Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ПК
Новини

Прощавайте, ліцензії на папері?

Держкомпідприємництва виступає з ініціативою відміни ліцензій на паперових носіях шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про ліцензування певних видів підприємницької діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III. Причин цьому одразу декілька:

— нещодавно ліцензії були виключені із бланків суворої звітності;

— при сучасному розвитку інформаційних технологій перевірити чи підтвердити видачу або наявність ліцензій можна в електронному вигляді;

— при бажанні суб’єкт господарювання може роздрукувати ліцензію на власному принтері.

 

Нові яскраві марки акцизного податку

Постановою КМУ від 13.03.2013 р. № 188 , яка набрала чинності 27.03.2013 р., затверджено нові зразки марок акцизного податку для алкогольних напоїв (вартістю 0,27 грн.) та тютюнових виробів (вартістю 0,142 грн.) як вітчизняного, так й імпортного виробництва. Таким чином, вартість марок зросла більш ніж в 2,5 рази.

При цьому продаж марок акцизного податку для алкогольних напоїв та тютюнових виробів старого зразка мало бути припинено з 01.05.2013 р.

У той же час існує вірогідність, що продаж «старих» марок буде продовжено ще на 3 місяці, тобто до 01.08.2013 р. (у разі прийняття відповідного проекту постанови КМУ).

 

Подорожній лист службового легкового автомобіля відійшов у небуття

Якщо раніше суб’єкти господарювання вагались, використовувати чи ні подорожні листи службового легкового автомобіля, то з 16.04.2013 р. це питання вирішено остаточно. Справа у тому, що, починаючи з цієї дати, наказ Державного комітету статистики України від 17.02.98 р. № 74 «Про затвердження типової форми первинного обліку роботи службового легкового автомобіля та Інструкції про порядок її застосування» визнано таким, що втратив чинність.

«Дякувати» при цьому потрібно наказу Державної служби статистики України від 19.03.2013 р. № 95.

Раніше, як ви, мабуть, пам’ятаєте, згадку про подорожні листи було вилучено із низки нормативно-правових актів, які встановлювали обов’язковість його використання, проте сам наказ, що встановлював форму подорожнього листа службового легкового автомобіля, залишався чинним, що дозволяло підприємству використовувати його в цілях ведення обліку. Тепер з подібною практикою бажано розпрощатись.

 

Набрав чинності новий Порядок проведення оцінки

Ідеться про Порядок проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства, затверджений постановою КМУ від 04.03.2013 р. № 231 (далі — Порядок № 231), який набрав чинності 17.04.2013 р. Він покликаний визначати механізм проведення оцінки нерухомого та рухомого майна для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства, з метою обчислення доходу платника податку — фізичної особи від продажу (обміну) та іншого доходу такого платника податку у вигляді отриманої ним грошової компенсації від відчуження нерухомого та рухомого майна (крім випадків його успадкування та дарування), а також обчислення суми державного мита, податків та інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства.

Відповідно до п. 2 Порядку № 231 його дія поширюється на такі об’єкти оцінки:

1) нерухоме майно (об’єкти нерухомості) — земельні поліпшення (об’єкти малоповерхового житлового будівництва, у тому числі дачного та садибного типу, а також їх частини, об’єкти багатоповерхового житлового будівництва, а також їх частини, об’єкти нежитлового фонду, а також їх частини, об’єкти незавершеного будівництва), а також земельні ділянки, їх частини;

2) рухоме майно (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, якщо для визначення доходу від продажу (обміну) за вибором платника податку — фізичної особи використовується їх середньоринкова вартість відповідно до ст. 173 ПК), інших актів законодавства, а також крім випадків, коли дохід фізичної особи, яка відчужує рухоме майно у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, які зареєстровані в Україні, не підлягає оподаткуванню);

3) майнові права на нерухоме (об’єкти нерухомості) та рухоме майно.

З 01.08.2013 р. будуть використовуватися лише звіти про оцінку, що проведена відповідно до Порядку № 231.

 

Діти не повинні «проїдати» та «окультурюватися» більше, ніж на 42 грн. за день

Відноситься це до перебування дітей у дитячих закладах оздоровлення і стосується часткового фінансування за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд). Цей факт зафіксовано в постанові правління Фонду «Про затвердження граничних норм витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення на 2013 рік» від 05.03.2013 р. № 5, яка набрала чинності з 16.04.2013 р.

Згідно з постановою на 2013 рік затверджено такі граничні норми витрат:

— на харчування дітей — не більше 39 грн. на один людино-день;

— на лікування та культурне обслуговування дітей — 3 грн. на один людино-день.

Таким чином, за рахунок коштів Фонду буде проводитися фінансування витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей на суму 42 грн. на день або 882 грн. на одну дитину за 21 день перебування в оздоровчому таборі.

 

Звільнення від ПДВ-оподаткування — не для всього суб’єкта господарювання

Розглянувши питання застосування норм Закону України «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції» від 05.07.2012 р. № 5091-VI, ДПСУ повідомила, що податкові пільги з ПДВ не надаються, а визначаються виключно за операціями з постачання товарів та/або послуг та застосовуються в обов’язковому порядку без можливості відмовитися від їх застосування (лист від 26.03.2013 р. № 4670/6/15-33-15).

Таким чином, звільнення від оподаткування ПДВ поширюється не на окремих суб’єктів господарювання, а на операції з постачання програмної продукції. При цьому платник податку має здійснювати окремий облік операцій, звільнених від обкладення ПДВ.

Крім того, у вказаному листі податківці прийшли до висновку, що постачання послуг з проектування, видання, програмування, тестування, інсталяції, впровадження, обслуговування програмних та/або програмно-технічних засобів не може відноситися до визначення програмної продукції . Мотивує це головне податкове відомство визначенням програмної продукції у ПК, відповідно до якого програмною продукцією є результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, комп’ютерної програми «і таке інше».

Далі в листі ДПСУ приводить ще 2 невтішні для платників податку висновки:

звільнення від оподаткування ПДВ не поширюється на операції з постачання послуг у сфері інформатизації;

операції з постачання товарів (дисків, комп’ютерів) із записаним/встановленим на них розтиражованим програмним забезпеченням не може розглядатися як постачання програмної продукції (результат комп’ютерної програми).

 

Затверджено повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва

Це стало можливим завдяки впровадженню наказу Міністерства соціальної політики України «Про затвердження форми повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва» від 19.03.2013 р. № 136.

Таке повідомлення зобов’язані подавати всі підприємства незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з виробництвом продукції, — територіальному органу Державної служби зайнятості України у районі, місті, районі у місті тієї адміністративно-територіальної одиниці, на території якої вони зареєстровані як платники ЄСВ при зупиненні (скороченні) виробництва не пізніше дати його початку.

 

На «Пульсі» податкового та митного життя країни

За повідомленням порталу ДПСУ (http://www.sts.gov.ua) антикорупційний інтерактивний сервіс «Пульс» почав приймати інформацію не тільки про податківців, а й про митну службу, після чого 2 % громадян поскаржилися на затримку митного оформлення вантажів, на черги на постах і пунктах.

Раніше платники податків, що користувалися сервісом, найчастіше скаржилися на організаційні недоліки в роботі органів ДПС та проблеми з поданням електронної звітності. Понад 84 % звернень стосувалися цих питань.

При цьому в Міндоходів підкреслюють, що досягли неабиякої оперативності в реагуванні на звернення платників: 95 % порушених питань були вирішені протягом доби.

У повідомленні ДПСУ нагадує, що поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Міністерства доходів і зборів, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю та митного оформлення можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово (як не дивно, додзвонитись нам удалося з першої спроби!).

 

Кількість податкових перевірок скорочується — дякувати не тільки Богу

Як повідомляє Прес-служба Міндоходів, суттєвого скорочення податкових перевірок платники податків можуть очікувати вже у цьому році. Зокрема, зменшити фіскальний тиск на бізнес планується за допомогою запровадження системи електронних дистанційних перевірок, а також через об’єднання податкового та митного аудиту.

Поки відповідна ініціатива міністерства обговорюється із підприємницькими колами, кількість запланованих на ІІ квартал 2013 року документальних перевірок вже скорочується на 15 % (до 1,4 тис. суб’єктів господарювання) порівняно з І кварталом поточного року. У той же час, порівняно з відповідним періодом минулого року кількість скоротилася на третину (тоді перевірялися 2 тис. підприємств). Загалом же у 2012 році плановими перевірками були охоплені майже 8 тис. підприємств.

 

Затверджено нові довідники пільг

За повідомленням офіційного порталу ДПСУ (http://sts.gov.ua), Міністерством доходів і зборів України затверджено Довідник № 65/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, та Довідник № 65/2 інших податкових пільг.

У Довідниках надано перелік пільг з податку на прибуток, збору за першу реєстрацію транспортного засобу (лише в Довіднику № 65/2), плати за землю, ПДВ, акцизного податку (в розрізі виготовлених в Україні підакцизних товарів (продукції) та з увезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції)), місцевих податків та зборів (лише в Довіднику № 65/1), державного мита.

Довідники доведені листами ДПСУ від 29.03.2013 р. № № 65/1 та 65/2 відповідно.

 

Юрій Товстоп’ят

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі