Теми статей
Обрати теми

Право донора на відпочинок

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Право донора на відпочинок

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки та фінансової політики Міністерства охорони здоров’я України

 

Працівник підприємства, який є донором крові, давав кров у вихідний день. Чи надається йому за давання крові оплачуваний день відпочинку в інший час? На який термін подовжується щорічна відпустка, якщо давання крові працівником здійснювалось у період перебування у такій відпустці?

(м. Київ)

 

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР (далі — Закон про донорство) у день давання крові або її компонентів, а також у день медичного обстеження працівник, який є або виявив бажання стати донором, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності зі збереженням за ним середнього заробітку.

Після кожного дня давання крові, у тому числі в разі давання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в інший час протягом року після дня давання крові чи її компонентів.

Якщо за погодженням з керівництвом підприємства в день давання крові донор був залучений до роботи, за його бажанням надається інший день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку.

Відповідно до зазначеного, у разі давання крові працівником у свій вихідний день, цей день йому не оплачується, а надається один день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку або за його бажанням цей день може бути приєднано до щорічної відпустки чи використано в інший час протягом року після дня давання крові.

Згідно з частиною четвертою ст. 9 Закону про донорство у разі давання крові та (або) її компонентів у період щорічної відпустки ця відпустка подовжується на відповідну кількість днів з урахуванням надання працівнику додаткового дня відпочинку за кожний день давання крові. Тому за кожний день давання працівником крові у період щорічної відпустки її тривалість потрібно подовжити на два дні. На цьому наголошувало Мінпраці у листі від 21.09.2007 р. № 303/13/116-07.

Виплата середнього заробітку здійснюється за рахунок коштів роботодавця, де працює донор.

Підставою для надання таких пільг є відповідні довідки, видані донору за місцем медичного обстеження чи давання крові та її компонентів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі