Теми статей
Обрати теми

Оплата праці медичних працівників. Атестація молодших спеціалістів з медичною освітою

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці медичних працівників

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Атестація молодших спеціалістів з медичною освітою

 

Медична сестра, яка працює на цій посаді понад 10 років, виявила бажання пройти атестацію на вищу категорію. Раніше працівниця не проходила курси підвищення кваліфікації та не аттестовувалась. Чи має вона право на присвоєння їй вищої кваліфікаційної категорії?

(м. Запоріжжя)

 

Міністерством охорони здоров’я затверджено

наказ «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007 р. № 742 (далі — наказ № 742), у зв’язку з чим наказ МОЗ «Про атестацію середніх медичних працівників» від 23.10.91 р. № 146 вважається таким, що втратив чинність.

Відповідно до

пункту 2 наказу № 742 керівники закладів, установ та організацій усіх форм власності протягом 2008 року мають через атестаційні комісії забезпечити присвоєння молодшим спеціалістам із медичною освітою, які мали кваліфікаційну категорію з однієї із спеціальностей, відповідної категорії з нової спеціальності згідно із затвердженою Номенклатурою спеціальностей без проходження курсів підвищення кваліфікації та без проведення переатестації.

Атестація молодших спеціалістів із медичною освітою здійснюється один раз на п’ять років. За бажанням фахівця при наявності необхідного стажу роботи атестацію на присвоєння кваліфікаційної категорії

може бути проведено й через менший строк, але не раніше ніж через рік з моменту попередньої атестації. Від атестації звільняються вагітні жінки, а також особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною згідно з чинним законодавством, у зв’язку з чим термін їх атестації відповідно переноситься наказом керівника. При присвоєнні категорії слід дотримуватися послідовності: друга, перша, вища (підпункти 1.8 та 2.4 Положення про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, затвердженого наказом № 742).

Отже, якщо молодший спеціаліст працює 10 років на посаді медичної сестри без проходження курсів підвищення кваліфікації та не атестувався, він має право на присвоєння другої кваліфікаційної категорії за спеціальністю «сестринська справа» після проходження курсів підвищення кваліфікації в закладах післядипломної освіти (

підпункт 4.10 вищезазначеного Положення).

 

Виплата надбавки за тривалість безперервної роботи

 

Сільську амбулаторію реорганізовано в амбулаторію сімейної медицини, а дільничних лікарів — терапевтів та педіатрів переведено на посади лікарів загальної практики — сімейної медицини. При цьому вказаним лікарям припинено виплату надбавки за тривалість безперервної роботи, яку вони отримували до реорганізації, на період до проходження ними курсів підвищення кваліфікації з сімейної медицини. Період проходження курсів підвищення кваліфікації тривалий (до півроку). Чи правильно вчинила адміністрація амбулаторії в цьому випадку?

(Харківська обл.)

 

Умови оплати праці медичних працівників регулюються

наказом Мінпраці та МОЗ України «Про впорядкування Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 р. № 308/519 і застосовуються при обчисленні заробітної плати цих працівників незалежно від підпорядкування закладу або установи.

Згідно з

пунктом 4.1.1 Умов оплати праці лікарям амбулаторій незалежно від посади виплачується надбавка за тривалість безперервної роботи залежно від стажу роботи в таких розмірах: від 3 до 5 років — 10 % посадового окладу, від 5 до 7 років — 20 %, від 7 до 9 років — 30 %, понад 9 років — 40 %.

Отже, переведення лікарів з будь-яких лікарських посад амбулаторії на посади лікарів загальної практики — сімейної медицини не дає підстав для скасування виплати зазначеної надбавки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі