Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін у штатні розписи закладів охорони здоров'я

Редакція ОП
Лист від 02.06.2008 р. № 10.02.11/864

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

Про внесення змін у штатні розписи закладів охорони здоров’я

Лист від 02.06.2008 р. № 10.02.11/864

 

Департамент економіки і фінансової політики розглянув запит щодо внесення змін в штатні розписи закладів охорони здоров’я і повідомляє наступне.

Відповідно до п. 2 наказу Міністерства охорони здоров’я «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33 керівники закладів охорони здоров’я у разі виробничої необхідності мають право змінювати штати окремих структурних підрозділів або вводити посади, не передбачені штатними нормативами для даного закладу, за рахунок посад інших структурних підрозділів в межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період. Заміна посад працівників може здійснюватись лише

в межах однієї категорії медичного (лікарі, середній медичний персонал, молодший медичний персонал), фармацевтичного персоналу та господарсько-обслуговуючого персоналу.

Відповідно до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 78 «Охорона здоров’я»), затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.03.2002 р. № 117, посада «сестра медична» належить до розділу «фахівці», робота на якій потребує від працівника кваліфікації за дипломом про вищу освіту, яка відповідає рівню молодшого спеціаліста чи бакалавра; посади «реєстратор медичний» та «сестра-господарка» віднесено до технічних професій, що вимагають від працівника повної або базової загальної середньої освіти та професійного підготовки на робочому місці.

Таким чином, заміна посади сестри медичної на посади реєстратор медичний чи сестра-господарка неможлива, у зв’язку з тим, що зазначені посади належать до різних категорій персоналу.

 

Директор Департаменту В. Майсюра

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Зміни до штатного розпису: особливості для закладів охорони здоров’я

 

Зміни до штатного розпису підприємства можуть уносити в разі виробничої необхідності. У загальному випадку для підприємств усіх форм власності така необхідність може бути викликана зміною однієї зі складових штатного розпису:

— назв структурного підрозділу;

— назв посади (професії, категорії, класу, групи, розряду);

— упровадженням нових посад;

— кількості штатних одиниць для кожної посади (професії) за кожним структурним підрозділом (за його наявності);

— завантаження працівника (штатної зайнятості);

— розміру оплати (окладів, тарифних ставок, доплат і надбавок);

— систем оплати праці тощо.

Рішення про внесення змін до штатного розпису підприємство ухвалює самостійно. Однак для бюджетних установ і закладів існують свої обмеження. Так, у листі, що коментується, Мінохоронздоров’я звертає увагу на обмеження щодо внесення змін до штатних розписів закладів охорони здоров’я в частині зміни штатної чисельності окремих структурних підрозділів чи упровадження посад, не передбачених штатними нормативами, за рахунок посад інших структурних підрозділів.

Для закладів охорони здоров’я такі зміни можуть уноситися тільки в межах:

1) затвердженого фонду оплати праці, доведеного у вигляді лімітних довідок на відповідний період;

2) однієї категорії персоналу медичного (лікарі, середній медперсонал, молодший медперсонал), фармацевтичного, адміністративно-управлінського (крім заступників керівників) та господарсько-обслуговуючого.

Перша вимога випливає із суворих меж затвердженого бюджету, заклади мають дотримуватися штатно-кошторисної дисципліни. А от вимоги щодо заміни посад тільки в межах однієї категорії прив’язані до:

— рівня освіти (повна вища освіта, базова чи неповна вища освіта, професійно-технічна освіта, повна загальна середня освіта);

— освітньо-кваліфікаційного рівня (магістр, спеціаліст, бакалавр, молодший спеціаліст);

— професійної підготовки на робочому місці.

Зазначимо, що категорія персоналу — класифікація (систематизація) працівників, виходячи з виконуваних ними функцій та рівня професійної підготовки.

Для віднесення працівників до певної категорії персоналу необхідно керуватися Класифікатором професій ДК 003:2005, затвердженим наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 26.12.2005 р. № 375 та Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78 «Охорона здоров’я»), затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.03.2002 р. № 117.

Наприклад, для закладів охорони здоров’я заміна посади «реєстратор медичний» (код посади — 4222) на посаду «сестра-господарка» дозволяється, обидві посади належать до категорії працівників «Технічні службовці». Заміна посади «реєстратор медичний» на посаду «сестра медична» (код посади — 3231) не дозволяється, оскільки остання належить до категорії «Спеціалісти».

У межах категорії «Спеціалісти» можна замінити посаду «масажист» (код посади — 3226) на посаду «спеціаліст з фізичної реабілітації» (код посади — 3226).

У межах однієї категорії «Професіонали» можна замінити посаду «лікар-бактеріолог» на «лікар-дезінфекціоніст» (код посади — 2225.2). Замінити ці посади на посаду «лікар-стажист» (код посади — 3221) не можна, оскільки це інша категорія — «Спеціалісти».

Таким чином, заміна посад можлива, якщо вони належать до однієї і тієї самої категорії персоналу.

Нагадаємо, що зміни до штатного розпису затверджуються в порядку, в якому затверджується і сам штатний розпис.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі