Теми статей
Обрати теми

Нарахування зарплати головному лікарю обласної лікарні

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Нарахування зарплати головному лікарю обласної лікарні

 

Володимир ГОЛОВАНОВ, незалежний експерт

 

Яку заробітну плату має бути нараховано головному лікарю обласної лікарні з вищою кваліфікаційною категорією, якщо йому встановлено 50-відсоткову надбавку за виконання особливо важливої роботи та премію в розмірі 40 % від посадового окладу?

(м. Донецьк)

 

При визначенні умов оплати праці та обчисленні заробітної плати головному лікарю обласної лікарні слід керуватися Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров‘я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці).

Так, тарифний розряд головного лікаря обласної лікарні визначається відповідно до п.п. 2.2.1 Умов оплати праці. Він установлюється з урахуванням групи з оплати праці, до якої віднесено заклад охорони здоров’я.

Показники віднесення закладів охорони здоров’я до груп з оплатою праці керівних працівників визначено додатком 2 до Умов оплати праці. Так, відповідно до позиції 1 таблиці 1 додатку 2 обласні лікарні віднесено до 1-ї групи з оплати праці керівних працівників.

Отже, головному лікарю обласної лікарні встановлюється 18-й тарифний розряд, що з 01.04.2008 р. відповідає розміру посадового окладу 1486 грн.

Посадовий оклад головного лікаря обласної лікарні підвищується за наявність кваліфікаційної категорії. Так, відповідно до п.п. 2.4.1 розділу 2 Умов оплати праці керівникам закладів охорони здоров’я, які мають вищу кваліфікаційну категорію за спеціальностями «Організація та управління охороною здоров’я» та «Організація та управління фармацією» посадовий оклад, що відповідає тарифному розряду за групою з оплати праці, підвищується на 44,9 відсотка тарифної ставки працівника I тарифного розряду.

Оскільки розмір тарифної ставки працівника I тарифного розряду на сьогодні складає 525 грн., то сума такого підвищення становить:

525 х 44,9 % = 235,73 (грн.).

Загальна сума посадового окладу головного лікаря складає:

1486 грн. + 235,73 грн. = 1722 грн. (після заокруглення).

Щодо преміювання керівників закладів охорони здоров’я, установ та їх заступників, установлення їм надбавок та доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги зазначимо, що здійснюється це за рішенням органу вищого рівня в межах наявних коштів на оплату праці.

Відповідно до п. 4.4 Умов оплати праці медичним працівникам закладів охорони здоров’я може встановлюватися надбавка за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання) в розмірі до 50 відсотків посадового окладу (тарифної ставки). Зазначена надбавка встановлюється в межах наявних коштів на оплату праці, а в разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи та порушення трудової дисципліни зазначену надбавку може бути зменшено або скасовано.

Надбавка за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання) нараховується працівникам на посадовий оклад (тарифну ставку) з урахуванням підвищень (п. 4.6 Умов оплати праці). Отже, 50-відсотковий розмір такої надбавки для головного лікаря з вищою кваліфікаційною категорією обласної лікарні становитиме:

1722 х 50 % = 861 (грн.).

Преміювання працівників проводиться у межах фонду заробітної плати. Керівники закладів та установ за погодженням з профспілковими комітетами затверджують положення про преміювання працівників (п. 5.11 Умов оплати праці). При цьому розмір премії керівника закладу охорони здоров’я залежить від особистого внеску в загальні результати роботи цього закладу та граничними розмірами не обмежується.

Тож, якщо за рішенням органу вищого рівня головному лікарю обласної лікарні встановлено премію в розмірі 40 % від його посадового окладу, то в грошовому виразі розмір премії становитиме:

1722 х 40 % = 688,80 (грн.).

Підсумовуючи розраховані складові заробітної плати головного лікаря обласної лікарні з вищою кваліфікаційною категорією, визначимо її загальний розмір:

1722 грн. (посадовий оклад) + 861 грн. (надбавка за виконання особливо важливої роботи — 50 %) + 688,80 грн. (премія — 40 %) = 3271,80 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі