Теми статей
Обрати теми

Щодо встановлення водіям надбавок та додаткової відпустки за ненормований робочий день

Редакція ОП
Лист від 04.06.2008 р. № 143/13/116-08

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щодо встановлення водіям надбавок та додаткової відпустки за ненормований робочий день

Лист від 04.06.2008 р. № 143/13/116-08

(витяг)

 

<...>

Робочий час та час відпочинку водіїв регулюється Положенням про робочий час і час відпочинку водіїв автотранспортних засобів, затвердженим наказом Мінтрансу від 17.01.2002 р. № 18 та зареєстрованим у Мін’юсті 04.02.2002 р. за № 97/6385.

Відповідно до пункту 2.7 Положення водіям легкових автомобілів (крім таксі) у разі потреби

може встановлюватися ненормований робочий день, тобто понад нормальну тривалість робочого часу. Ця робота не вважається надурочною, і за неї не здійснюється додаткова оплата перепрацьованого часу.

Кількість годин перепрацьованого часу при такій роботі може визначатись у колективному договорі.

Водіям з ненормованим робочим днем надається у формі компенсації щорічна додаткова відпустка та у випадках, передбачених законодавством,

провадиться відповідна оплата за виконаний обсяг робіт, ступінь напруженості, складність і самостійність у роботі, необхідність виконання службових завдань понад установлену тривалість робочого часу.

Згідно з пунктом 1 Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці від 10.10.97 р. № 7 (зі змінами згідно з наказом Мінпраці від 05.02.98 р. № 18),

ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу, який встановлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Міра праці у даному випадку визначається не тільки тривалістю робочого часу, але також колом обов’язків і обсягом виконаних робіт (навантаженням).

Згідно із статтею 8 Закону України «Про відпустки» як компенсація за виконаний обсяг робіт, ступінь напруженості, складність і самостійність у роботі, необхідність періодичного виконання службових завдань понад встановлену тривалість робочого часу надається

додаткова відпустка до 7 календарних днів.

Конкретна тривалість додаткової відпустки встановлюється

колективним договором по кожному виду робіт, професій та посад чи трудовим договором.

Додаткова відпустка за ненормований робочий день надається пропорційно часу, відпрацьованому на роботі, посаді, що дають право на цю відпустку.

Відповідно до пункту 2 наказу Мінпраці України від 22.09.2006 р. № 348 «Про впорядкування умов оплати праці працівників Національної радіокомпанії України, які не є журналістами», зареєстрованого в Мін’юсті України 05.10.2006 р. за № 1097/12971, керівнику НРКУ в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі, надається право установлювати водіям автотранспортних засобів доплати за ненормований робочий день — у розмірі 25 відсотків установленої тарифної ставки за відпрацьований час.

Отже, згідно з законодавством

водії автотранспортних засобів з ненормованим робочим днем мають право на отримання додаткової оплачуваної відпустки і одночасно доплати за ненормований робочий день.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

ДОКУМЕНТИ ТА КОМЕНТАРІ

 

Водії за ненормований робочий день мають право на доплату та додаткову відпустку

 

Мінпраці зазначає можливість надання компенсації водіям легкових автомобілів (крім таксі) за роботу з ненормованим робочим днем у вигляді доплати та надання додаткової відпустки.

Нагадаємо, що для певної категорії працівників може встановлюватися ненормований робочий день (такі категорії має бути визначено в колективному договорі).

Ненормований робочий день (НРД) — установлюється у випадках, коли нормування витрат праці неможливе, оскільки міра праці залежить не тільки від тривалості робочого часу, але й від кола обов’язків та обсягу виконуваних робіт (завантаження). Такий режим припускає виконання роботи понад нормальну тривалість робочого часу, але робота при цьому не вважається наднормовою і за неї не здійснюється додаткова оплата перепрацьованого часу. Але при цьому працівникові за роботу в такому режимі передбачається компенсація.

Так, у п. 2.7 Положення про робочий час і час відпочинку водіїв автотранспортних засобів, затвердженого наказом Мінтрансу від 17.01.2002 р. № 18, зазначається, що водіям з НРД у формі компенсації разом з наданням додаткової відпустки також проводиться відповідна оплата за виконаний обсяг робіт, ступінь напруженості, складність і самостійність у роботі, необхідність виконання службових завдань понад установлену тривалість робочого часу, у випадках, передбачених законодавством.

Те, що працівникам за роботу понад установлену норму і за особливі умови праці передбачається доплата (надбавка), випливає зі ст. 2 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР. А режим НРД і передбачає, по-перше, роботу понад нормальну тривалість робочого часу (що не є наднормовою) і, по-друге, особливий характер праці, виражений у встановленні особливого режиму робочого часу. При цьому відповідно до ст. 15 Закону України «Про оплату праці» умови впровадження та розміри доплат, надбавок підприємства встановлюють самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральним і галузевими (регіональними) угодами.

Що стосується додаткової відпустки, то згідно зі ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР і п. 3 Рекомендацій про порядок надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці від 10.10.97 р. № 7 (далі — Рекомендації), компенсацією за виконаний обсяг робіт, ступінь напруженості, складність і самостійність у роботі, необхідність періодичного виконання службових завдань понад установлену тривалість робочого часу є надання додаткової відпустки до 7 календарних днів.

Конкретна тривалість додаткової відпустки встановлюється колективним договором за кожним видом робіт, професій чи посад або трудовим договором.

Таким чином, водії легкових автомобілів з НРД одночасно мають право на отримання доплати за роботу з НРД і надання додаткової оплачуваної відпустки.

Окремо слід зауважити, що при встановленні НРД необхідно враховувати норму п. 2 Рекомендацій, згідно з якою НРД не застосовується для працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем.

Для працівників, які працюють на умовах неповного робочого тижня, ненормований робочий день може застосовуватися.

Це означає: якщо для посади «водій легкового автомобіля» у штатному розписі встановлено зайнятість не 1 одиниця, а наприклад, 0,5 одиниць (0,9; 0,8 од.), то працівникові на цій посаді встановлено неповний робочий час. У цьому випадку додаткова відпустка за НРД може надаватися тільки тоді, якщо:

трудовим договором (наказом) передбачено роботу на умовах неповного робочого тижня, але з повним робочим днем (тобто якщо тривалість щоденної роботи не зменшена, а зменшено кількість днів роботи протягом тижня);

— про право на додаткову відпустку для цієї категорії водіїв зазначено у колективному договорі.

У колективному договорі може бути застережено й таке:

 

Перелік доплат до тарифних ставок і посадових окладів

...

За роботу з ненормованим робочим днем водіям автобусів, легкових автомобілів, автомобілів експедицій і розвідувальних партій — доплата в розмірі до 25 % тарифної ставки (окладу) за відпрацьований час.

Перелік професій і посад працівників, для яких установлюється НРД та надається у зв’язку з цим додаткова відпустка

Водії, що працюють на легкових автомобілях, яким встановлено доплату за НРД у розмірі до 25 % місячної тарифної ставки — 6 днів додаткової відпустки

Примітка. Надання додаткової відпустки за НРД не застосовується для працівників, зайнятих на роботі із неповним робочим днем, тижнем.

...

 

У наведеному прикладі колективний договір не передбачає надання додаткової відпустки водіям з НРД, зайнятим як неповний робочий день, так і неповний робочий тиждень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі