Теми статей
Обрати теми

Як вести трудові книжки працівників приватному підприємцю

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Як вести трудові книжки працівників приватному підприємцю

 

Наталя ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Уперше знайшла роботу перукаря у приватного підприємця. Трудової книжки не маю. Який порядок ведення трудових книжок працівників, які вперше знайшли роботу у приватних підприємців? Хто і як заповнює трудову книжку вперше?

(м. Харків)

 

Ведення трудових книжок працівників здійснюється відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58).

Відповідно до п. 1.4 Інструкції № 58 особи, які вперше знайшли роботу та не мають трудової книжки, повинні пред’явити паспорт, диплом або інший документ про освіту чи професійну підготовку. Заповнення трудової книжки вперше провадиться власником або уповноваженим ним органом не пізніше тижневого строку з дня прийняття на роботу (п. 2.2 Інструкції № 58).

Згідно з п. 2.12 Інструкції № 58 після зазначення дати заповнення трудової книжки працівник своїм підписом завіряє правильність унесених відомостей. Першу сторінку (титульний аркуш) трудової книжки підписує особа, відповідальна за видачу трудових книжок, і після цього ставиться печатка підприємства (або печатка відділу кадрів), на якому вперше заповнюється трудова книжка.

Однак це право не поширюється ні на фізичних осіб, ні на державну службу зайнятості. Про це зазначало Мінпраці у листі від 23.03.2006 р. № ДЦ-12-1528/0/6-06. Тобто неведення трудової книжки приватним підприємцем у випадку, коли працівник уперше знайшов у нього роботу та не мав такої книжки, не є порушенням норм трудового законодавства. При цьому слід мати на увазі таке.

Відповідно до ст. 241 Кодексу законів про працю України в разі укладення трудового договору між працівником і фізичною особою (приватним підприємцем) фізична особа повинна у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи зареєструвати укладений у письмовій формі трудовий договір у державній службі зайнятості за місцем свого проживання.

Порядок реєстрації та форма трудового договору між працівником і фізичною особою (приватним підприємцем) затверджені наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001 р. № 260.

Під час реєстрації трудового договору до служби зайнятості сторони мають подати такі документи:

1) фізична особа, яка наймає працівника, — паспорт, довідку про ідентифікаційний номер;

2) працівник, який улаштовується на роботу, — паспорт, трудову книжку (у разі її існування), довідку про ідентифікаційний номер.

Трудовий договір реєструється в день його подання. Йому присвоюється номер, на трьох примірниках договору робиться запис про реєстрацію, що підтверджується підписом і печаткою посадовцями служби зайнятості.

Для підтвердження трудового стажу за відсутності трудової книжки

, а також у випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, згідно з п. 3 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою КМУ від 12.08.93 р. № 637, приймаються довідки, виписки з наказів, особові рахунки та відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори та угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

У випадках працевлаштування на умовах трудового договору до фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності працівників

із заведеними раніше трудовими книжками такі трудові книжки зберігаються у працівників (п.п. 2.20-1 Інструкції № 58).

Фізичні особи — приватні підприємці роблять записи до трудових книжок працівників про прийняття на роботу і звільнення з роботи відповідно до укладених з працівниками письмових трудових договорів, зареєстрованих в установленому порядку в державній службі зайнятості. Під час прийняття на роботу у трудову книжку вноситься запис: «Прийнятий на роботу (далі відзначають професійну характеристику робіт) за трудовим договором (зазначають дату та номер договору), зареєстрованим в державній службі зайнятості (зазначають повну назву центру зайнятості)». При цьому у графі 4 зазначають, на підставі чого внесено запис (дата та номер реєстрації трудового договору державною службою зайнятості): «трудовий договір (номер), зареєстрований (дата)». При звільненні роблять запис: «Звільнений з роботи (далі зазначають підставу звільнення з посиланням на відповідні статті КЗпП)». При цьому у графі 4 зазначають дату зняття трудового договору з реєстрації державною службою зайнятості: «трудовий договір (номер) знято з реєстрації (дата)».

Наприкінці нагадаємо, що працівники, які працюють у фізичних осіб за трудовим договором, підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. На них повністю поширюється законодавство про працю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі