Теми статей
Обрати теми

Доплата за виконання обов'язків начальника

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Доплата за виконання обов’язків начальника

 

Ольга МОКРІЙ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На час своєї щорічної відпустки начальник БТІ наказом призначив виконувати обов’язки начальника БТІ головного інженера, який не є його безпосереднім заступником. Чи можливе таке призначення? Чи необхідно додатково оплачувати головному інженеру виконання обов’язків начальника БТІ?

(м. Краматорськ)

 

Документом, що регламентує порядок тимчасового заступництва, є Роз’яснення Державного комітету Ради Міністрів СРСР з питань праці та заробітної плати і Секретаріату ВЦРПС «Про порядок оплати тимчасового заступництва» від 29.12.65 р. № 30/39 (зі змінами та доповненнями, унесеними постановою Державного комітету Ради Міністрів СРСР з питань праці та заробітної плати і Секретаріату ВЦРПС від 11.12.86 р. № 521/30-18) (далі — Роз’яснення). Цей порядок діє на підставі постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII.

Відповідно до п. 1 Роз’яснень тимчасовим заступництвом вважається виконання службових обов’язків за посадою тимчасово відсутнього працівника, коли це викликано виробничою необхідністю.

При цьому необхідно мати на увазі, що у випадках, коли в керівника є декілька помічників, то штатним заступником вважається перший, старший помічник. Водночас призначення головного інженера виконуючим обов’язки начальника на час його відпустки не заборонено чинним законодавством.

Тимчасове виконання обов’язків за посадою відсутнього працівника покладається на іншого працівника наказом (розпорядженням) по підприємству, установі або організації. Особі, яка замінює, виплачується різниця між його фактичним окладом (посадовим, персональним) і посадовим окладом працівника (без персональної надбавки), який замінюється, тільки за умови, що працівник, який замінює, не є штатним заступником або помічником відсутнього працівника (за відсутності посади заступника).

Проте головний інженер підприємства, установи або організації в період тимчасового заміщення відсутнього керівника права на отримання різниці в окладах не має. Про це прямо зазначено в абзаці 3 п. 1 Роз’яснень.

Щодо виплати премії, то тимчасові заступники преміюються за умов та в розмірах, установлених за посадою працівника, який замінюється ними. При цьому премія нараховується на посадовий оклад заступника (останній абзац п. 1 Роз’яснень).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі