Теми статей
Обрати теми

Оплата праці бібліотечних працівників у вищих навчальних закладах

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці бібліотечних працівників у вищих навчальних закладах

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Як здійснюється оплата праці бібліотечних працівників у вищих навчальних закладах I — II рівня акредитації?

(м. Одеса)

 

Установлення тарифних розрядів працівників бібліотек вищих навчальних закладів здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298. На виконання цієї постанови Міністерством культури та туризму України видано наказ від 18.10.2005 р. № 745, яким урегульовано умови оплати праці працівників культури, зокрема бібліотечних працівників.

Наказом Міністерства культури та туризму України від 11.10.2007 р. № 67

до вищеназваного наказу № 745 унесено зміни, а саме збільшено тарифні розряди деяких категорій працівників галузі культури. Це в свою чергу дозволило значно підвищити посадові оклади і працівників бібліотек навчальних закладів, у порівнянні з посадовими окладами працівників інших структурних підрозділів цих навчальних закладів.

Міністерством освіти і науки України у

листі від 19.03.2008 р. № 1/9-160 надано роз’яснення начальникам управлінь освіти і науки обласних державних адміністрацій та головам рад ректорів (директорів) вищих навчальних закладів щодо оплати праці бібліотекарів за новими тарифними розрядами.

Умови оплати праці бібліотечних працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації визначено

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так,

пунктом 58 Інструкції № 102 в загальноосвітніх навчальних закладах бібліотечним працівникам за завідування бібліотекою передбачено встановлення доплати в розмірі 5 — 15 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплати встановлюється керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом, ураховуючи розмір фонду підручників, з яким ведеться робота. Міністерство освіти і науки України у листі від 16.08.2005 р. № 1/9-427 надало роз’яснення, що така доплата за завідування бібліотекою не встановлюється, якщо штатним розписом навчального закладу передбачено посаду завідувача бібліотеки.

Також Міністерством освіти і науки

листом від 29.08.2006 № 1/9-549 управлінням освіти і науки обласних державних адміністрації рекомендовано встановлювати доплати завідувачам бібліотек саме за роботу з фондом підручників, у розмірах, визначених у пункті 58 Інструкції № 102.

Відповідно до

ст. 30 Закону України «Про бібліотеки та бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95-ВР працівники бібліотек мають право на доплату за вислугу років. Порядок виплати доплати за вислугу років працівникам державних та комунальних бібліотек затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.2005 р. № 84. Так, доплата за вислугу років проводиться щомісячно залежно від стажу роботи в таких розмірах:

понад 3 роки стажу — 10 відсотків посадового окладу;

понад 10 років — 20 відсотків посадового стажу;

понад 20 років — 30 відсотків посадового окладу.

Крім того,

керівникам закладів освіти надано право:

— установлювати працівникам навчального закладу (у тому числі і працівникам бібліотек) у межах фонду заробітної плати, затвердженого кошторисом, надбавки у розмірі до 50 відсотків посадового окладу за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи (на термін її виконання), за складність, напруженість у роботі;

— надавати матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у розмірі до одного посадового окладу на рік;

— преміювати працівників відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи відповідно до затвердженого порядку та розмірів преміювання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі