Теми статей
Обрати теми

Як виправити помилку в декларації

Редакція ПК
Стаття

 

ЯК ВИПРАВИТИ ПОМИЛКУ В ДЕКЛАРАЦІЇ

 

«Самостійне виправлення помилок» (Код рядків 23 — 27)

Рядки цього розділу призначені для виправлення самостійно виявлених помилок згідно зі ст. 50 ПК. Виправити помилку можна двома способами (ще один спосіб виправлення існує при виявленні заниження витрат попередніх періодів, про що див. далі):

1) подати уточнюючий розрахунок (уточнюючу декларацію) і сплатити суму недоплати та штрафу в розмірі 3 % від такої суми до подання уточнюючого розрахунку (у цьому випадку додаток ВП не подається);

2) відобразити суму недоплати у складі декларації за подальший період, збільшену на розмір штрафу в розмірі 5 % від такої суми з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з податку на прибуток (у цьому випадку необхідно подавати додаток ВП). Зазначимо найбільш істотні моменти виправлення помилок (також див. ЄБПЗ, розділ 110.30.03).

Виправлення помилок за допомогою уточнюючої декларації. Таке виправлення здійснюється у формі загальної декларації. Для цього в полі 1 її вступної частини робиться відмітка у комірці «Уточнююча». До рядків уточнюючої декларації вносяться вже виправлені суми. Суми недоплати/переплати відображаються в рядках 23/26 відповідно. Зверніть увагу, що в цьому випадку сума «самоштрафу» (3 % від суми заниженого податкового зобов’язання) зазначається в рядку 27. Для відображення нарахованої пені служить рядок 25. І зазначимо ще раз — у цьому випадку додаток ВП не заповнюється та не подається. Також звертаємо вашу увагу, що при поданні поточної декларації за звітний період (у межах року), в якому платник подавав уточнюючу декларацію, сума коригування податку враховується при заповненні рядка 15, а рядки, в яких було допущено помилки, заповнюються правильно.

Виправлення помилок у поточній декларації. У цьому випадку платник повинен заповнити додаток ВП — у ньому відображаються вже виправлені показники. Суми недоплати/переплати також відображаються в рядках 23/26 декларації відповідно (та аналогічних рядках додатка ВП). Зверніть увагу, що при виправленні помилок у складі поточної декларації сума «самоштрафу» (5 % від суми заниженого податкового зобов’язання) вноситься до рядка 24, а пеня — до рядка 25.

Крім того, як уже зазначалося, існує ще один спосіб виправлення, що може бути задіяний виключно при виявленні занижених раніше витрат. Зокрема, п. 138.11 ПК допускає формування таких витрат без застосування «виправляючого» порядку. Відповідно до зазначеного пункту такі витрати можна відобразити:

1) у витратах за напрямком (собівартість, адміністративні, збутові або інші) — якщо йдеться про «забуті» витрати, здійснені у звітному році;

2) в інших витратах (найбільш відповідним рядком для них є 06.4.39 додатка ІВ) — у ситуації із «забутими» витратами минулих років (у межах 1095-денного строку).

 

«Самостійне виправлення помилок з податку на прибуток, який утримується при виплаті доходів (прибутків) нерезидентів» (Код рядків 28 — 32)

Помилки при обчисленні податку, що утримується з доходів нерезидентів, можна також виправити двома способами:

1) за допомогою уточнюючої декларації — до її рядків уносяться вже виправлені показники. Суми занижених/завищених податкових зобов’язань відображаються в рядках 28/31 відповідно, сума «самоштрафу (3 %)» — у рядку 32, а пені — у рядку 30. У цій ситуації подавати додаток ВП не потрібно;

2) за допомогою поточної декларації. У такому разі слід заповнити додаток ВП, до якого вносяться вже виправлені показники. Суми недоплати/переплати включаються до тих саме рядків 28/31 відповідно. При цьому сума «самоштрафу (5 %)» включається до рядка 29, а пені — до рядка 30.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі