Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка вдові як одинокій матері

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Додаткова відпустка вдові як одинокій матері

 

Марія Колесниченко, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У працівниці у жовтні 2008 року помер чоловік. Жінка виховує дитину віком 11 років. Чи має вона право на додаткову відпустку в листопаді 2008 року як одинока мати?

(Вінницька обл.)

 

Про відпустки одиноким матерям ми вже писали (див. коментар редакції до листа Мінпраці від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13 // «Оплата праці», 2008, № 1, с. 6; № 7, с. 24). Однак усе-таки ще раз нагадаємо, що одинока мати має право

на оплачувану додаткову відпустку тривалістю сім календарних днів без урахування святкових та неробочих днів (ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

Визначення поняття одинокої матері для встановлення права на додаткову відпустку наведено в

листі Мінпраці від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13, згідно з яким одинокою матір’ю вважається:

— жінка, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;

удова;

— жінка, яка виховує дитину без батька (у тому числі й розлучена жінка, яка сама виховує дитину, якщо батько не проживає разом з дитиною та відсутні інші докази його участі у вихованні дитини, і саме за цих умов жінка, яка одружилася, але її дитину новим чоловіком не всиновлено).

Оскільки на момент виявлення бажання взяти відпустку жінка вже овдовіла і в такий спосіб потрапила під визначення одинокої матері, така працівниця

має право на додаткову відпустку в листопаді 2008 року як одинока мати незалежно від давності смерті чоловіка. Підтвердженням цього є зазначений вище лист Мінпраці, в якому йдеться про те, що така відпустка є соціальною відпусткою та не належить до щорічних, а тому надається на вимогу працівниці в будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу.

Для отримання додаткової відпустки працівниця має надати такі документи:

— копію свідоцтва про народження дитини;

— копію свідоцтва про одруження;

— копію свідоцтва про смерть чоловіка.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі