Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ПІДВИЩЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ

За повідомленням Міністерства праці та соціальної політики України, уряд підвищить державну соціальну допомогу для одержувачів пенсій, незважаючи на те що парламент не прийняв змін до бюджету. Це передбачено постановою «Про підвищення пенсійного забезпечення громадян», яку 16 липня 2008 року ухвалив Кабінет Міністрів України. Таким чином, через збільшення на 62 грн. мінімальної пенсії та виплату надбавок у збільшених розмірах соціально незахищеним громадянам буде компенсовано втрати від інфляції.

Підвищення відбуватиметься у два етапи — з 1 липня та 1 вересня 2008 року. Зокрема, уже з 1 липня 2008 року розмір мінімальної пенсії за віком збільшується з 482 до 544 грн.

 

ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА СУМІСНИКАМ- «ЧОРНОБИЛЬЦЯМ» НЕ НАДАЄТЬСЯ

У листі від 10.06.2008 р. № 149/13/116-08 Мінпраці зазначає, що права на отримання додаткової оплачуваної відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на роботі за сумісництвом чинним законодавством не передбачено, оскільки така відпустка

не належить до щорічних.

У зазначеному листі Мінпраці додає, що жінка, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 3 років і працює на умовах неповного робочого часу на іншому підприємстві, тобто є зовнішнім сумісником, права на таку додаткову відпустку («чорнобильську») також не має. У разі коли така жінка приступає на основному підприємстві до роботи на умовах неповного робочого часу на посаду, яка за нею зберігається на період відпустки по догляду за дитиною, то вона має право на додаткову «чорнобильську» відпустку.

Нагадаємо, що додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати тривалістю 16 календарних днів на рік надається особам, віднесеним Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII до категорії 1 і 2.

 

ВІДОБРАЖЕННЯ У ЗВІТНОСТІ ДОПОМОГИ ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ

У листі від 04.06.2008 р. № 01-43-1201 Фонд соцстраху з тимчасової втрати працездатності нагадує щодо відображення допомоги по вагітності та пологах у звітності за формою Ф4-ФСС з ТВП. Так, сума нарахованої допомоги по вагітності та пологах відображається

однією сумою в тому місяці, в якому вона була нарахована.

Нагадаємо, що зазначена допомога виплачується застрахованій особі за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої в загальному випадку становить 70 календарних днів до пологів та 56 (у разі пологів з ускладненнями чи народження двох або більше дітей — 70) календарних днів після пологів. Допомога обчислюється сумарно та надається в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів, у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

 

ТРУДОВА КНИЖКА ТА ПІЛЬГОВА ПЕНСІЯ

У листі від 10.04.2008 р. № 47/18/82-08 Мінпраці висловило своє бачення заповнення трудових книжок осіб, які претендують на пільгову пенсію. Так, згідно з роз'ясненнями міністерства запис робиться на підставі наказу, виданого за результатами атестації, а найменування професії має відповідати позиціям Класифікатора професій та Списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, які дають право на пільгове пенсійне забезпечення. Крім того, Мінпраці наполягає на пред'явленні витягів з такого наказу підприємства разом з трудовою книжкою при призначенні пенсії на пільгових умовах.

Нагадаємо, що атестаційна комісія підприємства, організації за підсумками атестації робочих місць складає перелік «пільгових» робочих місць і за погодженням з профспілковим комітетом затверджує його наказом.

 

ВИТРАТИ НА ВИПЛАТУ ТА ДОСТАВКУ ПІЛЬГОВИХ ПЕНСІЙ

У листі від 21.03.2008 р. № 4932/03-30 Пенсійний фонд роз'яснив питання відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у разі реорганізації підприємства. Фонд дійшов висновку, що таке відшкодування провадиться правонаступником відповідно до роздільного акта (балансу). При цьому витрати на виплату та доставку пільгових пенсій особам, які мають пільговий стаж на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно до стажу роботи на них.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі