Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України

Редакція ОП
Постанова від 14.11.2008 р. № 20-1

Правління Пенсійного фонду України

Про затвердження Змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України

Постанова від 14.11.2008 р. № 20-1

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.12.2008 р. за № 1182/15873

(витяг)

 

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та пункту 12 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2007 р. № 1261, правління Пенсійного фонду України ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Затвердити Зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663 (із змінами), що додаються.

<…>

Голова правління О. Зарудний

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва К. Ващенко

Керівник робочої комісії всеукраїнських профспілок та профспілкових об’єднань для ведення переговорів, укладення Генеральної угоди на 2008 — 2009 роки, здійснення контролю і забезпечення її виконання Г. Осовий

Заступник Генерального директора Федерації роботодавців України В. Надрага

Міністр праці та соціальної політики України Л. Денісова

 

 

Зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України

Затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 14.11.2008 р. № 20-1

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.12.2008 р. за № 1182/15873

 

1. У пункті 5.1:

1.1. У підпункті 5.1.4:

а) абзац перший після слів «сплачується платниками» доповнити словами та знаками «(крім гірничих підприємств)»;

б) абзац другий викласти у такій редакції:

«Гірничі підприємства зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 28 календарних днів з дня закінчення цього періоду».

1.2. Підпункт 5.1.6 доповнити абзацом п’ятим такого змісту:

«Остаточний розрахунок зі сплати страхових внесків за базовий звітний період здійснюється гірничими підприємствами не пізніше ніж через 28 календарних днів з дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески».

2. Пункт 6.6 після слів «Додаткові пенсії» доповнити словами, знаками та цифрою «додаткові витрати на виплату підвищеного розміру пенсії відповідно до статті 8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».

3. Абзац третій пункту 10.1 після слів «фактичної сплати страхувальником» доповнити словом «включно».

4. Пункт 12.1 викласти в такій редакції:

«12.1. Контроль за правильним нарахуванням, своєчасним і повним перерахуванням та надходженням страхових внесків, інших платежів здійснюється органами Пенсійного фонду України відповідно до Законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та постанови Кабінету Міністрів України від 03.09.2008 р. № 775 «Про затвердження критерію, за яким оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів, пов’язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування».

5. Додаток 5 до Інструкції виключити.

6. У додатку 23 до Інструкції речення «Середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу за звітний період (заповнюється відповідно до наказу Держкомстату України від 28.09.2005 р. № 286, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.11.2005 р. за № 1442/11722) _______» доповнити словами, цифрами та знаками «

у тому числі: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (заповнюється відповідно до наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 10.02.2007 р. № 42, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.02.2007 р. за № 117/13384) ________».

 

Директор департаменту надходження доходів В. Литвиненко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Що змінилося в «пенсійній» Інструкції

 

Постанова, що коментується, унесла зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1 (далі — Інструкція). Зупинимося на найважливіших нововведеннях.

По-перше, це низка змін, пов’язаних з набранням чинності з 16.09.2008 р. Законом України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 02.09.2008 р. № 345-VІ (далі — Закон № 345).

Так, Інструкцію привели у відповідність до Закону № 345. Зокрема, для гірничих підприємств установлено зобов’язання щодо строку сплати і остаточного розрахунку внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, нарахованих за відповідний базовий звітний період, — не пізніше ніж через 28 календарних днів з дня закінчення цього періоду (пп. 5.1.4, 5.1.6 Інструкції).

Звертаємо увагу, що правило перенесення строків сплати внесків до Фонду в разі, якщо останній день такої сплати припадає на вихідний або святковий день, діє і щодо гірничих підприємств. Наприклад, останнім днем сплати внесків до ПФУ за листопад 2008 року є 29 грудня 2008 року. Оскільки 28 грудня 2008 року — вихідний день, то останнім днем сплати є наступний за вихідним робочий день. На таке перенесення строків сплати внесків, якщо останній день сплати припадає на вихідний день, звертав увагу ПФУ в листі від 20.04.2005 р. № 4451/04.

Далі. До п. 6.6 Інструкції внесено уточнення, що додаткові витрати на виплату підвищеного розміру пенсій відповідно до Закону № 345 не включаються до розміру фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій. Як відомо, пенсії шахтарів підлягають перерахунку відповідно до норм ст. 8. Закону № 345. Тому додаткові витрати на виплату підвищеного розміру пенсії шахтарям не включаються до розміру фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, що підлягають відшкодуванню підприємствами, тобто фінансування таких додаткових витрат здійснюватиметься за рахунок коштів держбюджету.

По-друге, уточнено порядок нарахування пені на суму недоїмки зі сплати страхових внесків та несвоєчасно сплачених фінансових санкцій: день фактичної сплати (погашення) недоїмки чи фінансових санкцій страхувальником включається до кількості днів прострочення платежу (п. 10.1 Інструкції). Слід зауважити, що на практиці такий підхід застосовувався й раніше, однак в Інструкції його не було прописано.

По-третє, у додатку 23 «Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» Інструкції зі статистики середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу за звітний період тепер окремим рядком виділено показник: «у тому числі: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність».

На це потрібно звернути особливу увагу, оскільки в додатку 23, що подається щомісяця, показник кількості стосовно інвалідів за відповідні календарні місяці має прив’язку до рядка 02 статистичного звіту за формою № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів». Отже, середньооблікова кількість штатних працівників, яким установлено інвалідність, за рік визначається виходячи з місячних показників середньооблікової кількості штатних працівників, яким установлено інвалідність (показники за кожний місяць протягом року підсумовуються і діляться на 12 (кількість місяців у році)).

Уперше уточнений додаток 23 необхідно подати до органів Пенсійного фонду за грудень 2008 року, тобто не пізніше 20 січня 2009 року.

 

Людмила Трохименко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі