Теми статей
Обрати теми

Про повернення переплати з податку на прибуток

Редакція ПК
Лист від 25.12.2012 р. № 7772/0/61-12/15-1215

ДПСУ ДОПОМАГАЄ З’ЯСУВАТИ, ЯК ПОВЕРНУТИ ПЕРЕПЛАТИ

Лист Державної податкової служби України від 25.12.2012 р. № 7772/0/61-12/15-1215

«Про повернення переплати з податку на прибуток»

 

ДПСУ розглянула лист ПАТ про повернення переплати з податку на прибуток та повідомляє.

Право платників на повернення надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) передбачено Податковим кодексом України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI за умови дотримання положень ст. 43 «Умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань».

Наказом ДПСУ, МФУ, Держказначейства України від 21.12.2010 р. № 974/1597/499 затверджено Порядок взаємодії органів ДПС, місцевих фінансових органів та органів Державного казначейства України в процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань (далі — Порядок).

Пунктом 6 Порядку передбачено подання заяви платником податку до органу ДПСУ за місцем перебування на податковому обліку.

Згідно з п. 7 Порядку ДПІ не пізніше ніж за п’ять робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання заяви готує висновок про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету та направляє його для виконання відповідному органу Держказначейства України.

Контролюючий орган несе відповідальність згідно із законом за несвоєчасність передачі Держказначейству України для виконання висновку про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету (п. 43.5 ст. 43 Кодексу).

Таким чином, від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми з податку на прибуток платник податку має право подати до контролюючого органу заяву про повернення таких сум, за висновком якого Держказначейство України повертає кошти.

 

Заступник Голови

А. Ігнатов

 

Коментар редакції

На практиці часто в силу тих чи інших причин виникають ситуації, коли платник перераховує до бюджету суми коштів більші, ніж повинен. У листі, що коментується, ДПСУ розглянула спосіб виправлення подібного огріху у випадку виникнення переплати з податку на прибуток.

У листі ДПСУ провела узагальнення положень ПК (а саме ст. 43, яка регулює умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань) та Порядку взаємодії органів ДПС, місцевих фінансових органів та органів Державного казначейства України в процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань, затвердженого наказом ДПАУ, Міністерства фінансів України, Державного казначейства України від 21.12.2010 р. № 974/1597/499.

Фактично механізм повернення надміру сплачених коштів з податку на прибуток з державного бюджету зводиться до наступного:

— подання платником податку заяви до органу ДПСУ за місцем перебування на податковому обліку в довільній формі;

— підготовка ДПІ висновку про повернення відповідних сум коштів з державного бюджету;

— відправлення такого висновку для виконання відповідному органу Державного казначейства України (не пізніше ніж за 5 робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання заяви платником);

— згідно з таким висновком орган Державного казначейства України повертає платнику податку відповідну суму коштів (протягом 5 робочих днів).

Коли б завжди все було так безпроблемно, як на папері…

І якщо в деяких випадках кошти можуть не повернути в силу об’єктивних причин (умови, при дотриманні яких можливе повернення коштів, наведено у вже згаданій ст. 43 ПК), то часом у справу втручаються й інші фактори.

Якщо говорити по суті, то у ст. 43 ПК наведена лише одна умова, необхідна для можливості повернення коштів, зайво перерахованих до бюджету. Це — відсутність у платника податкового боргу. Згідно з п.п. 14.1.175 ПК податковий борг — це сума узгодженого грошового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений ПК строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов’язання.

Відповідно до п. 43.2 ПК у разі наявності у платника податків податкового боргу, повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання на поточний рахунок такого платника податків в установі банку або шляхом повернення готівковими коштами за чеком, у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків.

У контексті сказаного, звернемо увагу на одну з відповідей з Узагальнюючої податкової консультації щодо особливостей подання декларацій з податку на прибуток та сплати податку у 2013 році, затвердженої наказом ДПСУ від 21.12.2012 р. № 1171 (далі — УПК № 1171) (яка, нагадаємо, уже публікувалась на сторінках видання «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2013, № 3 (51), с. 7 — 11):

Запитання 17. Чи має право платник податку використовувати надміру сплачені кошти з податку на прибуток для сплати авансових внесків?

Відповідь. При розрахунку узгодженої суми грошових зобов’язань у цілях сплати авансових внесків з податку на прибуток надміру сплачені суми цього податку не враховуються.

При цьому надміру сплачені суми податку можуть бути повернені відповідно до вимог статті 43 Кодексу.

Як це часто трапляється, прямої відповіді на запитання ДПСУ не дала. Звернемо вашу увагу: податківці зазначили, що надміру сплачені суми з податку на прибуток не враховуються при розрахунку узгодженої суми грошових зобов’язань у цілях сплати авансових внесків. Саме при розрахунку (який, нагадаємо, здійснюється у рядках 33 — 34 декларації з податку на прибуток) переплати й справді не враховуються. Проте, скоріше за все, негативною є і відповідь щодо можливості використання переплат для сплати авансових внесків.

Проте, на щастя для платників, позиція ДПСУ не є сталою. До появи УПК № 1171 у ЄБПЗ була розміщена відповідь, згідно з якою, якщо станом на дату проведення нарахування грошових зобов’язань у платника обліковуються надміру сплачені суми з відповідного платежу, то такі нараховані грошові зобов’язання в автоматичному режимі погашаються за рахунок наявної переплати.

Доказом можливості погашення грошових зобов’язань платника таким способом є те, що згідно з п. 87.1 ПК джерелами самостійної сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків є і суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

При цьому сплата грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена також за рахунок:

— надміру сплачених сум такого платежу — без заяви платника;

— помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів до відповідних бюджетів — на підставі відповідної заяви платника.

З огляду на те, що наразі сплата податкового зобов’язання з податку на прибуток та авансових внесків провадиться на різні бюджетні рахунки, платнику, який свого часу переплатив податок на прибуток до бюджету (тобто в його картці особового рахунку обліковується переплата), а тепер повинен сплачувати щомісячні авансові внески, треба заздалегідь потурбуватися про подання до ДПІ заяви про повернення надміру сплачених сум із зазначенням напрямку перерахування коштів: «на погашення грошового зобов’язання з авансових внесків з податку на прибуток».

 

Василь Солодаренко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі