Теми статей
Обрати теми

Пільги та гарантії лаборантам сільської амбулаторії

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Пільги та гарантії лаборантам сільської амбулаторії

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Чи мають право на пенсію за вислугу років та на пільги з оплати за житлово-комунальні послуги лаборанти діагностичної лабораторії сільської лікарської амбулаторії?

(Житомирська обл.)

 

Статтею 51 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII (далі — Закон № 1788) передбачено, що пенсія за вислугу років установлюється окремим категоріям громадян, зайнятим на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком. Пенсія за вислугу років призначається при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію (ст. 7 Закону № 1788).

Згідно зі ст. 55 Закону № 1788 право на призначення пенсії за вислугу років мають лікарі та середній медичний персонал (незалежно від найменування посад) закладів охорони здоров’я, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» від 04.11.93 р. № 909, за наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років. Зазначеним переліком передбачено амбулаторно-поліклінічні заклади охорони здоров’я, до яких відносяться й амбулаторії (п. 1.2 наказу МОЗ «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров’я» від 28.10.2002 р. № 385).

Згідно зі штатними нормативами (додаток 28 до наказу МОЗ «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33) в амбулаторіях передбачено посади лаборантів, які віднесено до середнього медичного персоналу. На зазначених посадах мають право працювати молодші спеціалісти з неповною вищою медичною освітою за напрямом підготовки «Медицина» та спеціальністю «Клінічна діагностика» відповідно до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78 «Охорона здоров’я»).

З огляду на викладене, робота на посаді лаборанта діагностичної лабораторії сільської лікарської амбулаторії має зараховуватися до спеціального стажу, що дає право на пенсію за вислугу років.

Що стосується права на пільги з оплати за житлово-комунальні послуги, то відповідно до п. «і» ст. 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я медичні та фармацевтичні працівники, які працюють та проживають у сільській місцевості та селищах міського типу, мають право на пільги з оплати за житлово-комунальні послуги. Пільги надаються відповідно до спільного наказу Мінпраці, МОН, МОЗ та Мінкультури від 13.09.2006 р. № 341/651/619/769 «Про Порядок забезпечення працівників бюджетних установ (закладів) безплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням відповідно до пункту «і» частини першої статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я, частини четвертої статті 29 Основ законодавства України про культуру, абзацу першого частини четвертої статті 57 Закону України «Про освіту».

До медичних працівників відносяться лікарі та молодші спеціалісти з неповною вищою освітою (середній медичний персонал, у тому числі й лаборанти).

Пільги з оплати за житлово-комунальні послуги надаються за умови, якщо розмір наданих пільг у грошовому еквіваленті разом із середньомісячним сукупним доходом пільговика за попередні 6 місяців не перевищує 900 грн. (п. 14 постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» від 28.05.2008 р. № 530).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі