Теми статей
Обрати теми

Сумісництво. Заміщення звільненого працівника

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Сумісництво

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Заміщення звільненого працівника

 

Працівниця обіймає на фірмі посаду менеджера з персоналу. Її колега, яка працює на такій самій посаді, місяць тому звільнилася, і на її місце ще нікого не взяли. Тому доводиться виконувати роботу за двох.

Чи може працівник працювати за сумісництвом у цьому випадку?

(м. Харків)

 

Роботу за сумісництвом слід розглядати як виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярно оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому чи іншому підприємстві (п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. № 43).

На практиці виникають деякі труднощі із застосуванням саме другої частини цього визначення — щодо сумісництва, наявного на тому самому підприємстві, оскільки роботу за сумісництвом часто плутають з такими поняттями, як суміщення професій, розширення зон обслуговування та тимчасове заступництво.

Якщо сумісництво має місце на тому самому підприємстві, то робота, що виконується за сумісництвом, має кардинально відрізнятися від основної роботи, а також, на відміну від інших перелічених вище видів трудової діяльності, виконуватися тільки у вільний від основної роботи час.

Тому працівник не може працювати за сумісництвом у цьому випадку, оскільки робота, що виконується ним додатково, не відрізняється від основної роботи, оскільки він тимчасово заміщує звільненого працівника.

 

Викладач може працювати за сумісництвом

 

Чи може викладач, який працює у школі, працювати за сумісництвом на посаді керівника гуртка?

(м. Полтава)

 

Діюче трудове законодавство передбачає таку форму трудових відносин, як робота за сумісництвом.

Сумісництвом є виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Згідно з п. 2 постанови Кабінету Міністрів України «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не має перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Оплата праці сумісників провадиться за фактично виконану роботу.

Отже, викладач може працювати за сумісництвом у вільний від основної роботи час з оплатою праці за фактично виконану роботу, якщо загальна тривалість цієї роботи протягом місяця не перевищуватиме половини місячної норми робочого часу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі