Теми статей
Обрати теми

Атестація інженерно-технічних працівників закладів охорони здоров’я

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Атестація інженерно-технічних працівників закладів охорони здоров’я

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

В якому порядку проходять атестацію інженерно-технічні працівники закладів охорони здоров’я, у тому числі інженери з охорони праці?

(м. Луганск)

 

У зв’язку з відсутністю вітчизняних нормативних актів з питання атестації спеціалістів народного господарства на території України тимчасово діють окремі нормативні акти законодавства СРСР (постанова Верховної Ради України від 12.09.91 р. № 1545-XII). Так, основними нормативними актами, що регулюють порядок проведення атестації працівників, є:

постанова Ради Міністрів СРСР «Про введення атестації керівних, інженерно-технічних працівників та інших спеціалістів підприємств і організацій промисловості, будівництва, сільського господарства, транспорту та зв’язку» від 26.07.73 р. № 531;

— Положення про проведення атестації керівних, інженерно-технічних працівників та інших спеціалістів підприємств та організацій промисловості, будівництва, сільського господарства, транспорту та зв’язку, затверджене постановою Державного комітету Ради Міністрів СРСР з науки та техніки, Державного комітету Ради Міністрів СРСР з питань праці та заробітної плати від 05.10.73 р. № 470/267, із змінами.

Абзацом другим Загальних положень

Положення № 470/267 визначено, що атестація спеціалістів в інших галузях народного господарства проводиться в порядку, визначеному цією постановою.

Що стосується служби охорони праці, то її створення, завдання та основні функції визначено в

Типовому положенні про службу охорони праці, затвердженому наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 11.11.2004 р. № 255. Згідно з пунктом 1.6 цього наказу навчання та перевірка знань з питань охорони праці працівників служби охорони праці проводяться в установленому законодавством порядку під час прийняття на роботу та періодично один раз на три роки.

Зазначимо, що

атестація — це процедура визначення рівня, кваліфікації знань, практичних та ділових якостей працівників, установлення їх відповідності обійманим посадам, раціонального та ефективного використання кадрового потенціалу. За результатами атестації керівник організації, установи має право прийняти рішення щодо підвищення (пониження) кваліфікаційної категорії працівника та зміну розміру його посадового окладу. Атестація проводиться періодично не рідше одного разу на три — п’ять років . Строки та графік проведення атестації затверджується керівником закладу за погодженням з профспілкою та доводяться до відома працівників, які атестуються, не менше ніж за один місяць до початку атестації.

Кваліфікаційні характеристики та вимоги до спеціалістів, у тому числі до інженера з охорони праці, визначено в

Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 1 «Професії працівників, які є загальними для всіх видів економічної діяльності», розділ 1 «Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців»). Довідник служить базовим нормативним актом для присвоєння відповідної кваліфікаційної категорії працівнику після оволодіння ним повним обсягом знань і робіт за результатами атестації та для визначення на підставі цього посадового окладу відповідно до пп. 2.2.21 та 2.4.1 (пункт 6) Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519.

З огляду на викладене, інженер з охорони праці підлягає атестації в порядку, установленому вказаними нормативними актами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі