Теми статей
Обрати теми

Розрахунок авансових внесків

Редакція ПК
Стаття

 

РОЗРАХУНОК АВАНСОВИХ ВНЕСКІВ

 

Анонсуючи зміни, які на момент відправки номера до друку ще не набрали чинності, поведемо мову і про останню частину декларації — «Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток4». Вона внесена на виконання абз. 9 п. 57.1 ПК, відповідно до якого у складі річної податкової декларації платником податку подається розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися у наступні 12 місяців. При цьому сплата авансових внесків, що обчислюються за результатами року (адже є ще й такі, що розраховуються за підсумками діяльності за три квартали 2012 р.), — це обов’язок лише тих платників, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування*, за останній річний звітний податковий період перевищують 10 млн грн. В абз. 4 п. 57.1 ПК з переліку таких платників також виключено виробників сільськогосподарської продукції та неприбуткові установи (організації).

* Розмір таких доходів знаходить своє відображення у рядку 01 податкової декларації.

Складається заключна частина декларації з 2 рядків, які далі й проаналізуємо.

 

«Загальна сума нарахованого до сплати податку на прибуток за звiтний (податковий) рiк» (Код рядка 33)

У самій назві рядка (яка, проте, навряд чи є остаточною) міститься алгоритм його розрахунку. В проекті змін до декларації рядок 33 називався «Загальна сума нарахованого до сплати податку на прибуток за звітний (податковий) рік (рядок 14 + рядок 17 + рядок 20)». Та є цілком логічні підстави вважати, що врешті решт слова «рядок 17» будуть вилучені. А поки цього не зроблено, для визначення бази для нарахування авансових внесків потрібно знайти суму наступних показників:

1) Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 11 + рядок 12 - рядок 13) (рядок 14 декларації);

2) Сума податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам за звітний (податковий) період (рядок 17 декларації);

3) Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді за місцезнаходженням юридичної особи (рядок 20 декларації).

Називати алгебраїчну суму цих показників «Загальна сума нарахованого до сплати податку на прибуток за звітний (податковий) рік» вважаємо не зовсім коректним. Крім того, саме таке трактування норм ПК Мінфіном (який є автором останніх змін), на нашу думку, призводить до збільшення бази для нарахування авансових внесків, а відтак, і до збільшення щомісячного їх розміру.

Тому тим платникам податку, для яких вказана розбіжність податкового законодавства із його трактуванням Мінфіном є принциповою, радимо скористатися нормами п. 46.4 ПК, які дозволяють у ситуації, якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації, визначена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики, збільшує або зменшує його податкові зобов’язання, всупереч нормам ПК з такого податку, зазначити цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації.

При цьому у разі необхідності платник податків може подати разом з такою податковою декларацією доповнення до такої декларації, які складені за довільною формою, що вважатиметься невід’ємною частиною податкової декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання.

 

«Авансовий внесок (1/12 нарахованої до сплати загальної суми податку на прибуток за звiтний (податковий) рiк), що пiдлягатиме сплатi щомiсячно (рядок 33/12)» (Код рядка 34)

Значення цього рядка визначається розрахунково, і цей процес не повинен викликати зайвих запитань.

Не до кінця зрозуміло ось що. Якщо показник цього рядка знаходять шляхом ділення значення рядка 33 на 12 (місяців), чому тоді сплачувати авансовий внесок (як випливає з назви рядка 34 у редакції проекту змін до декларації), потрібно у березні — грудні 20Х0 року та січні 20Х1 року, тобто фактично лише 11 місяців? Але ж в п. 57.1 ПК йдеться про дванадцятимісячний період для сплати авансових внесків.

Та це, на жаль, далеко не останнє питання, пов’язане зі змінами до форми податкової декларації з податку на прибуток та новим порядком адміністрування податку. Сподіваємося, що відповіді на деякі з них ми зможемо отримати в узагальнюючій податковій декларації, яку ДПСУ анонсувала ще минулого року (див. лист ДПСУ від 03.10.2012 р. № 4975/0/71-12/15-1217), проте на момент відправки номера до друку ще не прийняла.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі