Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення базового місяця при обчисленні індексу споживчих цін для індексації доходів

Редакція ОП
Лист від 04.07.2008 р. № 53/10/136-08

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДЕПАРТАМЕНТ СТРАТЕГІЇ СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ

Щодо визначення базового місяця при обчисленні індексу споживчих цін для індексації доходів

Лист від 04.07.2008 р. № 53/10/136-08

 

Департамент стратегії соціального розвитку Міністерства праці та соціальної політики України <…> щодо індексації грошових доходів населення <…> повідомляє.

Відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.2006 р. № 690, від 11.07.2007 р. № 913 та від 12.03.2008 р. № 170) передбачено, що в разі зростання грошових доходів населення місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Грошові доходи, одержані за цей місяць, не індексуються. З наступного за базовим місяця наростаючим підсумком розраховується індекс для проведення подальшої індексації.

Якщо сума підвищення доходу менша від суми індексації, нарахованої відповідно до цього Порядку, подальша індексація проводиться за прикладом, наведеним у додатку 4, який передбачає порівняння сум підвищення заробітної плати із сумами індексації, які вже нараховувалися.

У разі

якщо в період між переглядом заробітної плати не відбулося право на індексацію, місяць чергового підвищення заробітної плати вважається базовим. Отже, якщо працівникам індексація не нараховувалася, а в січні та квітні п. р. було підвищено заробітну плату, то ці місяці вважаються базовими при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Право на індексацію настає в липні 2008 р. на індекс 1,3 % (індекс травня: 101,3 — 100).

 

Директор Департаменту В. Латік

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Квітень 2008 року — базовий місяць? Думка Мінпраці

 

Роз’яснення Мінпраці стосується проведення індексації заробітної плати працівників бюджетної сфери, яким вона встановлюється на основі Єдиної тарифної сітки. Нагадаємо, що підвищення заробітної плати працівникам цієї категорії відбулося в січні та квітні 2008 року.

У листі, що коментується, Мінпраці доходить висновку: для працівників бюджетної сфери, в яких заробітна плата збільшилася у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати у квітні 2008 року, базовим місяцем для проведення індексації є квітень. Як підставу Мінпраці наводить аргумент: у період між переглядом мінімальної заробітної плати право на проведення індексації не настало.

З такого роз’яснення випливає, що індексація заробітної плати працівників, яка визначається на підставі Єдиної тарифної сітки, не повинна провадитися ні у квітні, ні у травні, ні в червні. Уперше у 2008 році заробітна плата працівників індексуватиметься в липні на 1,3 %.

З таким підходом неможливо погодитися. Для того щоб застосовувати цю норму, її слід було б внести до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), бо, як відомо, листи не мають сили нормативно-правового акта.

Виходить, що Мінпраці не бере до уваги норму, передбачену абзацом третім п. 5 Порядку № 1078, хоча й наводить її в цьому листі. Нагадаємо цю норму: якщо сума підвищення доходу менше суми індексації, нарахованої відповідно до Порядку № 1078, подальша індексація проводиться згідно з прикладом, наведеним у додатку 4. Цей приклад передбачає порівняння сум підвищення заробітної плати із сумами індексації. Якщо сума індексації більше суми підвищення заробітної плати, то індексація провадиться в загальному порядку і місяць підвищення заробітної плати не вважається базовим. Отже, для працівників бюджетних установ квітень 2008 року може й не бути базовим, і індексації підлягатиме їх квітнева заробітна плата.

На наш погляд, необхідно дотримуватися норми, зазначеної в абзаці третьому Порядку № 1078. До того ж раніше Мінпраці неодноразово на неї посилалося. Достатньо пригадати роз’яснення, наведені в листах від 26.10.2007 р. № 9047/0/14-07/10 та від 17.01.2007 р. № 2/10/136-07.

Однак найімовірніше Мінпраці наполягатиме на своїй точці зору, оскільки до виходу цього роз’яснення фахівці міністерства вже неодноразово її викладали в консультаціях. Бюджетним установам та організаціям, які не мають наміру оскаржувати таку точку зору, доведеться взяти до уваги лист, що коментується, і застосовувати його рекомендації на практиці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі