Теми статей
Обрати теми

Оплата праці працівників освіти. Підвищення посадових окладів старшим викладачам

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці працівників освіти

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Підвищення посадових окладів старшим викладачам

 

Чи здійснюється у вищих навчальних закладах І — ІІ рівнів акредитації підвищення посадових окладів за педагогічне звання «старший викладач? За яких умов у таких навчальних закладах може бути введено додаткову посаду старшого викладача?

(м. Гадяч, Полтавська обл.)

 

Основним нормативним документом, яким встановлюються та регулюються умови оплати праці педагогічних працівників навчальних закладів, є Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102.

Відповідно до підпункту «д» пункту 24 зазначеної Інструкції за звання «старший викладач» здійснюється підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) на 10 відсотків. Проте слід зазначити, що дія цієї норми не поширюється на викладачів вищих навчальних закладів І — ІІ рівнів акредитації. У цих навчальних закладах присвоєння атестаційною комісією звання «старший викладач» є виключно заохочувальним заходом.

Стосовно введення у вищому навчальному закладі I — II рівня акредитації додаткової посади старшого викладача зауважимо, що таке введення має бути обґрунтоване та виправдане. До обов’язків людини, яка обійматиме цю посаду, мають входити проведення занять, які забезпечують високу ефективність навчально-виховного процесу (лекції, семінари, проблемні заняття, ділові ігри тощо), керівництво навчальною та виробничою практикою, керівництво курсовими та дипломними проектами, проведення іспитів.

Крім того, слід зауважити, що відповідно до Положення про старшого викладача вищого навчального закладу I — II рівня акредитації кількість старших викладачів у навчальному закладі не повинна перевищувати 5 % від чисельності викладачів.

 

Включення виплат до заробітної плати для обчислення пенсій

 

Чи включаються до заробітної плати для обчислення пенсій відповідно до Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» науковим (науково-педагогічним) працівникам такі виплати:

— суми компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати;

— суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток та додаткових відпусток працівникам, які мають дітей?

(м. Київ)

 

Відповідно до ст. 66 Закону України «Про пенсійне забезпечення » від 05.11.91 р. № 1788-XII до заробітку для обчислення пенсії включаються всі види оплати праці (виплат, доходу), на які згідно із Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Пунктом 2.2. Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5

, суми компенсацій працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати та суми грошових компенсацій в разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток працівникам відносяться до фонду додаткової заробітної плати, а отже на ці суми також нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Виходячи з вищевикладеного зробимо висновок: до заробітної плати для обчислення пенсій відповідно до

Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII науковим (науково-педагогічним) працівникам мають включатися компенсація втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати, а також суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток та додаткових відпусток працівникам, які мають дітей.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі