Теми статей
Обрати теми

Новорічні подарунки дітям

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Новорічні подарунки дітям

 

Ганна МЕРЕЖКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Профспілка придбала дитячі новорічні подарунки для дітей членів профспілки. Чи правомірно це та який порядок оподаткування подарунків дітям за рахунок коштів профспілки?

(м. Тульчин Вінницької обл.)

 

Перш за все, зауважимо, що профспілкові організації в межах своєї статутної діяльності та згідно з кошторисом доходів і видатків можуть придбавати новорічні подарунки та квитки на новорічно-різдвяні свята

для дітей членів профспілки.

Для організації такого заходу складається окремий кошторис доходів і видатків з розрахунку кількості дітей членів профспілки. Зауважимо, що вік дітей, яким планується надати подарунки та (або) квитки на новорічно-різдвяні свята, визначається первинною профспілковою організацією (на засіданні профкому), оскільки чинним законодавством він не обмежується (див.

лист Федерації профспілок України від 12.04.2005 р. № 05-30-513).

Порядок надання подарунків за рахунок бюджету профспілки визначається рішенням профспілкового комітету чи колективним договором.

Щодо оподаткування новорічних подарунків зауважимо таке.

Якщо новорічні подарунки являють собою:

1) набори товарів, що містять

лише кондитерські вироби, іграшки вітчизняного виробництва і фрукти загальною вартістю не більше 17 грн.;

2)

квитки на новорічно-різдвяні заходи для дітей (незалежно від вартості),

то стосовно надання таких подарунків члени профспілки мають

пільги щодо податку з доходів фізичних осіб (далі — ПДФО), установлені Законом України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-ІІІ (далі — Закон № 2117).

Отже, вартість таких святкових подарунків та квитків, що надаються дітям, у тому числі первинними профспілковими організаціями, не включається до загального оподатковуваного доходу членів профспілки (батьків) (

ст. 3 Закону № 2117) .

Нагадаємо, що

Закон № 2117 діє в період з 1 грудня поточного року до 15 січня наступного року.

Граничний розмір для необкладення ПДФО вартості дитячого подарунка (17 грн.) застосовується

з розрахунку на один новорічний подарунок. Так, члену профспілки, який має двох дітей, котрі підпадають під віковий критерій, установлений у рішенні профкому, надаються два подарунки. Тому для такого працівника вартість подарунків у розмірі 34 грн. (17 грн. х 2) не включається до загального місячного оподатковуваного доходу члена профспілки.

Якщо вартість набору товарів, що надається в подарунок дітям членів профспілки та складається з кондитерських виробів, іграшок вітчизняного виробництва і фруктів,

перевищить 17 грн., то до загального оподатковуваного доходу члена профспілки включається сума перевищення з урахуванням «натурального» коефіцієнта.

У разі якщо придбані профспілковою організацією подарунки для дітей

не відповідають переліченим вище умовам (наприклад, як подарунки закуплено іграшки чи цукерки іноземного виробництва, книги тощо), уся вартість подарунка з урахуванням «натурального» коефіцієнта включається до оподатковуваного доходу батьків (членів профспілки).

Для цілей оподаткування дитячі новорічні подарунки (якщо їх вартість включається до оподатковуваного доходу) прирівнюються до доходів у вигляді додаткового блага від нероботодавця та оподатковуються за ставкою 15 % у складі оподатковуваного доходу того місяця, в якому надається подарунок (див.

листи ДПАУ від 22.02.2005 р. № 1516/6/17-3116, від 13.04.2006 р. № 4163/6/17-0716, від 12.03.2007 р. № 2309/6/17-0216. Отже, якщо оподатковувані дитячі подарунки надаються членам профспілки у грудні 2008 року, то їх вартість включається до загального оподатковуваного доходу члена профспілки за грудень.

Відповідальність за нарахування і сплату податку з доходів покладається на юридичних осіб, які надають подарунки. Податок, утриманий з доходу у вигляді подарунка, перераховується не пізніше банківського дня, наступного за днем вручення подарунка (

п.п. 8.1.4 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» от 22.05.2003 р. № 889-IV).

Звернути увагу слід на таке: якщо подарунки підлягають оподаткуванню, фактичні витрати на надання подарунків дітям членів профспілки збільшуються на суму податку з доходів, який має нарахувати і сплатити профспілкова організація. У зв’язку з цим при складанні кошторису доходів і видатків профспілковій організації необхідно враховувати витрати на сплату податку з доходів.

Оскільки первинна профспілкова організація не є роботодавцем членів профспілки, їх доходи у вигляді подарунків (як оподатковувані, так і неоподатковувані) відображаються в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з

ознакою доходу «14». Аналогічної думки дотримуються і фахівці податкової служби (див. консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 5, с. 4).

У зв’язку з тим, що члени профспілки не є працівниками профспілкової організації, внески до фондів соціального страхування не нараховуються і не утримуються з доходів у вигляді дитячих подарунків. Це правило діє як стосовно подарунків, що обкладаються ПДФО, так і подарунків, що не обкладаються ПДФО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі