Теми статей
Обрати теми

Надбавка за високі досягнення у праці державним службовцям

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надбавка за високі досягнення у праці державним службовцям

 

Ольга МОКРІЙ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Під час роботи на посаді головного спеціаліста в державній установі (орган виконавчої влади) мені було встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 40 %. У жовтні 2008 року після проходження стажування мене перевели на посаду начальника відділу в цій самій установі.

Чи зберігається для нової посади встановлений мені раніше розмір надбавки 40 %? Чи має право керівник установи переглянути розмір надбавки в бік зменшення (наприклад, установити 20 %) або скасувати таку надбавку? Якими нормативними документами при цьому він має керуватися? Як у разі призначення на нову посаду в такому разі має бути правильно складено наказ?

(Дніпропетровська обл.)

 

Надбавка за високі досягнення у праці виплачується державним службовцям на підставі

абзацу «в» ч. 1 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 і встановлюється в розмірі до 50 % посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг державного службовця та надбавки за вислугу років. Право на встановлення надбавки за високі досягнення у праці надано керівникам відповідних органів у межах установленого фонду оплати праці.

Мінпраці в

листі від 07.11.2007 р. № 8379/0/14-07/13 роз’яснило особливості встановлення такої надбавки державним службовцям. Так, надбавка за високі досягнення у праці встановлюється на невизначений строк. Вона призначається за наказом керівника за сумлінне, якісне виконання працівником протягом певного періоду своїх посадових обов’язків, професіоналізм, компетентність, ініціативність у роботі та за відсутності порушень виконавчої та трудової дисципліни. Отже, надбавка може встановлюватися працівникам за якісне, своєчасне та в повному обсязі виконання функцій (обов’язків), установлених положеннями про відповідні органи та посадовими інструкціями, з урахуванням їх особистого внеску в загальні результати роботи.

При встановленні надбавки враховуються всі критерії, що характеризують кваліфікацію працівника. Розмір надбавки встановлюється

залежно від складності виконуваної роботи або результативності праці.

У разі невчасного виконання завдань, погіршення якості роботи чи порушення трудової дисципліни така надбавка скасовується або її розмір зменшується. На перегляд розміру надбавки також може вплинути недостатність виділених бюджетних асигнувань на оплату праці.

Під час призначення на нову посаду працівника, який раніше працював у цій установі, керівником має бути прийнято рішення щодо встановлення надбавки за високі досягнення у праці за новою посадою. При цьому

правом керівника є її встановлення, перегляд розміру або скасування.

У наказі про призначення на посаду можна застерегти збереження (скасування) попередньої надбавки, її розмір. Наприклад, варіанти формулювання наказу можуть бути такими:

 

ПРИЗНАЧИТИ:

Петренка Івана Івановича з 24 листопада 2008 року на посаду начальника відділу… з окладом згідно зі штатним розписом зі збереженням усіх раніше призначених надбавок.

 

або

 

1. ПРИЗНАЧИТИ:

Петренка Івана Івановича з 24 листопада 2008 року на посаду начальника відділу... з окладом згідно зі штатним розписом.

2. Зберегти Петренку І. І. всі раніше призначені надбавки.

 

або

 

1. ПРИЗНАЧИТИ

Петренка Івана Івановича з 24 листопада 2008 року на посаду начальника відділу… з окладом згідно зі штатним розписом.

2. Установити з 24 листопада 2008 року Петренку Івану Івановичу — начальнику відділу… надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 20 % посадового окладу.

3. Пункт 2 наказу від 2 січня 2008 року № 3 про встановлення надбавки за високі досягнення у праці в розмірі 40 % за попередньою посадою вважати таким, що втратив чинність.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі