Теми статей
Обрати теми

Про розгляд листа

Редакція ПК
Лист від 01.04.2013 р. № 4420/6/15-14-15-13

ДПСУ НАРЕШТІ ПОГОДЖУЄТЬСЯ НА ЗАРАХУВАННЯ ПЕРЕПЛАТ З ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК У СПЛАТУ АВАНСОВИХ ВНЕСКІВ

Лист Державної податкової служби України від 01.04.2013 р. № 4420/6/15-14-15-13

«Про розгляд листа»

 

Державна податкова служба України розглянула лист Всеукраїнської професійної громадської організації «Спілка податкових консультантів України» від 10.01.2013 р. № 805 стосовно зарахування переплати з податку на прибуток в рахунок сплати авансових внесків з податку на прибуток і повідомляє наступне.

Згідно з пунктом 2 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі — Кодекс) (з доповненнями, внесеними Законом № 5083) платники податку на прибуток підприємств, які починаючи з 2013 року подають річну податкову декларацію відповідно до пункту 57.1 статті 57 цього Кодексу, сплачують у січні — лютому 2013 року авансовий внесок з цього податку в розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за дев’ять місяців 2012 року, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Для сплати платниками щомісячних авансових внесків з податку на прибуток наказом Міністерства фінансів України від 17.01.2013 р. № 19 «Про затвердження змін до бюджетної класифікації» виділені спеціальні коди бюджетної класифікації.

У зв’язку з цим Державною казначейською службою України відкриті відповідні рахунки для сплати платниками податку щомісячних авансових внесків з податку на прибуток.

Відповідно до п. 87.1 ст. 87 Кодексу джерелами самостійної сплати грошових зобов’язань або погашення податкового борту платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Сплата грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена також за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника) або за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів.

Виходячи з вищевикладеного, зарахування надміру сплачених грошових зобов’язань платника з податку на прибуток у сплату щомісячних авансових внесків може бути здійснене на підставі поданої платником відповідної заяви про таке зарахування.

 

Заступник Голови А. Ігнатов

 

Коментар редакції

ДПСУ не втомлюється раз по раз вишукувати шляхи наповнення бюджету, удаючись щоразу до нових витончень. На рубежі 2011 — 2012 рр. платники податку на прибуток страждали від проблем із перенесенням від’ємного значення об’єкта оподаткування, наприкінці 2012 року «руба» стала інша проблема — новий механізм урахування збитків минулих періодів податківці веліли застосовувати також і до операцій із цінними паперами. Тепер — це.

Завідома розуміючи неправомірність своїх позицій, ДПСУ все ж удається до непопулярних методів, а поки минає час, бюджет усе-таки наповнюється…

При цьому більшість суб’єктів господарювання в силу тих чи інших причин не вдаються до судового розгляду справ і танцюють під податкову дудку.

Та проте знаходяться борці за справедливість як серед платників податку, так і серед органів влади чи об’єднань громадян.

Ми вже звикли до того, що на боці платників податку, наприклад, Комітет ВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики та Спілка податкових консультантів України (СПКУ).

От і вказаний лист ДПСУ адресований СПКУ як відповідь на звернення, у якому Спілка висловила свою незгоду з позицією податкового органу, що склалась раніше. Нагадаємо, свою думку податківці висловили в Узагальнюючій податковій консультації щодо особливостей подання декларацій з податку на прибуток та сплати податку у 2013 році, затвердженій наказом ДПСУ від 21.12.2012 р. № 1171 (див. «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2013, № 3 (51), с. 7 — 11), відповідь на запитання 17.

А суть запитання ось у чому: чи можна зараховувати наявні переплати з податку на прибуток у рахунок щомісячних авансових внесків. Незважаючи на пряму вказівку на дозвіл таких дій, що міститься у ПК, ДПСУ до останнього продовжував відстоювати протилежну думку. Але, як бачимо, і податківці не залізні, врешті-решт довелось — таки відступитись.

Ми, як ви, мабуть, пам’ятаєте, анонсували щось подібне ще в минулому аналітичному випуску, коли згадували постанову Харківського окружного адміністративного суду від 31.01.2013 р. № 820/486/13-а («Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2013, № 7 (55), с. 4), та навряд чи могли очікувати, що день перемоги для платників податку вже так близько.

Та чи все так прекрасно? Більше так, ніж ні, але все ж розслаблятись не потрібно. Пояснимо чому.

По-перше, зарахування надміру сплачених сум податку можливе лише в рахунок сплати щомісячних авансових внесків, тому чекати на поблажки при сплаті авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів не варто.

По-друге, податківці наполягають на поданні заяви про зарахування надміру сплачених грошових зобов’язань платника з податку на прибуток у сплату щомісячних авансових внесків. При цьому, незважаючи на норми п. 87.1 ПК, відповідно до яких сплата грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника) або за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів, ДПСУ в листі, що коментується, говорять про подання указаної заяви без уточнення того, що інколи вона зовсім не потрібна (приємно, що суди, які вирішують спори на цю тему, стосовно вказаного питання наполягають на дотриманні норм ПК).

А з поданням заяви може бути пов’язано кілька, якщо не проблем, то, скажімо так, нюансів, як-от:

— у заяві має бути вказана конкретна сума, що підлягає зарахуванню у рахунок щомісячних авансових внесків. Аргументувати її розмір при цьому, цілком імовірно, доведеться актами звірки. Ми схильні вважати, що в тих випадках, коли наявної переплати вистачить не на один щомісячний платіж, а на декілька, достатньо однієї заяви (а не їх подання в кожному такому місяці), адже узгодження суми таких грошових зобов’язань відбулось ще при поданні декларації з податку на прибуток за 2012 рік і від місяця до місяця нічого не змінюється. Звичайно, якщо не йдеться про платників, які мають право чи зобов’язані подавати квартальну податково-прибуткову звітність;

— подати заяву необхідно, не чекаючи граничних строків сплати щомісячних авансових внесків (який у цьому місяці припадає на 30 травня), адже потрібен деякий час на здійснення на її підставі відповідного зарахування.

Та все ж, незважаючи на нюанси, які, по правді кажучи, зовсім нескладно усунути, мусимо констатувати чергову перемогу платників податку в безкінечному конфлікті інтересів із наповнювачами державного бюджету. Сподіваємось, що так буде й надалі, що конче необхідно для побудови демократичного суспільства.

 

Юрій Товстоп’ят

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі