Теми статей
Обрати теми

Оплата праці працівників закладів охорони здоров'я. Чергування вдома

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці працівників закладів охорони здоров’я

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціального захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Чергування вдома

 

Лікар залучається до чергувань удома. Як ураховується його заробіток за таке чергування для розрахунку виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю?

(м. Сімферополь)

 

Залучення лікарів до чергувань удома викликане відсутністю в стаціонарі у вечірній, нічний час, вихідні та святкові дні відповідних спеціалістів.

Із метою забезпечення надання медичної допомоги хворим відповідно до

пункту 5.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці), до чергувань удома можуть залучатися лікарі з п’яти основних спеціальностей, до яких можуть відноситись лікарі хірургічного профілю, анестезіологи, лаборанти та рентгенлаборанти. Конкретний перелік таких спеціалістів визначається головним лікарем, виходячи з потреби в наданні відповідної медичної допомоги, укомплектованості відділень стаціонару медичними кадрами, аналізу та оцінки фахівців, які найчастіше викликаються.

Отже, якщо лікар відпрацював у стаціонарі робочий день за встановленою нормою робочого часу, він може залучатися до чергувань удома для забезпечення надання у разі потреби екстреної медичної допомоги хворим стаціонару за умови відсутності в стаціонарі лікаря з цієї спеціальності.

Чергування вдома враховується як півгодини за кожну годину чергування, якщо виклику до хворого не було, та всі фактично відпрацьовані години, якщо лікаря викликали до хворого.

З огляду на викладене, для розрахунку суми виплат лікарю у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю необхідно

враховувати фактично відпрацьовані на викликах години під час чергування вдома та години чергування вдома в половинному розмірі, якщо викликів не було.

 

Умови оплати праці та пільги працівників сільських амбулаторій

 

Які умови оплати праці передбачено для медичних працівників сільських амбулаторій? Чи мають право на пільги з оплати за житлово-комунальні послуги такі медичні працівники?

(Полтавська обл.)

 

Оплата праці медичних працівників закладів охорони здоров’я регулюється

Умовами оплати праці.

Згідно з

пунктом 4.4 Умов оплати праці працівникам можуть установлюватися надбавки за складність та напруженість у роботі в розмірі до 50 % посадового окладу.

Відповідно до пункту 5.11

Умов оплати праці керівникам закладів надано право в межах фонду оплати праці, передбаченого в кошторисі доходів і видатків, виплачувати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у розмірі не більше ніж один посадовий оклад на рік та преміювати працівників. Премія одному працівнику граничними розмірами не обмежена.

Лікарям незалежно від посади, дільничним медичним сестрам, зубним лікарям і медичним сестрам загальної практики — сімейної медицини амбулаторій, розташованих у сільській місцевості, передбачено надбавку за тривалість безперервної роботи, розмір якої залежить від стажу роботи в цьому закладі, а саме: за наявності стажу роботи від 3 до 5 років — 10 % посадового окладу, від 5 до 7 років — 20 %, від 7 до 9 років — 30 % та понад 9 років — 40 %.

Що стосується пільг з оплати за житлово-комунальні послуги, то 8 лютого 2007 року Верховною Радою України прийнято

Закон України «Про внесення зміни до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я» № 657-V, згідно з яким медичні та фармацевтичні працівники, які працюють і проживають у сільській місцевості та селищах міського типу, мають право на пільги з оплати за житлово-комунальні послуги. Пільги надаються згідно з Порядком забезпечення працівників бюджетних установ (закладів) безплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням відповідно до пункту «і» частини першої статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я, частини четвертої статті 29 Основ законодавства України про культуру, абзацу першого частини четвертої статті 57 Закону України «Про освіту», затвердженим спільним наказом Мінпраці, МОН, МОЗ та Мінкультури від 13.09.2006 р. № 341/651/619/769.

До

медичних працівників відносяться лікарі та молодші спеціалісти з неповною вищою освітою (середній медичний персонал).

Слід зазначити, що вказані пільги надаються за умови, що дохід працівника, який має право на такі пільги,

не перевищує разом з наданою пільгою податкової соціальної пільги. Нагадаємо, що розмір податкової соціальної пільги на 2008 рік складає 890 грн.

 

Тарифний розряд бухгалтера

 

Бухгалтер працює у закладі охорони здоров’я. Який тарифний розряд може бути йому встановлено, якщо він закінчив технікум за бухгалтерською спеціальністю та має стаж роботи за фахом 28 років?

(м. Ужгород)

 

Вимоги до спеціалістів визначено в

розділі 1 «Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 1), затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336.

Для спеціалістів бухгалтерії посадові оклади встановлюються за тарифними розрядами, затвердженими тарифною сіткою, залежно від рівня освіти та кваліфікації працівника (

позиція 3 або 4 підпункту 2.2.21 Умов оплати праці).

Бухгалтеру, який закінчив технікум (молодший спеціаліст) та має стаж роботи, може бути присвоєно 8 тарифний розряд (

позиція 4 підпункту 2.2.21 Умов оплати праці). У випадках, коли особи не мають повної вищої освіти, яка вимагається кваліфікаційними характеристиками, але мають достатній практичний досвід та успішно виконують у повному обсязі завдання та покладені на них обов’язки, вони можуть бути як виняток залишені на займаній посаді або призначені на відповідні посади за рекомендацією атестаційної комісії (пункт 11 Загальних положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників).

З огляду на викладене, бухгалтеру, який має неповну вищу освіту та стаж роботи 28 років, за рішенням атестаційної комісії як виняток може бути присвоєно 9 або 10 тарифний розряд.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі