Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

НОВІ РОЗМІРИ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРПЛАТИ ТА ПРОЖИТКОВОГО МІНІМУМУ

З 1 жовтня 2008 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати. Тепер він становить 545 грн. Із цієї ж дати зріс і розмір прожиткового мінімуму. Зокрема, для працездатної особи з розрахунку на місяць він дорівнює 669 грн.

Нагадаємо, що зазначене підвищення передбачено статтями 58, 59 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 р. № 107-V.

 

ГАРАНТІЇ ДЛЯ ШАХТАРІВ

16 вересня 2008 року набув чинності Закон України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 02.09.2008 р. № 345-VI. Цим Законом для шахтарів установлено особливі умови оплати праці, додаткові пільги та гарантії щодо їх соціального та пенсійного забезпечення.

Також Законом № 345 змінено редакцію абзацу п'ятого п.п. 4.3.15 Закону України «Про оподаткування доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV. Якщо раніше в разі виплати грошової компенсації вартості вугілля, безкоштовно наданого в обсягах та за переліком професій, що встановлюються Кабінетом Міністрів України певним особам, її сума обкладалася податком з доходів фізичних осіб, то з набранням чинності цим Законом сума грошової компенсації не підлягає оподаткуванню.

 

ЧЕРГОВЕ ПІДВИЩЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ІНВАЛІДАМ З ДИТИНСТВА ТА ДІТЯМ-ІНВАЛІДАМ

У жовтні 2008 року підвищується державна соціальна допомога відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» від 16.11.2000 р. № 2109-III. Розмір державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, призначеної відповідно до цього Закону, з 1 жовтня 2008 року становить:

— інвалідам з дитинства І групи разом з надбавкою на догляд — 747 грн.;

— інвалідам з дитинства ІІ, ІІІ груп та на дітей-інвалідів (без надбавки на догляд) — 544 грн. (з урахуванням постанов КМУ від 26.03.2008 р. № 265 та від 16.07.2008 р. № 654);

— на дітей-інвалідів до 6 років з надбавкою на догляд — 627,1 грн.;

— на дітей-інвалідів старше 6 років з надбавкою на догляд — 699,1 грн.;

— на дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, до 6 років з надбавкою на догляд — 801,4 грн.;

— на дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, старше 6 років з надбавкою на догляд — 873,4 грн.

Таким чином, з 1 жовтня 2008 року основний розмір державної соціальної допомоги для інвалідів з дитинства І групи підвищено на 24 гривні, на дітей-інвалідів з надбавкою на догляд збільшено з 19,7 грн. до 27,3 грн.

(За інформацією Міністерства праці та соціальної політики України, www.mlsp.gov.ua)

 

ДОПЛАТИ ДО ПЕНСІЇ РОДИНАМ ШАХТАРІВ

24 вересня 2008 року на засіданні Кабінету Міністрів України було схвалено проект постанови, який визначає порядок доплати до пенсії членам сім’ї шахтарів, померлих внаслідок нещасного випадку на виробництві. Постанова спрямована на практичну реалізацію Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 02.09.2008 р. № 345-VI і передбачає механізм підвищення соціальних виплат найбільш соціально вразливим категоріям громадян: дітям, непрацездатним батькам та дружинам шахтарів, померлих внаслідок нещасного випадку на виробництві.

Виплата доплати до пенсії цим особам здійснюватиметься з 1 жовтня 2008 року і становитиме 498 грн., що дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб. Вона встановлюватиметься на кожного непрацездатного члена сім’ї.

Доплата до пенсії встановлюється з дати призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника, але не раніше дати набрання чинності Законом України «Про підвищення престижності шахтарської праці» (16.09.2008 р.) і виплачується на весь термін призначення пенсії.

(

За інформацією Міністерства праці та соціальної політики України, www.mlsp.gov.ua)

 

ЗМІНЕНО ПОРЯДОК НАДАННЯ РОБОТОДАВЦЮ ДОТАЦІЇ ДЛЯ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ БЕЗРОБІТНИХ

Наказом від 29.08.2008 р. № 381 Мінпраці внесло зміни до Порядку надання роботодавцю дотацій на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних.

Нововведення, зокрема, полягають у тому, що для «дотаційного» працевлаштування безробітному достатньо 1 місяця перебування на обліку в службі зайнятості замість потрібних раніше 3 місяців. Для окремих категорій осіб передбачено можливість працевлаштуватися на дотаційних умовах уже з дня набуття статусу безробітного (жінки, які мають дітей до 6 років, самотні матері, котрі мають дітей до 14 років або дітей-інвалідів, молодь, діти, особи передпенсійного віку, інваліди та інші «пільговики» з числа тих, яких направляють на роботу в першу чергу). Зміни стосуються і порядку обчислення строку перебування на обліку в службі зайнятості, який тепер визначається сумарно незалежно від кількості звернень до служби та інтервалів між ними.

Також зауважимо, що тепер дотація не надається роботодавцям, які перебувають на обліку у Фонді соцстраху по безробіттю менше трьох місяців, котрі провели протягом останніх трьох місяців перед зверненням за дотацією скорочення чисельності працюючих за професіями (спеціальностями), що «дотуються», а також фізичним особам — підприємцям, які не використовували найману працю протягом останніх трьох місяців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі