Теми статей
Обрати теми

Щодо ведення фізичною особою — підприємцем книги обліку доходів і витрат

Редакція ПК
Лист від 27.02.2013 р. № 1158/

Заповнення книги обліку доходів і витрат підприємцями на загальній системі. роз’яснює ДПСУ

Лист Державної податкової служби України від 27.02.2013 р. № 1158/А/17-1215
«Щодо ведення фізичною особою — підприємцем книги обліку доходів і витрат»

 

Державна податкова служба України за дорученням Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики від 07.02.2013 р. № 04-30/10-127 розглянула <…> лист <…> щодо ведення фізичною особою — підприємцем книги обліку доходів і витрат і повідомляє таке.

Відповідно до норм ст. 42, 44, 47 Господарського кодексу України від 16.01.2003 № 436-IV підприємництво — це безпосередня самостійна, систематична на власний ризик господарська діяльність, яка здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем від здійснення господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, регулюється статтею 177 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VII, зі змінами та доповненнями (далі — Кодекс).

Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, ведення яких передбачене законодавством (ст. 44 Кодексу).

Фізичні особи — підприємці (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку і звітності) згідно з пунктом 177.10 статті 177 Кодексу зобов’язані вести книгу обліку доходів і витрат, форма та порядок ведення якої затверджені наказом ДПА України від 24.12.2010 р. № 1025, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.12.2010 р. за № 1425/18720 (далі — Порядок).

У пункті 2 Порядку зазначено, що фізичні особи — підприємці повинні придбавати й оформляти книгу обліку доходів і витрат самостійно. Книга має вигляд зошита або блокнота, має бути прошнурована, з пронумерованими сторінками, яка безкоштовно реєструється в органі державної податкової служби за основним місцем обліку фізичної особи — підприємця.

Записи в книзі обліку доходів і витрат виконуються кульковою або чорнильною ручкою, виправлення допускаються лише із завіренням їх фізичною особою — підприємцем.

Отже, фізичні особи — підприємці оформляють книгу обліку доходів і витрат з дотриманням пункту 2 Порядку, і відповідно до цього пункту виправлення допущених помилок обов’язково завіряються особистим підписом фізичної особи — підприємця.

Додатково повідомляємо, [що] Державною податковою службою України з урахуванням удосконалення системи нормативно-правових актів і введення для фізичних осіб — підприємців додаткових електронних сервісів розроблена спрощена форма ведення книги обліку доходів і витрат, при цьому передбачена можливість її ведення в електронному виді з автоматичним заповненням податкової декларації про майнове становище і доходи та подання звітності через засоби Інтернету. Зазначений нормативний акт розміщено на веб-порталі ДПС України для обговорення.

 

Заступник Голови А. Ігнатов

 

Коментар редакції

Лист присвячено порядку ведення Книги обліку доходів і витрат підприємцями на загальній системі. Зокрема, в ньому ДПСУ звернула увагу на такі моменти:

1. Підприємці на загальній системі зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат (далі — Книга) за формою та згідно з порядком, які затверджені наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1025 (далі — Порядок № 1025).

2. Придбавають і заповнюють Книгу підприємці самостійно. Причому з огляду на те, що Книга повинна мати форму зошита або блокнота, підприємець за бажання може її самостійно розграфити в зошиті або роздрукувати з електронних носіїв. Книгу необхідно прошнурувати, пронумерувати сторінки і віднести до податкової за місцем обліку для реєстрації. Реєстрація здійснюється безкоштовно.

3. Вестися Книга повинна лише в паперовому вигляді. Це випливає з абз. 2 п. 2 Порядку № 1025, у якому зазначено, що «записи у Книзі виконуються кульковою або чорнильною ручкою.<…>». Можливість ведення Книги в електронному вигляді на сьогодні не передбачена.

4. Виправлення помилок у Книзі підприємець повинен особисто завіряти своїм підписом. Зауважимо, що згідно з роз’ясненнями податківців, розміщеними в ЄБПЗ (розділ 180.08), у випадку якщо підприємець виявляє помилку в Книзі, він може закреслити помилково зазначену суму доходу або витрат і поряд з виправленням поставити особистий підпис із написом «Виправленому вірити». Працівники підприємця, які займаються реалізацією товарів, до своїх книг можуть уносити виправлення лише із завіренням їх підприємцем.

У той же час, на завершення ДПСУ звернула увагу в листі на те, що найближчим часом форма і порядок ведення Книги зазнають змін. Відповідний проект змін уже розміщено для обговорення на сайті ДПСУ (http://sts.gov.ua/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2013-rik/82846.html). Зокрема, цим проектом передбачається спростити форму Книги. Так, вона міститиме 9 граф замість існуючих 12. Крім того, цим проектом передбачена можливість ведення Книги в електронному виді. Підприємець буде сам обирати: вести Книгу в паперовому виді чи в електронному. Для ведення Книги в електронному виді підприємець повинен буде:

— отримати посилені сертифікати відкритих ключів, сформованих акредитованими центрами сертифікації ключів;

— укласти договір з податковою про визнання податкових документів в електронному виді;

— сформувати заяву на отримання книги та надіслати її до органу державної податкової служби за місцем податкового обліку засобами електронного зв’язку з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

 

Анастасія Нікольська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі