Теми статей
Обрати теми

Дохід від електронних грошей оподатковується

Міністерство доходів і зборів України
Роз’яснення Міністерства доходів і зборів України від 15.05.2014 р.

Якщо фізична особа отримує дохід у вигляді електронних грошей (WebMoney, UkrMoney, RBK Money, MoneXy, «Яндекс.Деньги» тощо), об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб у такої фізичної особи виникає у день зарахування коштів на електронний гаманець.

Електронний гаманець (далі — гаманець) це платіжний додаток платіжної картки, кошти за операціями з яким обліковуються на консолідованому картрахунку емітента і який дає змогу його держателю в межах установленого ліміту виконувати платіж за товари (послуги).

Платіжний додаток картки — програмний засіб, розміщений у пам’яті платіжної картки, за допомогою якого здійснюється ініціювання переказу коштів з рахунку платника або з відповідного рахунку банку з метою оплати вартості товарів (послуг), перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання коштів у готівковій формі, а також здійснення інших операцій, передбачених технологією Національної системи масових електронних платежів (далі — НСМЕП). Може завантажуватися як готівкою, так і з рахунку завантаження клієнта. Платіжні додатки в НСМЕП це гаманець та чек (п. 2.1 гл. 2 Правил Національної системи масових електронних платежів, затверджених постановою правління Національного банку України від 10.12.2004 р. № 620).

Тобто фізична особа, яка одержує дохід у вигляді електронних грошей, може за допомогою електронного гаманця користуватися ними, зокрема виконувати безготівкові розрахунки. Фактично це гроші, які обертаються не у формі паперових грошей, а через впровадження у сферу розрахунків комп’ютерної технології та сучасної системи зв’язку.

Водночас, якщо згідно з нормами розділу IV Податкового кодексу України окремі види оподатковуваних доходів (прибутків) не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування, платник податку зобов’язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу податку та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (п.п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 ПКУ).

 

Головне управління Міндоходів у
м. Києві

Коментар редакції

Перше, що одразу кидається в очі, — це те, що податківці вживають як синонімічні словосполучення «дохід від електронних грошей» та «дохід у вигляді електронних грошей». Якщо друге є правильним, то перше — аж ніяк. Чому? Адже дохід від чогось, — це коли те саме щось приносить цей дохід. А сам факт використання електронних грошей точно до виникнення доходів не призведе (хіба що додасть витрат у вигляді комісій).

Взагалі, чесно вам сказати, будучи фізичною особою (а саме на них спрямоване це роз’яснення), цілком можна обійтись і без використання електронних грошей. При цьому не відчуваючи якогось дискомфорту й не чекаючи, що завтра хтось схоче ваші надходження оподаткувати. Розвиток сучасних технологій дозволяє здійснювати широкий спектр операцій, не виходячи з дому. При цьому аргумент «електронні гроші дозволяють подолати будь-які відстані» також не робить їх чимось незамінним, адже не одні вони дають подібні переваги. Тому ми радимо вдаватися до використання електронних грошей лише тоді, коли це дійсно є єдиною можливістю провести ту чи іншу операцію.

Отже, що «цінного» в роз’ясненні, яке коментується? Його фіскальний характер. Тепер усім без винятку особам, що користуються електронними грошима, потрібно бути пильними: до їх електронних гаманців хочуть прикласти свою руку податківці. При чому не тільки київські, як може здатись із першого погляду (виходячи з того, під чиїм авторством видано роз’яснення).

Коли розглядали систему WebMoney («Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2014, № 7 (79), с. 20), ми ще тоді чекали від податківців якихось «сюрпризів», спрямованих на обмеження її нормальної роботи. І виявилися праві! От тільки цього разу «під роздачу» потрапили не тільки вони, а й інші електронні гроші. При чому без зайвого аналізу правової позиції представників WebMoney, які свої титульні знаки електронними грошима не вважають. Тієї думки, що останні є лише правами вимоги боргу, схоже, дотримуються самі лише представники цієї системи. А от податківцям ніколи розпилювати свою увагу на подібні нюанси: вони мислять більш «масштабно».

Зверніть увагу: під їхні роз’яснення цього разу потрапили всі електронні гроші. І хоч із того, що відповідає цьому поняттю у розумінні НБУ, в «чорному списку» виявилися лише MoneXy, наявність у формулюванні слова «тощо» означає, що від жорстких правил гри не врятуватися нікому. Ані Global Money, ані Максі. Нагадаємо, лише на їх використання НБУ свого часу «дав добро». Детальніше про це ми писали в одному з нещодавніх випусків видання («Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2014, № 6 (78), с. 42).

І що ж тепер, невже все так погано? Заради справедливості зауважимо, що висновки податківців далеко не безгрішні. Та ви й самі, можливо, це відчули. Давайте ж придивимось до них більш прискіпливо. Головний «козир» контролюючого органу — це норми п.п. 168.1.3 ПК. Вони встановлюють: якщо згідно з нормами розд. IV ПК окремі види оподатковуваних доходів (прибутків) не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування, платник податку зобов’язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу.

Перше і головне: йдеться про доходи. Ототожнювати з ними будь-які надходження у вигляді електронних грошей не зовсім правильно. Доходи — це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу. Так їх визначає абз. 8 п. 3 розд. І Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. № 73. Щоправда, говорити про капітал фізичним особам не актуально, проте і для них далеко не всі надходження є доходами.

Крім того, якщо фізичні особи провадять підприємницьку діяльність, то в деяких випадках саме розмір доходу є тим критерієм, зважаючи на який визначають розмір їх податкових зобов’язань. В інших із його допомогою визначають, чи має право фізична особа працювати на тій або іншій системі оподаткування, належати до певної групи платників.

До чого це ми? А до того, що дохід (якщо надходження у вигляді електронних грошей ним є) і без того може підлягати обкладенню податком. Нарахування в таких випадках на нього ще й ПДФО може призвести до подвійного оподаткування відповідних сум.

Якщо ж припустити, що наведене роз’яснення стосується виключно тих фізичних осіб, які підприємницьку діяльність не провадять, тоді ситуація така. Використання ними електронних грошей фактично потрапляє під надмірний податковий прес. От тільки не дуже віриться, що представники контролюючих органів почнуть відстежувати всіх одержувачів електронних грошей, а потім їх «карати» (якщо вони за такими коштами вчасно не відзвітують і не сплатять податкове зобов’язання). Тому це роз’яснення поки що виглядає як блеф. Утім, хто знає, можливо, невдовзі ми переконаємось у протилежному.

Пам’ятаючи ж народну мудрість «береженого Бог береже», радимо як фізичним особам, так і тим із них, хто провадить підприємницьку діяльність, звернути свою увагу на інші можливі способи здійснення розрахунків на відстані. Благо, вони часто дешевші та більш «безпроблемні», аніж електронні гроші. Якщо ж використання останніх все ж не уникнути — будьте готові поділитися «шматком пирога» із бюджетом.

 

Юрій Товстоп’ят

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі