суми земельного податку, не перекритого податком на прибуток, виходить, що таке зменшення можливе тільки в межах нарахованого податкового зобов’язання за звітний рік, який для таких платників починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року

 

Тепер про таблицю 2. Її заповнюють підприємства, які мають у своєму складі філії, відділення та інші відокремлені підрозділи (далі — філії), що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншій, ніж такий платник податку, територіальної громади та які сплачують консолідований податок на прибуток.

Нагадаємо, що загальна сума податку на прибуток, нарахованого платником податку, розподіляється між філіями та головним підприємством (платником податку) пропорційно питомій вазі суми витрат філій у загальній сумі витрат цього платника податку (п. 152.4 ПК).

Порядок визначення питомої ваги залежно від зазначених показників якраз і реалізований у таблиці 2 додатка ЗП. Тому щодо заповнення граф 3 і 4 не повинно виникати запитань. А ось що стосується показника графи 5 рядка А, то він визначається як сума нарахованого податку (сума рядків 11 і 12 декларації), зменшена на суму рядків 13.1 (сума податків, сплачених за кордоном), 13.5.1 (сума сплаченого авансового внеску при виплаті дивідендів, що зараховується у зменшення нарахованої суми податку на прибуток у поточному звітному (податковому) періоді) і 13.6 (сума податку на землю, що використовується сільгоспвиробниками в сільськогосподарському виробничому обороті) таблиці 1 додатка ЗП. Таку формулу зазначено у виносках до додатка ЗП.

Таким чином, для платника консолідованого податку послідовність заповнення додатка ЗП така:

1. Перш за все, нарахований «загальний» податок зменшується на суму податків, сплачених за кордоном.

2. Потім обчислена сума зменшується на суму податку на землю, що використовується в сільськогосподарському виробничому обороті (показник рядка 13.6 таблиці 1 додатка ЗП).

3. Після цього визначається показник рядка 13.5.1 таблиці 1 і частина податку, що залишилася, на прибуток зменшується на його суму.

4. Якщо після такого зменшення від податку на прибуток ще щось залишилося (рядок 13.5.2 таблиці 1 заповнено з прокресленням), то така сума розподіляється між головним підприємством і філіями. Сума податку, нарахована за філіями, зазначається у графі 5 рядків 13.2 таблиці 2, а потім переноситься до рядка 13.2 таблиці 1. Звертаємо увагу, що показники рядків таблиці 2 додатка ЗП повинні повністю відповідати даним, відображеним у Розрахунку податкових зобов’язань зі сплати консолідованого податку на прибуток підприємства, форму якого затверджено наказом ДПАУ від 24.01.2011 р. № 36. Так, значення графи 5 рядків 1 Розрахунку має дорівнювати значенню графи 5 рядка А таблиці 2 додатка ЗП до декларації з податку на прибуток. Якщо ж податку на прибуток не вистачило, то у графі 5 таблиці 2 у всіх рядках стоятимуть прокреслення (решту граф потрібно заповнити в загальному порядку), а отже, і в рядку 13.2 таблиці 1 теж стоятиме прокреслення.

 

«Податок на прибуток за звітний (податковий) період» (Код рядка 14)

Показник цього рядка, як і показники рядків 11 і 12, може бути тільки додатним, оскільки він визначається таким чином:

(рядок 11 + рядок 12 - рядок 13).

Якщо говорити про декларацію за I квартал, то це, як правило, та сума, яка підлягає сплаті до бюджету. Інша ситуація, якщо йдеться про декларацію за будь-який інший звітний (податковий) період. Оскільки декларація заповнюється наростаючим підсумком, то рядок 14 міститиме в собі дані всіх попередніх звітних (податкових) періодів звітного року. Отже, для правильної сплати податку з цього рядка потрібно «витягнути» ці дані, що й відбувається за допомогою рядка 15. До речі, таке «вбирання» даних попередніх періодів поточного року зовсім не означає, що значення рядка 14 протягом періоду може тільки збільшуватися. Цілком можлива ситуація, коли в декларації за рік її показник виявиться менше показника за три квартали. Адже збільшення, скажімо, витрат у IV кварталі може бути стрімкішим, ніж збільшення доходів. У результаті податкове зобов’язання року буде менше, ніж податкове зобов’язання попередніх періодів.

 

«Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 14 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)» (Код рядка 15)

Цей рядок призначено для «очищення» податкового зобов’язання звітного періоду від даних попередніх періодів поточного року. Завдяки цьому до бюджету перераховується податок тільки з того прибутку, який був отриманий за звітний квартал. Фактично до рядка 15 переноситься показник рядка 14 (з урахуванням уточнень) попередньої декларації в межах року. Наприклад, за підсумками трьох кварталів 2012 р. сума податкового зобов’язання склала 60000 грн., а за підсумками року в рядку 14 зазначено 90000 грн. Зрозуміло, що ця сума отримана наростаючим підсумком та включає 60000 грн. Отже, нарахування за особовим рахунком платника та перерахування до бюджету 90000 грн. призведе до подвійної сплати податку. Саме тому в рядку 15 зазначається податкове зобов’язання попереднього звітного періоду поточного року, у цьому випадку — 60000 грн. Отже, за підсумками декларування за 2012 рік додатково до сплаченого податку за три квартали до бюджету потрібно перерахувати 30000 грн. (90000 грн. - 60000 грн.).

Може скластися так, що за підсумками року податок узагалі не потрібно буде платити, тобто рядок 14 заповнено з прокресленням, тоді в рядку 15 декларації за 2012 р. все одно потрібно буде зазначити суму 60000 грн., а в рядку 16 потрібно буде проставити від’ємну суму (тобто 60000 грн. зі знаком «мінус»). До рядка 15 уключаються й уточнюючі показники (у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, допущених у попередніх звітних періодах у межах поточного року). При цьому рядки декларації, в яких було допущено помилки, заповнюються правильно. Якщо через уточнюючу декларацію виправляються помилки минулих років, то на показник рядка 15 це ніяк не впливає, оскільки вона містить відомості про нарахований податок на прибуток попередніх періодів тільки в межах звітного податкового року.

Майте на увазі: у рядку 15 декларації за I квартал 2013 року (у разі її подання) має бути проставлене прокреслення.

 

«Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього календарного кварталу (звітного) податкового періоду (+, -)» (Код рядка 16)

Показник рядка 16 визначається як різниця між значеннями рядків 14 і 15:

(рядок 14 - рядок 15)

Він може бути як додатним, так і від’ємним. Додатне значення рядка 16 показує суму податку, яку підприємство має заплатити до бюджету за підсумками останнього календарного кварталу звітного податкового періоду. Від’ємне значення відповідає сумі переплати за цей період, що може виникнути через принцип наростаючого підсумку в разі, коли податкове зобов’язання поточного періоду виявилося менше податкового зобов’язання попередніх періодів звітного року.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі