Теми статей
Обрати теми

Про встановлення розміру витрат коштів Фонду на придбання одного дитячого новорічного подарунка на 2008 рік

Редакція ОП
Постанова від 30.10.2008 р. № 47

ПРАВЛІННЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Про встановлення розміру витрат коштів Фонду на придбання одного дитячого новорічного подарунка на 2008 рік

Постанова від 30.10.2008 року № 47

 

З метою раціонального використання коштів Фонду, передбачених бюджетом Фонду за статтею «Оздоровчі заходи» та кошторисами програм відділень Фонду щодо відновлення здоров’я застрахованих осіб і членів їхніх сімей на 2008 рік на придбання дитячих новорічних подарунків для дітей застрахованих осіб, правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності постановляє:

1. Встановити розмір витрат коштів Фонду на придбання одного дитячого новорічного подарунка на 2008 рік до 16 гривень.

2. Виконавчій дирекції Фонду здійснити закупівлю дитячих новорічних подарунків за рахунок коштів Фонду на 2008 рік з урахуванням пункту 1 цієї постанови відповідно до Господарського та Цивільного кодексів України і Положення про закупівлю товарів, робіт послуг за державні кошти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 921.

 

Голова правління О. Мірошниченко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Придбання дитячих новорічних подарунків за рахунок Фонду соціального страхування

 

Придбання дитячих новорічних подарунків є одним із видів соціальних послуг, що надаються Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) застрахованим особам.

Відповідно до постанови, що коментується, вартість одного дитячого подарунка, що придбавається за рахунок коштів Фонду, у 2008 році має становити не більше 16 грн.

Забезпечення дітей новорічними подарунками за рахунок Фонду здійснюється згідно з Порядком придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління Фонду від 25.10.2007 р. № 48 (далі — Порядок № 48).

Нагадаємо основні умови для отримання дитячого новорічного подарунка.

По-перше, дитячі новорічні подарунки надаються застрахованим особам страхувальником за основним місцем роботи (п. 3.4 Порядку № 48). До застрахованих осіб, які можуть отримати дитячий новорічний подарунок, належать батько, мати, усиновлювач, опікун чи піклувальник дитини (п. 1.5 Порядку № 48). Якщо батько й мати дитини є застрахованими особами, то кожному з них повинні надати дитячий новорічний подарунок (незалежно від того, працюють вони на одному підприємстві (в установі, організації) чи на різних). Отже, кожна застрахована особа має право на отримання одного новорічного подарунка.

Право на отримання новорічних подарунків мають також особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. На це вказував Фонд у листі від 29.11.2007 р. № 01-16-2583. Особи, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною від трьох до шести років, права на отримання подарунків не мають.

По-друге, застрахована особа може отримати новорічний подарунок на дитину, якій на 1 січня наступного календарного року не виповнилося 14 років (п. 1.5 Порядку № 48).

Для отримання у Фонді новорічних подарунків для дітей працівників — застрахованих осіб роботодавці повинні були завчасно подати заявки із зазначенням необхідної їх кількості до відповідних виконавчих дирекцій Фонду (районних, міжрайонних, міських).

Рішення про виділення новорічного подарунка приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства, установи, організації на підставі складеної відомості, в якій зазначаються прізвища, ініціали застрахованих осіб та їх дітей, число, місяць і рік народження дітей.

Отримання дитячих новорічних подарунків у Фонді роботодавцем та видача їх працівникам оформляються такими документами:

— накладною на отримання дитячих новорічних подарунків;

— рішенням комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації про видачу новорічних подарунків;

— відомістю на видачу новорічних подарунків, підписаною керівником та головою комісії (уповноваженим) із соціального страхування та скріпленою печаткою.

Усі ці документи зберігаються в роботодавця.

Щодо обкладення податком з доходів фізичних осіб та внесками до соціальних фондів зауважимо таке.

На підставі п.п. 4.3.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV вартість дитячих новорічних подарунків, що надаються працівникам — застрахованим особам за рахунок коштів Фонду, не підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб. При цьому роботодавець має відобразити вартість таких подарунків у Податковому розрахунку за формою № 1 ДФ з ознакою доходу «22».

Оскільки вартість дитячих новорічних подарунків, що надаються за рахунок коштів Фонду, не включається до фонду оплати праці та не обкладається податком з доходів фізичних осіб, така вартість не включається до бази для нарахування та утримання внесків до фондів соціального страхування.

І останнє. У звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП роботодавець не відображає вартість дитячих новорічних подарунків, отриманих від Фонду. Це випливає з того, що подарунки відразу придбаваються не страхувальником, а за рахунок коштів Фонду, тобто транзитом проходять через підприємство, установу, організацію.

 

Олена Павленко, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі