Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ДОПОМОГА НА ДІТЕЙ ЗРОСТЕ ВДВІЧІ

За даними Мінпраці (www.mlsp.gov.ua), допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, з 2009 року зросте вдвічі. Як повідомила міністр праці та соціальної політики Людмила Денісова, підвищення передбачено постановою «Про внесення змін до Порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми», яку 20 серпня 2008 року прийняв Кабінет Міністрів України.

«Для цієї категорії дітей наразі законодавством передбачено такий механізм. Якщо середньомісячний розмір одержуваних на дитину аліментів і пенсії за попередні півроку не перевищує прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на неї призначається державна допомога в розмірі одного прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, — повідомила Людмила Денісова. — А з 2009 року розмір допомоги визначатиметься як різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та сумою пенсії, аліментів, стипендії та державних допомог, призначених на цю дитину за останні шість місяців. Якщо ж на дитину за останні півроку не було призначено жодних державних допомог, пенсій, аліментів чи стипендій — допомога на неї дорівнюватиме двом прожитковим мінімумам для дитини відповідного віку».

 

ПРАВИЛА ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ НАФТОХІМІЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 03.07.2008 р. №156 затверджено Правила охорони праці для нафтохімічних підприємств. Ці Правила поширюються на всіх суб'єктів господарювання з виробництва гумотехнічних виробів, азбестових технічних виробів та технічного вуглецю.

З набранням чинності цими Правилами не застосовуються на території України Правила безпеки для підприємств гумової промисловості, затверджені наказом Міністерства нафтопереробної та нафтохімічної промисловості СРСР від 19.04.86 р. № 419 та постановою Держтехгірнагляду СРСР від 27.03.86 р. № 7, Правила безпеки для підприємств з виробництва азбестових технічних виробів, затверджені Держтехгірнаглядом СРСР 29.07.80 р. (протокол № 25) та Міністерством нафтопереробної та нафтохімічної промисловості СРСР 22.08.80 р.

 

ЗАРАХУВАННЯ ДО СТАЖУ РОБОТИ ПЕРІОДУ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ

У листі від 25.06.2008 р. № 10842/02-10 Пенсійний фонд України надав роз'яснення щодо зарахування до стажу роботи періоду догляду за дитиною.

Так, період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до 1 січня 2004 року зараховується до страхового стажу непрацюючої матері. Працюючій особі до страхового стажу зараховується період догляду за дитиною до досягнення нею 3- і 6-річного віку.

Починаючи з 1 січня 2004 року період догляду за дитиною до 3 років включається до страхового стажу при отриманні відповідної допомоги (згідно з даними персоніфікованого обліку). Час перебування в неоплачуваній відпустці для догляду за дитиною віком від 3 до 6 років з цієї дати до страхового стажу не включається.

Оформлення відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею 3- і 6-річного віку дає право працюючій особі на включення цього періоду до спеціального та пільгового стажу для пенсії за вислугу років і на пільгових умовах.

Період догляду за дитиною (до 3-х років і від 3 до 6 років) також включається і до стажу державної служби.

 

ПРАВО НА ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ ЗА ІПОТЕЧНИМ ДОГОВОРОМ

У листі від 30.07.2008 р. № 5513/с/17-0714 ДПАУ нагадує про одну з умов, яку має бути дотримано при реалізації права на податковий кредит за іпотечним договором.

Так, право платника податку на податковий кредит виникає, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи отримується житловий будинок (квартира, кімната), визначений таким платником податків як

основне місце його проживання.

Таке визначення здійснюється платником податку самостійно, зокрема, шляхом реєстрації (унесення відомостей до паспорту платника податку) об'єкта житлової іпотеки місцем його проживання.

Разом з тим слід зазначити: якщо за іпотечним договором отримується житло, що будується, то визначення житла, що будується, як основного місця проживання фізичної особи провадиться шляхом зазначення в річній податковій декларації чи складання заяви, що подається разом з річною податковою декларацією. Це зауважувала ДПАУ в листі від 22.02.2006 р. № 1022/Х/17-0715.

Якщо платник податку не визначає житловий будинок, що отримується чи будується за допомогою житлового кредиту, як місце проживання, права на податковий кредит за таким іпотечним договором він не має.

Також нагадаємо, що нещодавно платники податку отримали можливість повернення сплаченого податку з доходів у зв'язку з реалізацією права на податковий кредит за іпотечним договором в іноземній валюті за підсумками 2007 року (лист ДПАУ від 13.06.2008 р. № 12187/7/17-0717).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі