Теми статей
Обрати теми

Перереєстрація платника ПДВ

Редакція ПК
Стаття

Перереєстрація платника ПДВ

У деяких випадках платнику ПДВ необхідно пройти процедуру перереєстрації. Коли це потрібно та як проводиться така процедура, розглянемо у пропонованій статті.

Марина Казанова, економіст-аналітик

 

Підстави для перереєстрації платника ПДВ

 

Випадки, коли потрібно пройти процедуру перереєстрації платника ПДВ, визначено п. 183.15 ПК, а також п. 4.1 Положення про реєстрацію.

Так, згідно з п. 4.1 Положення про реєстрацію перереєстрація платника ПДВ проводиться та Свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість (далі — Свідоцтво) підлягає заміні в разі виникнення змін у даних платника ПДВ, що стосуються:

коду ЄДРПОУ;

— податкового номера, що видається органами ДПС;

найменування (прізвища, імені, по батькові);

місцезнаходження (місця проживання);

переведення на обслуговування до іншого податкового органу.

Причому ці зміни не мають бути пов’язані з припиненням платника ПДВ (крім випадків, визначених п.п. 3.15.1 Положення про реєстрацію).

Крім того, пройти процедуру перереєстрації та замінити Свідоцтво на нове потрібно також у випадках (абз. 2 п. 183.15 ПК, абз. 3 п. 4.1 Положення про реєстрацію):

— встановлення розбіжностей чи помилок у записах Свідоцтва та/або Реєстру платників ПДВ (далі — Реєстр);

— втрати або непридатності Свідоцтва для користування.

Не потрібна обов’язкова перереєстрація у випадку:

зміни найменування або статусу податкового органу, що видав Свідоцтво, а також його ліквідації або реорганізації (злиття, приєднання, виділу, поділу, перетворення), за яких відбувається зняття з обліку платника ПДВ у одному податковому органі та взяття на облік в іншому (п.п. 4.4.8 Положення про реєстрацію). Проте за таких обставин платник може перереєструватися за власним бажанням;

— якщо змінюється форма Свідоцтва платника ПДВ (п.п. 4.4.7 Положення про реєстрацію). За бажанням та згідно із заявою платника ПДВ Свідоцтво за старою формою може бути замінене на Свідоцтво за новою формою у такому самому порядку, як і при перереєстрації.

Важливо! У разі перереєстрації дата реєстрації платником ПДВ не змінюється (абз. 2 п. 4.2 Положення про реєстрацію). Не змінюється в цьому випадку й індивідуальний податковий номер платника ПДВ, адже згідно з п.п. 1.6.1 Положення про реєстрацію:

«Індивідуальний податковий номер є єдиним для всього інформаційного простору України і зберігається за платником ПДВ до моменту анулювання реєстрації платника ПДВ».

Процедура перереєстрації платника ПДВ є безоплатною.

 

Перереєстрація у зв’язку зі змінами даних платника ПДВ

 

Найбільш поширеними випадками, коли виникає необхідність перереєстрації платника ПДВ, є зміна найменування та місцезнаходження платника. Тут вважаємо за доцільне, у першу чергу, окреслити загальну схему дії платника в цих випадках, а потім уже розглянути безпосередньо процедуру перереєстрації як платника ПДВ.

Зміни найменування або місцезнаходження суб’єкта господарювання вимагають проведення державної реєстрації таких змін (ч. 3 ст. 4 Закону про держреєстрацію), адже такі дані вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР) (ст. 17 Закону про держреєстрацію).

Згідно зі ст. 19 і 45 Закону про держреєстрацію для реєстрації змін особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), або фізична особа — підприємець повинна подати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) державному реєстратору заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР, або реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця відповідно. Форми реєстраційних карток затверджено наказом Мін’юсту від 14.10.2011 р. № 3178/5.

Юридичні особи подають:

— реєстраційну картку за ф. № 3 — якщо змінні відомості зазначено в установчих документах. У цьому випадку внесення змін до відомостей про підприємство, які містяться в ЄДР, проводиться за процедурою внесення змін до установчих документів. До реєстраційної картки додаються документи, перелік яких установлено ст. 29 Закону про держреєстрацію

або

— реєстраційну картку за ф. № 4 — якщо змінні відомості про підприємство не наводяться в установчих документах. Так, наприклад, на сьогодні інформацію про місцезнаходження не обов’язково зазначати в установчих документах юридичної особи.

Фізособи-підприємці подають держреєстратору реєстраційну картку за ф. № 11.

За реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи, державної реєстрації зміни імені або місця проживання фізичної особи — підприємця справляється плата. Згідно з нормами ст. 10 Закону про держреєстрацію для юридичних осіб сума реєстраційного збору становить 51 грн., для підприємців — 10,20 грн.

Згідно з ч. 15 ст. 29 і ч. 4 ст. 43 Закону про держреєстрацію не пізніше наступного робочого дня після отримання державним реєстратором від органів статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України відомостей про внесення відповідних відомостей до відомчих реєстрів про юридичну особу та даних про взяття на облік фізичної особи — підприємця заявнику видається (надсилається поштовим відправленням) виписка з ЄДР. Тим часом, відповідно до вимог ч. 14 ст. 29 Закону про держреєстрацію державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи повинен передати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до ЄДР.

Тобто за принципом єдиного вікна усі дані про державну реєстрацію змін буде передано органам статистики, податківцям і до Пенсійного фонду.

Це ж зазначено і в Порядку обліку платників податків і зборів (п. 9.1):

«Органи державної податкової служби проводять внесення змін і доповнень до районного рівня Єдиного банку даних юридичних осіб та Реєстру самозайнятих осіб на підставі:

інформації органів державної реєстрації;

<…>».

Самостійно звертатися до податкового органу для внесення змін потрібно буде тільки тим платникам, відомості про яких не вносяться до ЄДР.

Деякі особливості матиме ситуація, коли зміна місцезнаходження пов’язана зі зміною адміністративно-територіальної одиниці та відповідно податкової інспекції.

У цьому випадку проводиться процедура зняття платника з обліку в одному податковому органі та процедура взяття на облік в іншому.

Платнику протягом 10 календарних днів з дня реєстрації зміни місцезнаходження (місця проживання) в ЄДР необхідно подати до органу державної податкової служби за новим місцезнаходженням (місцем проживання) (п. 66.3 ПК, п.п. 10.1.2 Порядку обліку платників податків і зборів):

— юридичним особам — заяву за ф. № 1-ОПП;

— фізособам — підприємцям — заяву за ф. № 5-ОПП.

Процедура переведення платника податків розпочинається та проводиться органами ДПС при надходженні хоча б одного з таких документів:

— відомостей державного реєстратора про внесення змін до відомостей про місцезнаходження (місце проживання) платника податків;

— заяви за ф. № 1-ОПП або за ф. № 5-ОПП із позначкою «Зміни» та виписки або витягу з ЄДР, поданих платником податків до органу ДПС за новим місцезнаходженням (п.п. 10.1.1 Порядку обліку платників податків і зборів).

Про це новий орган ДПС повинен проінформувати старий протягом десяти робочих днів від дня отримання документів або відомостей.

Водночас при зміні місцезнаходження (місця проживання) платник податків залишиться на обліку в органі ДПС за місцем своєї попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного року (п.п. 10.1.4 Порядку обліку платників податків і зборів).

Після закінчення бюджетного року органами ДПС за попереднім і новим місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків проводяться процедури відповідно зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків (п. 66.3 ПК).

У межах цієї процедури протягом 5 робочих днів після закінчення строку, на який було продовжено перебування на обліку платника податків (до закінчення бюджетного року) орган ДПС за попереднім місцем обліку платника податків формує та надсилає до органу ДПС за новим місцем обліку пакет документів для його взяття на облік.

 

Процедура перереєстрації платника ПДВ при зміні даних платника

Як зазначено в абз. 2 п. 183.15 ПК, а також в абз. 3 п. 4.1 Положення про реєстрацію, для перереєстрації та отримання нового Свідоцтва платник ПДВ протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника ПДВ має подати реєстраційну заяву (за ф. № 1-ПДВ) з позначкою «Перереєстрація» до податкового органу, в якому перебуває на обліку. До такої заяви мають бути додані Свідоцтво та всі його засвідчені копії.

Зверніть увагу, відлік 10 робочих днів починається з дня державної реєстрації змін відомостей про платника податку.

Тут одразу звернемо увагу на те, які наслідки чекають платника, якщо строк подання заяви буде пропущено. У цілому, відповідальності за несвоєчасне подання заяви на перереєстрацію чинним законодавством не передбачено. Це визнають і самі податківці. Так, у ЄБПЗ (розділ 130.40) є таке роз’яснення з цього приводу:

Чи передбачена відповідальність до платника ПДВ при порушенні ним термінів подання додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація», у разі виникнення змін у його даних?

<…> Відповідальність за порушення платником податку термінів подання до податкового органу додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація», Свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ (далі — Свідоцтво) та всіх засвідчених копій такого Свідоцтва, чинним законодавством не передбачена.

Після подання заяви на перереєстрацію податковий орган видає платнику ПДВ нове Свідоцтво (з новим номером) замість старого. При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється.

Датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання попереднього Свідоцтва є останній день строку у 5 робочих днів від дня отримання реєстраційної заяви з позначкою «Перере-єстрація» (абз. 2 п. 4.2 Положення про реєстрацію). За бажанням і згідно із заявою платника ПДВ датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого Свідоцтва може бути встановлено день до закінчення строку у 5 робочих днів від дня отримання додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація». При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого Свідоцтва є бажана дата перереєстрації платником ПДВ.

Нове Свідоцтво замість попереднього податковий орган видає за тими правилами і в ті самі строки, що визначені для звичайної реєстрації платників ПДВ, тобто протягом 5 робочих днів з моменту отримання податківцями реєстраційної заяви або не пізніше наступного робочого дня після бажаного (запланованого) дня перереєстрації платника податку, зазначеного у його заяві.

Як уже зазначалося, у період перереєстрації до початку дії нового Свідоцтва платник ПДВ використовує реквізити старого Свідоцтва. За потреби податковий орган повертає платнику ПДВ на цей період старе Свідоцтво та необхідну кількість засвідчених копій старого Свідоцтва із спеціальними записами про термін дії:

«Свідоцтво дійсне до <дата, що відповідає останньому дню строку у 5 робочих днів від дня отримання додаткової реєстраційної заяви>,

запис зроблено <дата>».

Запис у Свідоцтві та всіх засвідчених копіях Свідоцтва засвідчується підписом керівника (заступника керівника) податкового органу та печаткою.

 

Якщо в результаті зміни місцезнаходження змінилася адміністративно-територіальна одиниця

Якщо змінюється місцезнаходження (місце проживання) платника ПДВ, що супроводжується переходом на облік до іншого податкового органу, то заміна Свідоцтва платника ПДВ здійснюється у два етапи (п. 4.4 Положення про реєстрацію):

1. Платник подає реєстраційну заяву (за ф. № 1-ПДВ) з позначкою « Перереєстрація» до податкового органу за своїм попереднім місцезнаходженням (місцем проживання). Подається вона протягом 10 робочих днів, що настають за реєстрацією змін до ЄДР. На підставі отриманої від платника реєстраційної заяви податкова видає «тимчасове» нове Свідоцтво, в якому зазначається строк дії, що відповідає даті закінчення 30 днів, наступних за днем, до якого платник ПДВ перебуватиме на обліку в податковому органі за попереднім місцезнаходженням. Таке «тимчасове» Свідоцтво не видається, якщо строк перебування платника ПДВ на обліку в податковому органі за попереднім місцезнаходженням не перевищуватиме одного місяця після реєстрації зміни місцезнаходження (місця проживання).

2. Після взяття на облік у податковому органі за новим місцезнаходженням (місцем проживання) платник ПДВ зобов’язаний протягом 10 робочих днів від цієї дати подати до цього податкового органу додаткову реєстраційну заяву (за ф. № 1-ПДВ) з позначкою «Зміна місцезнаходження» для заміни «тимчасового» Свідоцтва. Перереєстрація має бути проведена в ті самі строки, що і при зміні місцезнаходження (без зміни податкового органу), тобто протягом 5 робочих днів з дня отримання реєстраційної заяви.

 

Втрата, псування (зношення) Свідоцтва платника ПДВ

 

У цьому випадку також потрібно пройти процедуру перереєстрації платника ПДВ.

Важливо зазначити, що відповідальності за втрату або псування Свідоцтва платника ПДВ чинним законодавством не передбачено. Підтверджують це й податківці в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби Україні», жовтень 2011 р., № 38 — 39 (658), с. 22 і в ЄБПЗ (розділ 130.40):

Як платник ПДВ може поновити Свідоцтво про реєстрацію платника ПДВ у випадку його втрати або псування (зношення), та чи передбачена відповідальність за втрату Свідоцтва ПДВ?

<…> Що стосується відповідальності платника ПДВ за втрату, то норми Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями, та Положення № 1394 не передбачають притягнення до відповідальності платників ПДВ за втрату або псування Свідоцтва.

Проте рекомендуємо не затягувати та повідомити до податкової інспекції про втрату Свідоцтва, тим більше, що при проведенні процедур реєстрації та перереєстрації особи як платника ПДВ плата не справляється.

У пп. 4.4.6.1 і 4.4.6.2 Положення про реєстрацію зазначено, які документи необхідно подати до податкового органу, в якому платник перебуває на обліку, для отримання нового Свідоцтва замість зіпсованого, зношеного або втраченого.

 

Документи для отримання нового
Свідоцтва замість зіпсованого, зношеного або втраченого

Ситуація

Документи, які необхідно подати

Свідоцтво зіпсовано або воно зношене

1) додаткова реєстраційна заява за ф. № 1-ПДВ (додаток 1 до Положення про реєстрацію) з позначкою « Перереєстрація у зв’язку зі псуванням Свідоцтва»;
2) Свідоцтво;
3) усі завірені копії Свідоцтва

Свідоцтво загублено

1) додаткова реєстраційна заява за ф. № 1-ПДВ з позначкою « Перереєстрація у зв’язку зі втратою Свідоцтва»;
2) усі завірені копії Свідоцтва;
3) пояснення з підписом платника ПДВ (для фізичних осіб) або керівника платника ПДВ
(для юридичних осіб) про втрату Свідоцтва

 

Попутно зробимо декілька важливих відступів:

1. Якщо підприємство втратить завірені копії Свідоцтва платника ПДВ, але при цьому Свідоцтво буде «цілим», то перереєстрація в цьому випадку не проводиться, проте про втрату копій платник повинен буде письмово повідомити податковий орган.

Підпункт 3.16.6 Положення про реєстрацію:

«У разі втрати засвідчених копій Свідоцтва платник ПДВ письмово повідомляє податковий орган про втрату таких копій та надає пояснення за підписом платника ПДВ (для фізичних осіб) або керівника платника ПДВ (для юридичних осіб)».

2. Якщо про втрату Свідоцтва платник ПДВ повідомляє податковий орган одночасно з поданням заяви про анулювання реєстрації, то (п.п. 4.4.6.4 Положення про реєстрацію):

— нове Свідоцтво не видається в разі задоволення заяви про анулювання реєстрації;

— видається нове Свідоцтво замість загубленого в разі відмови в анулюванні реєстрації.

Замість зіпсованого, зношеного або загубленого Свідоцтва видається нове (п.п. 4.4.6 Положення про реєстрацію).

Податковий орган, отримуючи документи, перелічені в таблиці, виконує такі дії:

1) вносить відповідний запис до Реєстру;

2) видає нове Свідоцтво (під новим номером) у такому самому порядку, як і при реєстрації.

 

Датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого Свідоцтва є останній день строку у 5 робочих днів від дня отримання реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація у зв’язку із псуванням (утратою) Свідоцтва» (п.п. 4.4.6.3 Положення про реєстрацію). Дата реєстрації платником ПДВ при цьому не змінюється. Тобто нове Свідоцтво платнику ПДВ видадуть протягом 5 днів від дня отримання податковим органом відповідної реєстраційної заяви.

 

Помилки у Свідоцтві та Реєстрі

 

Згідно з п.п. 4.4.9 Положення про реєстрацію в разі встановлення розбіжностей між даними Свідоцтва та Реєстру платників ПДВ або невідповідності внесених до Свідоцтва та/або Реєстру даних відомостям ЄДР (крім випадків, визначених п. 4.1), наявність неправильних записів або помилок у записах Свідоцтва та Реєстру податковий орган за основним місцем обліку платника ПДВ з’ясовує причини та обставини таких розбіжностей.

Якщо недостовірність даних підтверджується, то податковий орган інформує про виявлені розбіжності платника ПДВ і центральний орган ДПС. Відповідні коригування у Свідоцтві та Реєстрі проводяться одночасно з перереєстрацією платника ПДВ і видачею нового Свідоцтва. Для цього платник ПДВ подає до податкового органу, в якому перебуває на обліку:

— додаткову реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація у зв’язку із помилками (невідповідностями)»;

— Свідоцтво платника ПДВ;

— усі завірені копії Свідоцтва (крім випадку, визначеного абз. 2 п.п. 3.16.3);

— додаток до реєстраційної заяви — згоду на проведення відповідних змін із зазначенням їх суті.

При цьому датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого Свідоцтва є останній день строку у 5 робочих днів з дня отримання реєстраційної заяви.

 

Набуття/втрата статусу великого платника податків

 

Перереєстрація платника ПДВ проводиться і в тому випадку, якщо його включають або виключають з Реєстру великих платників податків на наступний рік, унаслідок чого змінюється основне місце обліку платника (п.п. 4.4.4 Положення про реєстрацію).

Нагадаємо, що великим платником податків вважається юридична особа, в якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує п’ятсот мільйонів гривень або загальна сума сплачених до Державного бюджету України податків за платежами, що контролюються органами ДПС, за такий самий період перевищує дванадцять мільйонів гривень (п.п. 14.1.24 ПК).

Згідно з п. 64.7 ПК великі платники податків перебувають на обліку у спеціалізованому органі ДПС, що здійснює податкове супроводження великих платників податків.

Відповідно, якщо підприємство включили до Реєстру великих платників податків, то йому необхідно знятися з обліку в податковому органі за попереднім місцем обліку і стати на облік у спеціалізованому органі ДПС, що здійснює податковий супровід великих платників податків.

Якщо підприємство виключили з Реєстру великих платників податків, то йому необхідно знятися з обліку у спеціалізованому податковому органі та стати на облік у податковому органі за попереднім місцем обліку (п.п. 4.4.4.1 Положення про реєстрацію).

Про включення/виключення з Реєстру великих платників податковий орган повідомляє платника шляхом надсилання йому «Повідомлення про включення/невключення до Реєстру великих платників податків» за ф. № 1-ВПП (наведено в додатку 2 до Порядку формування Реєстру великих платників податків, затвердженого наказом МФУ від 11.09.2012 р. № 986).

Протягом 10 робочих днів після дня взяття на облік у податковому органі за новим місцем обліку платник ПДВ зобов’язаний подати заяву до спеціалізованого податкового органу або іншого податкового органу (п.п. 4.4.4.2 Положення про реєстрацію).

Процедура перереєстрації в цьому випадку аналогічна тій, що проводиться у разі виникнення змін у даних платника ПДВ, тобто керуватися за таких обставин потрібно пп. 4.2 та 4.3 Положення про реєстрацію.

 

Як заповнити реєстраційну заяву

 

Як зазначено в п. 4.2 Положення про реєстрацію:

«Для заміни Свідоцтва платник ПДВ подає до податкового органу, в якому перебуває на обліку, додаткову реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» <…> У реєстраційній заяві платник ПДВ вказує дані станом на дату заповнення заяви, у тому числі зазначає критерії, за якими станом на дату заповнення заяви особа відповідає статусу платника ПДВ згідно з розділом V Кодексу».

Як зазначають податківці в ЄБПЗ (розділ 130.02) при поданні реєстраційної заяви за ф. № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація» платник ПДВ повинен заповнити всі розділи заяви, вказавши дані на день подачі заяви.

Тепер щодо заповнення.

У шапці реєстраційної заяви за ф. № 1-ПДВ знаком «˅« або « ставимо позначку в полі «Перереєстрація» і зазначаємо обов’язково причину перереєстрації: «зміна місцезнаходження»/«зміна найменування»/«втрата Свідоцтва»/«псування Свідоцтва» тощо.

Звернемо увагу, що поле «Зміна місцезнаходження» заповнюватиметься в тому випадку, коли у зв’язку зі зміною місцезнаходження платник переходить на облік до нової податкової. У такому разі, ще раз нагадаємо, він подає дві реєстраційні заяви за ф. № 1-ПДВ: одну до своєї старої податкової з позначкою «Перереєстрація» (у цьому випадку поле «Зміна місцезнаходження» не заповнюється), а другу — до нової податкової (протягом 10 робочих днів після взяття на облік у податковому органі за новим місцезнаходженням (місцем проживання)) з позначкою «Зміна місцезнаходження». У цьому випадку позначка в полі «Перереєстрація» не ставиться.

Розглянемо детальніше порядок заповнення розділів заяви (див. таблицю).

Номер і назва розділу заяви

Особливості заповнення

1

2

1. Найменування податкового органу, де здійснюється реєстрація або перереєстрація платника

Наводиться назва державної податкової інспекції, в якій платник на момент подання заяви стоїть на обліку

2. Індивідуальний податковий номер/податковий номер/номер та серія паспорта

Тут потрібно підкреслити слова «Індивідуальний податковий номер» та зазначити індивідуальний податковий номер, який було присвоєно під час реєстрації платника ПДВ

3. Найменування або прізвище, ім’я та по батькові платника

Наводиться найменування платника податку — юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи — підприємця згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців. Якщо перереєстрація пов’язана зі зміною найменування суб’єкта господарювання, то в цьому полі наводиться вже нове найменування, що пройшло державну реєстрацію

4. Місцезнаходження (місце проживання) платника

Наводяться всі реквізити місцезнаходження (місця проживання) платника податку згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців: поштовий індекс, країна, область, район, місто або населений пункт, район міста, вулиця (проспект, площа, провулок тощо), будинок, корпус, офіс/квартира, контактний телефон, факс. Якщо перереєстрація пов’язана зі зміною місцезнаходження (місця проживання) — то зазначається нове місцезнаходження (місце проживання)

5. Причини реєстрації платником податку на додану вартість або критерії, за якими платник відповідає вимогам розділу V Кодексу

За логікою, при поданні заяви з позначкою «Перереєстрація» у цьому полі потрібно поставити прокреслення, адже в такому разі підприємство/підприємець уже є платниками ПДВ. Проте в п. 4.2 Положення про реєстрацію чітко зазначено, що в реєстраційній заяві з позначкою «Перереєстрація» платник вказує дані станом на дату заповнення заяви, у тому числі зазначає критерії, за якими станом на дату заповнення заяви особа відповідає статусу платника ПДВ згідно з розділом V ПК.
Нагадаємо, що в цьому полі потрібно зазначити відповідну причину або критерії з додатка до реєстраційної заяви.
Так, якщо загальна сума операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, за останні 12 календарних місяців більше 300 тис. грн., тобто платник відповідає критеріям обов’язкової реєстрації, то розділ V потрібно заповнити таким чином:

Пункти, статті Кодексу

Норма Кодексу

Пункт 181.1 статті 181
розділу V Кодексу

Загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V Кодексу, в тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300000 гривень (без урахування податку на додану вартість), крім особи, яка є платником єдиного податку

 

Цілком можлива така ситуація, що спочатку платник підпадав під критерії обов’язкової реєстрації, а на дату подання заяви на перереєстрацію, наприклад, обсяги оподатковуваних постачань за останні 12 календарних місяців стали менше 300 тис. грн.

 

Як бути в цьому випадку? Ураховуючи те, що дані потрібно зазначати «на дату заповнення заяви», платнику нічого не залишається, як вказати підставу для добровільної реєстрації «Абзац перший пункту 182.1 статті 182 розділу V Кодексу»

6. Бажана дата реєстрації (перереєстрації)…

У загальному випадку, на видачу нового Свідоцтва податковому органу відводиться 5 робочих днів з дня отримання реєстраційної заяви. Проте за бажанням платника ПДВ датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого Свідоцтва може бути встановлений день до закінчення строку у 5 робочих днів від дня отримання додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація» (абз. 3 п. 4.2 Положення про реєстрацію). Якщо платник бажає зазначити таку дату, він її фіксує в розділі 6. Якщо ні, то просто вписує «протягом 5 робочих днів»

7. Загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів (послуг)…

У ЄБПЗ (розділ 130.02) зазначено, що в розділі 7 заяви за ф. № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація» «платник ПДВ заповнює лише необхідні поля (рядки). Так, якщо платник ПДВ здійснює оподатковувані операції з постачання товарів (послуг), то їх загальна сума, нарахована (сплачена) такому платнику за останні 12 календарних місяців, вказується ним у рядку «Загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів (послуг)».
На нашу думку, при перереєстрації достатньо заповнити тільки поле «Загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів (послуг)…», а в решті полів цього розділу поставити прокреслення.
Обсяг постачань зазначається за останні 12 календарних місяців. Нагадаємо, що при визначенні загального обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг звітного періоду, за останні 12 календарних місяців, беруться до уваги операції, що відповідають критеріям постачання товарів/послуг (див. пп. 14.1.185 і 14.1.191 ПК), що обкладаються ПДВ за основною ставкою 20 %, нульовою ставкою, а також звільнені та тимчасово звільнені від оподаткування. Не включаються тільки ті операції, що не є об’єктом обкладення ПДВ (ст. 196 ПК) і не відповідають критеріям постачання товарів/послуг, наведеним у пп. 14.1.185 і 14.1.191 ПК. Обсяг рахується «без урахування податку на додану вартість»

8. Кількість працівників

Тут юридичні особи вказують кількість найманих працівників згідно зі штатним розписом, а фізособи-підприємці наводять кількість найманих працівників, з якою укладено трудові договори на дату подання заяви. Податківці рекомендують для заповнення цього розділу використовувати також відомості про кількість найманих працівників, зазначені у ф. № 1ДФ

9. Дата закінчення строку, на який створено особу, укладено договір про спільну діяльність, договір управління майном чи угоду про розподіл продукції

Наводиться інформація про дату, місяць і рік закінчення строку, на який створено особу, укладено договір про спільну діяльність, договір управління майном чи угоду про розподіл продукції (згідно з укладеними відповідними договорами). Якщо таких дат немає, то ставиться прокреслення

10. Спосіб отримання свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість

Платник повинен обрати спосіб отримання ПДВ-Свідоцтва: поштою або особисто в податковому органі. При цьому, якщо платник обрав спосіб отримання Свідоцтва поштою, то згідно з п.п. 3.5.4 Положення про реєстрацію він повинен сплатити вартість поштових послуг до отримання Свідоцтва шляхом подання до податкового органу поштових марок на суму, що відповідає вартості послуг поштового зв’язку з пересилання рекомендованого листа з повідомленням про вручення

11. Відомості про відповідальних осіб платника (фізичні особи не заповнюють)

Цей розділ заповнюють тільки юридичні особи. У ньому наводяться відомості про керівника та головного бухгалтера (іншу особу, на яку покладено обов’язок щодо ведення бухгалтерського обліку), а саме:
— прізвище, ім’я та по батькові керівника і головного бухгалтера;
— їх реєстраційні номери облікових карток платників податку (або номер та серію паспорта — у разі відмови від реєстраційного номера);
— службові та додаткові телефони, факс.
Аналогічна інформація наводиться і щодо особи (представника юрособи), яка безпосередньо подає заяву за ф. № 1-ПДВ до податкового органу

12. До заяви додаються

Як зазначено в п. 4.2 Положення про реєстрацію, до реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація» додаються Свідоцтво та всі його завірені копії. От якраз ці документи й повинні перелічуватися в розділі 12 заяви

 

Приклад 1. Підприємство ТОВ «Ластівка» зареєстроване платником ПДВ з 10.01.2010 р. (ІПН — 123456789101). 24.04.2013 р. воно зареєструвало зміну свого місцезнаходження. Адміністративно-територіальний район при цьому не змінюється. Нова адреса підприємства — м. Харків, пл. Привокзальна, 28.

29 квітня 2013 року підприємство подало до податкового органу за місцезнаходженням заяву за ф. № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація». Обсяг оподатковуваних постачань за останні 12 календарних місяців (квітень 2012 року — березень 2013 року) без урахування ПДВ склав 1500 000 грн.

Приклад заповнення див. на с. 34 — 36.

 

Заповнення податкових накладних і декларації в період перереєстрації

 

Податкові накладні

За загальним правилом, установленим п. 4.3 Положення про реєстрацію в період перереєстрації до початку дії нового Свідоцтва платник ПДВ використовує реквізити старого Свідоцтва. При цьому згідно з абз. 2 п. 4.2 Положення про реєстрацію датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання попереднього Свідоцтва є останній день строку у 5 робочих днів від дня отримання додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація». Якщо платник указав бажану дату — то датою початку дії нового Свідоцтва є бажана дата перереєстрації платником ПДВ.

Приклад 2. Платник подав реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» 18 квітня 2013 року. Датою початку дії нового Свідоцтва вважається — 25 квітня 2013 року (останній день строку у 5 робочих днів). Саме цю дату буде зазначено в новому Свідоцтві. Таким чином, до 25 квітня 2013 року підприємство використовує реквізити старого Свідоцтва, а ось уже починаючи з 25 квітня 2013 року — реквізити нового Свідоцтва.

Якщо змінюється найменування підприємства. У Положенні про реєстрацію є пряма вказівка з цього приводу. Так, у його п. 4.3 зазначено:

«Якщо зміни у даних платника ПДВ стосуються найменування юридичної особи і такі зміни не пов’язані з реорганізацією юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу або перетворення або пов’язані з перетворенням юридичної особи <…>, а також у разі зміни прізвища, імені, по батькові фізичної особи — підприємця при використанні реквізитів старого свідоцтва такий платник ПДВ зазначає одночасно нове та попереднє найменування (прізвище, ім’я, по батькові)».

Так, якщо брати умову нашого наведеного прикладу 2, то в період з 19 квітня 2013 року (з першого календарного дня, що настає за днем отримання податковим органом заяви на перереєстрацію) по 24 квітня 2013 року включно платнику в податковій накладній потрібно одночасно вказувати і нове, і старе найменування. А вже починаючи з 25 квітня 2013 р. — тільки нове.

Якщо змінюється організаційно-правова форма підприємства (наприклад, ПрАТ змінюється на ТОВ). У цьому випадку, як зазначають податківці в ЄБПЗ (розділ 130.21) у період перереєстрації платника податку, що пов’язана зі зміною його організаційно-правової форми, до дати початку дії нового Свідоцтва такий платник у податкових накладних повинен зазначати одночасно своє нове та попереднє найменування.

Якщо змінюється місцезнаходження (місце проживання). Жодних особливих вказівок із цього приводу безпосередньо Положення про реєстрацію не містить. Тобто потрібно керуватися загальним правилом: до початку дії нового Свідоцтва платник ПДВ використовує реквізити старого.

У ЄБПЗ (розділ 130.21) податківці також підтверджують цей підхід, відзначаючи при цьому, що за необхідності платник може крім старої адреси поруч зазначити й нову адресу.

Які реквізити зазначаються у податкових накладних, що видаються (отримуються) платником ПДВ до отримання нового Свідоцтва при перереєстрації, що пов’язана зі зміною його місцезнаходження (місця проживання)?

<…> у податкових накладних, що видаються (отримуються) платником ПДВ у період перереєстрації, що пов’язана зі зміною його місцезнаходження (місця проживання) до початку дії нового Свідоцтва, зазначаються реквізити старого Свідоцтва. У разі потреби, додатково може бути зазначене нове місцезнаходження платника ПДВ з посиланням на те, що це новий реквізит.

 

img 1

img 2

img 3

 

Якщо податкова накладна була виписана в періоді, коли діяло старе Свідоцтво, а зареєстрована в ЄРПН після початку дії нового Свідоцтва. У цьому випадку за роз’ясненнями податківців, наведеними в ЄБПЗ (розділ 130.22), з огляду на те, що податкова накладна виписується у день виникнення податкових зобов’язань продавця, то у разі реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування в ЄРПН, що були видані продавцем до заміни його Свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ у зв’язку з перереєстрацією, такі податкові накладні реєструються в Єдиному реєстрі з урахуванням реквізитів старого Свідоцтва.

 

Як здійснюється коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту після перереєстрації платника ПДВ, якщо податкова накладна була виписана ним до такої перереєстрації? Як зазначають податківці в ЄБПЗ (розділ 130.10) оскільки при перереєстрації платника ПДВ дата реєстрації платником ПДВ та його індивідуальний податковий номер не змінюються, то такий постачальник у разі будь-якої зміни суми компенсації вартості товарів (послуг), перегляду цін, перерахунку у випадках повернення товарів або при поверненні суми попередньої оплати товарів/послуг, має право виписувати розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної з урахуванням реквізитів нового Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість. На підставі такого розрахунку коригування постачальник здійснює коригування сум податкових зобов’язань, а покупець — суми податкового кредиту.

 

Декларація з ПДВ

При заповненні декларації з ПДВ у період перереєстрації потрібно керуватися тими самими правилами, що і при виписці податкових накладних. Так, до початку дії нового Свідоцтва платник використовує реквізити старого Свідоцтва. Якщо змінюється найменування платника, то до початку дії нового Свідоцтва, у декларації потрібно зазначати і старе, і нове найменування (п. 4.3 Положення про реєстрацію). Якщо змінюється адреса — то зазначаються реквізити старого Свідоцтва.

Якщо декларація подається вже після початку дії нового Свідоцтва — платник використовує реквізити нового Свідоцтва.

Також звернемо увагу: якщо платник змінює своє місцезнаходження (місце проживання) і це вимагає взяття на облік до нової податкової інспекції за новим місцем реєстрації, то згідно з абз. 3 п.п. 10.1.6 Порядку обліку платників податків і зборів:

«…до взяття на облік платника податків в органі ДПС за новим місцезнаходженням (місцем проживання) він сплачує податки, збори, подає податкові декларації (звіти, розрахунки) та виконує інші обов’язки платника податків за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання)».

 

ВИКОРИСТАНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ ТА СКОРОЧЕННЯ

ПК — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон про держреєстрацію — Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Положення про реєстрацію — Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом МФУ від 07.11.2011 р. № 1394.

Порядок обліку платників податків і зборів — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом МФУ від 09.12.2011 р. № 1588.

ЄДР — Єдиний державний реєстр юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців.

Реєстр — Реєстр платників податку на додану вартість.

Свідоцтво — Свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ (http://sts.gov.ua).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі