Теми статей
Обрати теми

Умови та оплата праці медичного персоналу дерматовенерологічного кабінету ЦРЛ

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Умови та оплата праці медичного персоналу дерматовенерологічного кабінету ЦРЛ

 

Володимир ГОЛОВАНОВ, незалежний експерт

 

1. Яка тривалість робочого дня лікаря-дерматовенеролога та медичної сестри кабінету дерматовенерологічних захворювань центральної районної лікарні (ЦРЛ) при 5-денному робочому тижні?

2. Яка тривалість відпустки медичного персоналу дерматовенерологічного кабінету ЦРЛ?

3. Як здійснюється оплата їхньої праці?

(м. Макіївка, Донецька обл.)

 

1.

Тривалість робочого часу медичних працівників регулюється наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25.05.2006 р. № 319.

Для лікарів і фахівців із базовою та неповною вищою медичною освітою (середнього медичного персоналу), медичних реєстраторів, дезінфекторів закладів охорони здоров’я (структурних підрозділів), за винятком тих, хто працює у шкідливих умовах праці, установлюється тривалість робочого тижня 38,5 години, тобто 7 годин 42 хвилини на день при 5-денному робочому тижні. Для лікарів, які зайняті виключно амбулаторним прийомом хворих, — 33 години на тиждень, тобто 6 годин 36 хвилин на день при 5-денному робочому тижні.

За роз’ясненням Міністерства охорони здоров’я України виключно амбулаторним прийомом займаються лікарі-консультанти.

У ті дні, коли згідно з графіком роботи або правилами внутрішнього трудового розпорядку ці лікарі працюють у стаціонарі (чергування), на дільниці, проводять санітарно-просвітню та профілактичну роботу, диспансеризацію, тривалість їх робочого дня становить 7 годин 42 хвилини при 5-денному робочому тижні.

Тривалість робочого дня медичної сестри кабінету дерматовенерологічних захворювань ЦРЛ при 5-денному робочому тижні становить 7 годин 42 хвилини.

2.

Відповідно до Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР та Списку виробництв, робіт, професій і посад (додаток № 2 до постанови КМУ в ред. від 13.05.2003 р. № 679) тривалість щорічної відпустки лікаря та медичної сестри дерматовенерологічного кабінету ЦРЛ становить 31 календарний день (24 к. д. — щорічна основна відпустка; 7 к. д. — щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці). При цьому конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

3.

При визначенні умов оплати праці медичних працівників слід керуватись Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров‘я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці).

Відповідно до

п. 3 п.п. 2.2.5 розділу ІІ Умов оплати праці лікарю-дерматовенерологу залежно від кваліфікаційної категорії встановлюється:

— лікарю з вищою кваліфікаційною категорією — 13-й тарифний розряд, що з 1 жовтня 2008 року відповідає посадовому окладу в розмірі 1237 грн.*;

* Тут і далі розміри посадових окладів розраховано виходячи з мінімальної заробітної плати 545 грн., установленої з 01.10.2008 р., та з тарифних коефіцієнтів III етапу Єдиної тарифної сітки, запроваджених з 01.09.2008 р.

— лікарю з першою кваліфікаційною категорією — 12-й тарифний розряд, що з 1 жовтня 2008 року відповідає посадовому окладу в розмірі 1155 грн.;

— лікарю з другою кваліфікаційною категорією — 11-й тарифний розряд, що з 1 жовтня 2008 року відповідає посадовому окладу в розмірі 1074 грн.;

— лікарю без категорії — 10-й тарифний розряд, що з 1 жовтня 2008 року відповідає посадовому окладу в розмірі 992 грн.

Відповідно до

п. 2 п.п. 2.2.8 розділу ІІ Умов оплати праці медичній сестрі кабінету дерматовенерологічних захворювань залежно від кваліфікаційної категорії встановлюється:

— медичній сестрі з вищою кваліфікаційною категорією — 9-й тарифний розряд, що з 1 жовтня 2008 року відповідає посадовому окладу в розмірі 943 грн.;

— медичній сестрі з першою кваліфікаційною категорією — 8-й тарифний розряд, що з 1 жовтня 2008 року відповідає посадовому окладу в розмірі 894 грн.;

— медичній сестрі з другою кваліфікаційною категорією — 7-й тарифний розряд, що з 1 жовтня 2008 року відповідає посадовому окладу в розмірі 839 грн.;

— медичній сестрі без категорії — 6-й тарифний розряд, що з 1 жовтня 2008 року відповідає посадовому окладу в розмірі 790 грн.

Кабінет дерматовенерологічних захворювань ЦРЛ входить до

Переліку закладів (підрозділів) та посад, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці (додаток 3 до Умов оплати праці). Отже, відповідно до п. 2.10 цього Переліку лікар-дерматовенеролог та медична сестра кабінету дерматовенерологічних захворювань ЦРЛ мають право на 15-відсоткове підвищення посадових окладів у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці.

Наприклад, розмір такого підвищення з 1 жовтня 2008 року для лікаря з вищою кваліфікаційною категорією (13-й тарифний розряд) складає 185,55 грн. (1237 грн. х х 15 %); для медичної сестри з вищою кваліфікаційною категорією (9-й тарифний розряд) — 141,45 грн. (943 грн. х х 15 %).

Згідно з чинними умовами оплати праці медичним працівникам можуть установлюватись доплати, надбавки, може здійснюватись преміювання, виплачуватись матеріальна допомога. Конкретні розміри доплат, надбавок та інших виплат визначаються керівником закладу, установи за рахунок і в межах фонду заробітної плати та відображаються в розрахункових відомостях на виплату заробітної плати (

п. 1.7 Умов оплати праці).

Відповідно до

п.п. 3.4.7 Умов оплати праці працівникам (у тому числі молодшим медичним сестрам), які використовують у роботі дезінфікувальні засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, установлюється доплата в розмірі 10 відсотків посадового окладу (тарифної ставки). Ця доплата має встановлюватись відповідно до переліку посад, передбачених колективним договором.

У випадку коли до функціональних обов’язків медичної сестри кабінету дерматовенерологічних захворювань входить обов’язкове використання в роботі дезінфікувальних засобів, то вона має бути включена до зазначеного переліку посад та адміністрація закладу охорони здоров’я має встановити їй указану доплату. При цьому слід зазначити, що

встановлення доплати за використання в роботі дезінфікувальних засобів здійснюється незалежно від інших доплат, підвищень і надбавок.

Згідно з

п. 4.4 Умов оплати праці медичним працівникам можуть установлюватись надбавки в розмірі до 50 відсотків посадового окладу (тарифної ставки) :

— за високі досягнення у праці;

— за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);

— за складність, напруженість у роботі.

Граничний розмір зазначених надбавок для одного медичного працівника не повинен перевищувати 50 відсотків посадового окладу.

У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи та порушення трудової дисципліни зазначені надбавки зменшуються або скасовуються.

Медичним працівникам закладів охорони здоров’я надбавки установлюються керівником, а керівнику та його заступникам — органом вищого рівня, у межах фонду оплати праці.

Відповідно до

п. 5.11 Умов оплати праці преміювання медичних працівників проводиться в межах фонду заробітної плати.

Керівники закладів за погодженням з профспілковими комітетами затверджують Положення про преміювання працівників.

Розмір премії працівника залежить від особистого внеску до загальних результатів роботи підрозділу, закладу та граничними розмірами не обмежується.

Також керівники закладів охорони здоров’я мають право вирішувати питання щодо надання працівникам матеріальної допомоги, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання.

Таким чином, оплата праці медичних працівників дерматовенерологічного кабінету ЦРЛ здійснюється виходячи із зазначених умов.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі