Теми статей
Обрати теми

Оплата праці працівників освіти. Виплата винагороди за сумлінну працю

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці працівників освіти

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Виплата винагороди за сумлінну працю

 

Просимо надати роз’яснення з приводу виплати педагогам винагороди за сумлінну працю. Протягом останніх років сума цієї винагороди в нашій загальноосвітній школі значно різниться як по роках, так і між співробітниками. Від чого має залежати розмір цієї виплати?

(м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська обл.)

 

Відповідно до

абзацу 10 частини першої статті 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII держава гарантує надання педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків.

Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків

затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2000 р. № 898.

Згідно з положеннями зазначеного

Порядку щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам надається за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків за умови досягнення ними успіхів у вихованні дітей, навчанні, професійній підготовці учнівської та студентської молоді, методичному забезпеченні, відсутності порушень виконавчої і трудової дисципліни та здійснюється в межах загальних коштів, передбачених кошторисом навчального закладу на оплату праці. Така грошова винагорода встановлюється керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом, і для її отримання можуть установлюватись додаткові критерії, з урахуванням специфіки закладу чи установи. Грошова винагорода видається на підставі наказу керівника закладу.

Розмір щорічної грошової винагороди не може перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) з урахуванням підвищень.

 

Підвищення посадових окладів за знання іноземної мови

 

Кому та в яких випадках у навчальних закладах може здійснюватися підвищення посадових окладів за знання іноземної мови?

(м. Донецьк)

 

Основним нормативним документом, за яким проводиться оплата праці працівників в галузі освіти, є

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102.

Відповідно до

підпункту «а» пункту 28 Інструкції керівним та педагогічним працівникам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням іноземної мови, які володіють іноземною мовою та застосовують її в практичній роботі, посадові оклади (ставки заробітної плати) підвищуються на 10 відсотків. Завідувачам, вихователям, вихователям-методистам дошкільних навчальних закладів, в яких спілкування з дітьми здійснюється іноземною мовою, посадові оклади підвищуються на 5 відсотків.

Знання іноземної мови встановлюється на підставі дипломів і посвідчень навчальних закладів, закінчення яких дає право викладання іноземної мови чи право викладання іншого навчального предмета іноземною мовою, а за відсутності згаданих документів — комісіями з визначення знання іноземної мови, які можуть створюватись при органах управління освітою чи органах з керівництва навчальними закладами та дошкільними установами.

До того ж, згідно з

постановою Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557 працівникам навчальних закладів передбачено встановлення надбавки за знання та використання в роботі іноземної мови: однієї європейської — 10, однієї східної, угро-фінської або африканської — 15, двох і більше мов — 25 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

Одночасно звертаємо увагу, що надбавки

не встановлюються працівникам, для яких вимогами для зайняття посади передбачено знання іноземної мови, що підтверджено відповідним документом.

 

Граничні розміри доплат за вчені звання та наукові ступені

 

Науково-педагогічним працівникам у вищому навчальному закладі за вчені звання та наукові ступені здійснюються доплати у встановлених граничних розмірах. Просимо пояснити, що означає термін «граничний розмір»?

(м. Черкаси)

 

Умови оплати праці та схеми тарифних розрядів працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери визначено

постановою Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

На виконання цієї постанови Міністерством освіти і науки України було видано

наказ «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Згідно з вищезазначеними нормативно-правовими актами передбачено встановлення доплат за науковий ступінь доктора наук у граничному розмірі 25 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати); кандидата наук — у граничному розмірі 15 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати); за вчене звання професора — у граничному розмірі 33 відсотки посадового окладу (ставки заробітної плати); доцента або старшого наукового співробітника — у граничному розмірі 25 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати). Тобто

зазначені доплати можуть установлюватись у будь-якому розмірі в межах установленого граничного розміру відсотків.

Одночасно слід зазначити, що такі доплати встановлюються працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним вченим званням, науковим ступенем. За наявності в зазначених працівників двох або більше вчених звань, двох наукових ступенів доплати встановлюються відповідно за одним (вищим) званням, ступенем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі