Теми статей
Обрати теми

Щодо перевищень обмеження на готівкові розрахунки

Редакція ПК
Лист від 06.03.2013 р. № 11-117/736/2821

10-тисячне обмеження суми готівкових розрахунків

Лист Національного банку України від 06.03.2013 р. № 11-117/736/2821

«Щодо перевищень обмеження на готівкові розрахунки»

 

Національний банк України розглянув Ваше звернення <…> щодо надання роз’яснень стосовно перевищення обмеження на готівкові розрахунки та повідомляє таке.

У пункті 2.2 Положення про ведення касових операцій (далі — Положення № 637) зазначено, що підприємства (підприємці) здійснюють розрахунки готівкою між собою та з фізичними особами (громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, які не здійснюють підприємницьку діяльність) через касу як за рахунок готівкової виручки, так і за рахунок грошових коштів, отриманих з банків. Зазначені розрахунки проводяться також шляхом переведення готівки для сплати відповідних платежів.

Згідно з пунктом 1 постанови Правління Національного банку України від 09.02.2005 р. № 32 «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку» гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним чи декількома платіжними документами встановлена в розмірі 10000 гривень.

Зазначене обмеження поширюється на розрахунки підприємств (підприємців) між собою, але не поширюється на розрахунки підприємств (підприємців) з фізичними особами . При цьому кількість підприємств (підприємців), з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується (пункт 2.3 Положення).

Таким чином, обмеження в розмірі 10000 гривень не поширюється на операцію з виплати підприємством фізичній особі за договором купівлі-продажу рухомого майна готівкою з каси.

Що стосується сплати керівником підприємства митного збору в сумі, що перевищує 10000 гривень, то в цьому випадку керівник виступає від імені підприємства і на підприємство поширюється обмеження, визначене пунктом 2.3 Положення № 637.

При цьому повідомляємо, що за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, до порушників застосовується адміністративна відповідальність, визначена статтею 16315 Кодексу України про адміністративні порушення.

 

Заступник Голови Національного
банку України
В. Ричаківська

 

Коментар редакції

У листі порушені питання дотримання 10-тисячного обмеження за готівковими розрахунками.

Нагадаємо, що згідно з п. 2.3 Положення № 637 гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами встановлюється відповідною постановою Правління Національного банку України. Сума граничного розрахунку затверджена постановою Правління НБУ «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку» від 09.02.2005 р. № 32 і наразі становить 10000 грн. Платежі понад зазначену граничну суму здійснюються виключно в безготівковій формі. При цьому кількість підприємств (підприємців), з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

У листі розглянуто дві ситуації, пов’язані з дотриманням 10-тисячного обмеження.

Перша з них стосується випадку, коли підприємство здійснює виплату за договором купівліпродажу готівкою на суму більше 10000 грн. звичайній фізичній особі (не підприємцю). У цьому випадку, як справедливо зазначає НБУ, порушенням норм Положення № 637 така виплата вважатися не буде. Адже згідно з п. 2.3 Положення № 637 10-тисячне обмеження стосується тільки готівкових розрахунків, які здійснюються між суб’єктами підприємницької діяльності. Крім того, у п. 2.3 Положення № 637 прямо зазначається, що на розрахунки підприємств (підприємців) з фізичними особами, бюджетами та державними цільовими фондами обмеження граничної суми розрахунків не поширюється. Тому сума готівкового платежу в такому разі протягом дня може бути й більше 10000 грн.

Друга ситуація, розглянута в листі, стосується випадку, коли керівник підприємства сплачує за підприємство готівкою митний збір у сумі, що перевищує 10000 гривень. У цій ситуації керівник діє від імені підприємства та на його користь, тому платником коштів вважається підприємство, а отже, 10-тисячного обмеження необхідно дотримуватися.

При цьому вище ми зазначали, що 10-тисячне обмеження не поширюється на розрахунки підприємств (підприємців) з бюджетом. Митний збір перераховується до бюджету. Проте бюджетним платежем він вважатиметься тільки в тому випадку, якщо оплата здійснюється безпосередньо до бюджету (через банк). Якщо ж оплата проводиться через касу митниці, то такий платіж потраплятиме під 10-тисячне обмеження.

Також у листі приділено увагу відповідальності платника за порушення 10-тисячного обмеження суми готівкових розрахунків. Так, зокрема НБУ зазначив, що за порушення порядку проведення готівкових розрахунків, у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, до порушників застосовується адміністративна відповідальність, визначена ст. 16315 КпАП. Цією статтею передбачено адміністративний штраф у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 1700 до 3400 грн.), а при повторному порушенні протягом року — від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 8500 до 17000 грн.).

Справи про адміністративні правопорушення за цією статтею мають право розглядати органи податкової служби.

Тут слід також нагадати читачам про п. 2.3 Положення № 637:

«...у разі здійснення підприємствами готівкових розрахунків з іншими підприємствами (підприємцями) понад установлену граничну суму кошти в розмірі перевищення встановленої суми розрахунково додаються до фактичних залишків готівки в касі на кінець дня платника готівки одноразово в день здійснення цієї операції, з подальшим порівнянням одержаної розрахункової суми із затвердженим лімітом каси».

Таким чином, перевищення граничного обсягу розрахунків готівкою може бути додане до ліміту каси підприємства, і до підприємства може бути застосовано штраф, установлений Указом № 436 за перевищення ліміту каси — у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожний день. Підприємці ліміт каси не встановлюють (п. 2.7 Положення № 637) і їх цілком логічно п. 2.3 не стосується.

 

Марина Казанова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі